На Хмельниччині збирають гроші на пам’ятник воїнам УНР

На Хмельниччині збирають гроші на пам’ятник воїнам УНР
На братській могилі на сільському кладовищі у селі Холодець Волочиського району Хмельницької області збираються встановити пам’ятник воїнам Української народної республіки.

20 липня активісти благодійної ініціативи «Героїка», які займаються вшануванням пам’яті загиблих учасників Визвольного руху,  здійснили одноденну поїздку селами Хмельниччини.

Історики шукали поховання воїнів Армії УНР, відповідно до відомостей, які раніше були виявлені в архівних установах. В рамках мандрівки відвідали Холодець (Волочиський район), Великі Зозулинці (Красилівський район), Чорний Острів (Хмельницький район). Лише в одному з трьох оглянутих населених пунктів вдалось віднайти могилу воїнів Армії УНР – с. Холодець.

- Розглядаючи можливість будівництва пам’ятника на могилі 17 козаків та старшин 10-го полку сірожупанників варто зазначити наступне, – йдеться у висновку експедиції. – Позитивні сторони: могила розташована на краю цвинтаря та добре помітна зі сторони дороги; жоден з опитаних мешканців села не виказав зневажливого чи негативного ставлення до Армії УНР. Більше того, селяни прихильно ставляться до можливого спорудження нового пам’ятника; у селі наявна церква УАПЦ. Панотець здійснює регулярні відправи на могилі воїнів Армії УНР; сільська голова обіцяє сприяти будівництву пам’ятника.

Відео дня
>Окрім позитиву, активісти нарахували чимало проблем – погана дорога на під’їздах до села, часткова занедбаність цвинтаря на якому поховані українські воїни, відсутність у селі фахових майстрів-будівельників, які могли б якісно виконати роботи зі спорудження пам’ятника, найближчий кар’єр з видобутку каміння, потрібного для будівництва, знаходиться за 40 км від села. Будівельні крамниці у селі відсутні.

Загальний кошторис будівництва становить 10 тисяч гривень. Раніше, на місці загибелі вояків був дерев’яний хрест, встановлений у рік загибелі воїнів – 24 серпня 1919 року. Пізніше, близько 10 років тому на могилі встановили металевий хрест.

Переказати кошти на цей проект можна на картку ПриватБанку:
4149 6050 5124 4937. Слабоспицький Олег Олександрович.
Докладніша інформація: [email protected]
+ 38 093 725 67 45 (Павло Подобєд).

- переказом коштів на один з гаманців Webmoney:
Z350749831226 (у доларах США)
U316904088267 (у гривні)
E313646136671 (у євро).

- іменним переказом коштів системами Western Union, MoneyGram та ін.

Довідково:

Українська Народна Республіка (за старим правописом: Українська Народня Республіка; УНР) — українська держава, що існувала в 1917–1921 роках на території Центральної, Східної та Південної України зі столицею в Києві. Постала на місці південно-західних губерній Російської імперії, заселених українцями. Сірожупанники — загальноприйнята назва (від сірого кольору уніформи) військової формації, утвореної (зусиллями Союзу Визволення України) після укладення Берестейського миру з українських полонених російської армії в Австрії, головним чином в таборах у Фрайштадті (козаки) і Йозефшталті (старшини).

Благодійна ініціатива “Героїка” виникла у 2010 році. Її головна мета – це популяризація історії Перших (1917-1920-ті) та Других (1939-1950-ті) Визвольних Змагань. Долучитися до цієї ініціативи може кожен, хто готовий витрачати власний час та сили на поширення правди про історію боротьби за державну незалежність України.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Спробував ще раз, працює, кошти пішли. Дякую за підказку.
  • Anonymous

    Все працює. Картка гроші приймає. Ось підтвердження: ""Переказ на карту Приватбанку 5457092026328132 4149605051244937 Переказ особистих коштiв. Платник: П.I.Б. Даценко Константин Николаевич 100.00 UAH"" Хочу приєднатись до благодійної ініціативи «Героїка».
  • Anonymous

    Чё-то у меня нет уверенности, что деньги действительно пойдут на изготовление памятника. В нашей стране обдурить кого-то - благая честь. Я не поведусь на это. А с другой стороны с доходами политических сил, 10 штук это не деньги. Они в ресторане за вечер просижывают до 10 штук, но баксов
  • Anonymous

    Картка з таким номером не зареєстрована в системі ПриватБанк. Дайте будь-ласка інші реквізити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up