Олена Камбурова: „Пісня – це жива істота”

Олена Камбурова: „Пісня – це жива істота”
Народна артистка Росії про справжню творчість, свій театр та місто дитинства -Хмельницький

Молода дівчина Олена Камбуров 40 років тому а вирішила співати про серйозне та сокровенне, справжнє та піднесене. І до сьогодні вона, тепер вже легендарна співачка, актриса, народна артистка Росії, художній керівник театру музики і поезії, дотримується обраного шляху.
Нещодавно Олена Камбурова завітала з концертом до міста Хмельницького, де пройшло її дитинство. Пісні Висоцького, Окуджави, Кіма, французьких шансоньє, твори на поезію Блока, Бродського хмельничани сприймали бурхливими оплесками, а після концерту просто засипали співачку квітами.
- Олено Антонівно, як Вам вдалося стільки років не змінювати свій імідж виконавиці серйозних та вдумливих пісень, незважаючи на загальні тенденції спрощення та легковажності у сучасному шоу-бізнесі?
Мої перші слухачі – молодь, студенти. Вони приходили на концерти, тому що я співала пісні Окуджави, Кіма, Матвєєвої. Я думала, що вони завжди розумітимуть мене, але часи змінилися. Спочатку молодь захоплювалася бардами, потім – роком, а зараз „попсою”. Це і не дивно, адже людина в певній мірі складається із своїх вражень. Якщо маленькій людині, яка тільки-но приходить у світ, показують „Шрека”, вона думає, що так і треба, і не готова зустрітися із „Їжачком у тумані” чи зрозуміти „Казку казок”.
Змінюються політичні устрої, системи побутових цінностей, але справжня творчість залишається цінною завжди. Вся історія людства – історія кривавих війн, насилля, жорстокості, але паралельно становилася історія творчості. І найменше зараз відомі ті, хто оспівував якийсь лад, вождя, залишилися імена справжніх митців. Сподіваюся, наші країни перехворіють цими хворобами і знову повернуться до вічних цінностей, і тоді Окуджава звучатиме для дітей.
- У Вас дуже широкий репертуар. Що можна почути на Ваших концертах сьогодні?
Жоден мій виступ не обходиться без пісень Булата Окуджави. Останнім часом почало з’являтися багато Висоцького, навіть неочікувано для мене самої. Зараз готуємо на двох програму з сином Висоцького – Микитою: спочатку мене захопило те, як він читає вірші, потім я переконала його, що син може бути і цікавим виконавцем пісень батька. І звісно, французька пісня. Це моя школа. Пісня – це живе створіння. Хочеться вимовляти слова тією ж мовою, якою вони народжувалися в думках поета. Для мене неважливо, коли і де митець жив, важливо, що відбувся момент натхнення і він міцно схопив його.
- Чи виконуєте Ви твори молодих поетів, музикантів?
Молоді і талановиті – це передусім барди. Зокрема, для мене яскраво прозвучала в цьому напрямку Олена Фролова. Вона дуже талановита, незважаючи на молодість, бере в репертуар тільки істинну поезію, пише цікаву музику. Я виконую кілька її пісень.
- Багато хто дізнався про Вас по пісням, які ви виконували у художніх фільмах. Вони є у Вашому нинішньому репертуарі?
Пісні із кінофільмів зараз виконую рідко, тому що завжди намагаюся відхилятися від протореного шляху. Хоча і розумію: якщо зробити програму таких пісень, вона буде користуватися великим попитом. До речі, нещодавно вийшов мій новий диск пісень кіно, який об’єднав два попередніх.
- Як до Вас прийшла ідея створення такого незвичного театру – театру музики і поезії, і наскільки важко було втілювати її в життя?
Поскільки я вибрала такий складний репертуар, чи, вірніше сказати, він мене обрав, часто я відчувала себе мандрівником в пустелі. Глядачі були завжди, але однодумців за жанром було дуже мало. Виявилося, що мені близькі за духом та напрямом представники художнього читання. Сьогодні цей жанр також майже знищений, і в нашому театрі, як в „Червоній книзі”, ми його відроджуємо.
Спочатку я думала, що просто згуртую виконавців цього напрямку, вони дійсно почали з’являтися навколо мене. Було два моїх моноспектаклі, була група, ми вже називалися театром, але в нас не було приміщення, яке б стало домівкою не лише глядачам, а й актором. Кілька років труднощів – і сталося диво: врешті-решт ми отримали приміщення колишнього кінотеатру у дуже гарній місцевості. Зараз наш театр користується великою популярністю в Москві. Але в цьому немає моєї великої заслуги, просто пощастило.
- Незважаючи на те, що у Хмельницькому пройшло ваше дитинство, ви не балуєте концертами хмельницького глядача. Чому так відбувається?
З концертами я тут була всього два рази: перший дуже давно, другий – в 2000 році. Місто може змінитися в плані глядача в залежності від того, хто сюди приїздить. Так і Хмельницький може стати містом мого глядача, як він став містом мого дитинства, а може і не стати. Наприклад, дуже радує мій київський глядач, там склалася така своя, особлива аудиторія. Як почала туди їздити, так і не можу зупинитися, хоча один час і був серйозний спад. Цього разу зал був сповнений тепла, глядачі були кращі за мене (напередодні концерту в Хмельницькому Олена Камбурова виступала в Києві – прим. авт.).
- Чи збереглися у вашій пам’яті улюблені місця тих часів, коли ви мешкали у Хмельницькому?
В першу чергу, це кінотеатр Чкалова. Все життя, крім школи, навчання, ігор у дворі (ми взагалі були дворовими дітьми) вирувало біля нього: черги, фільми, іноді можливість потрапити на сеанс безкоштовно. Також дуже любила парк Франка, в якому тоді дітям ввечері не страшно було гуляти. До того ж там був літній кінотеатр, ми вилазили на дерева і дивилися кіно. І, звісно ж, ріка. Ріка, літо...
Взагалі, по всьому світу велика кількість хмельничан. В Америці, Ізраїлі, Німеччині підходять після концертів, говорять: „Ми теж із Хмельницького”.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up