Українську Мону Лізу, голову без тіла та сім'ю роботів показують в Хмельницькому

Українську Мону Лізу, голову без тіла та сім'ю роботів показують в Хмельницькому
  • У Хмельницькому можна поринути у світ казок та магії. Майстри дали друге життя непотрібним речам.
  • Космічне небо з літаючими тарілками, планетами та гуманоїдами, танцюючі ляльки, магічна куля, паличка Гаррі Поттера.
  • Все це можна побачити у «Кімнаті казок», яку створили працівники дитячої бібліотеки.

Кімната дитячої та технічної творчості з’явилась в обласній бібліотеці для дітей імені Т.Г.Шевченка завдяки технічному гуртку «Фотон». Його учасники ще у 1970-х роках почали виготовляти цікаві прилади із підручних матеріалів під керівництвом техніка Івана Дегтяра.

Кожен виріб зберігали та розміщували у невеликому приміщенні. Коли назбиралось чимало унікальних речей, кімнату почали називати по-іншому. Відтоді пройшло більше тридцяти років, однак "Кімната казок" діє до сьогодні. Завідує незвичайним приміщенням 75-річний майстер Іван Буркун. Він працює в обласній дитячій бібліотеці вже 16 років. Частину експонатів майстер створив власними руками, адже має технічну освіту. Про свої винаходи може розповідає годинами.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

 Іван Олександрович залюбки провів невелику екскурсію та показав журналістам «ВСІМ» особливості казкової кімнати. А ще розкрив деякі секрети своєї роботи.

На сьогодні «Кімната казок» налічує більше 30 експонатів. Вона вибудувана у формі кола, площею близько 30 квадратних метрів. Тут кожен експонат має свою родзинку та історію.

Зокрема, тут можна побачити незвичайну лампу Аладіна та її господаря. Причому сама лампа вчетверо більша від чоловічої фігури, ще й тримає його на своїй руці. Зовні має дещо чудернацький вигляд. Адже створена лампа зі звичайного радянського світильника. Всередині якого вмонтовано фотонно-електронну схему. Вона реагує на гучні звуки. Якщо плескати в долоні чи відтворювати дзвінкий звук, лампа починає світитися зеленкуватим кольором. Решту деталей до лампи приклеїли та розфарбували.

Поряд із дивовижною лампою розташувався стенд із зображенням головного героя радянського мультика «Пригоди Електроніка». Ця, на перший погляд звичайна картинка, уміє обчислювати складні формули. Адже «Електронік» - це така собі міні ЕОМ-машинка.

У виріб заклали схему із закодованою математичною формулою 5х + 8 * 2 + у і 10х + у + 16. Кожен охочий може загадати будь-які двозначні числа замість х та у, обчислити формулу, а результат ввести натиснувши цифри на стенді. Електронік з легкістю виконує математичні дії і показує на табло загадані числа.

- Електронік давно вже тут в бібліотеці, - розповідає Іван Олександрович. - Я робив його разом з художником. В роті у нього два електронні пристрої. А оформили його з паперу.

Невеликий світлофор із бляшанок світить зеленим, жовтим та червоним по черзі. Його теж зробили з підручним матеріалів.

Під ним розташована експозиція із трьох тварин: кота, собаки та двох курей. Тваринам приробили одяг, зробили житло. Старим радянським іграшкам вставили лампочки на місце очей та зробили звуковий супровід. Тож кіт м’явчить, собака гавкає, а курка кудкудахтає.

Ще нижче можна поринути у світ казки «Золотий ключик». Посередині невеликої експозиції розташований діючий фонтан. Навколо нього прилаштувались на одноразових тарілках чотири дитячі ляльки.

Особливість іграшок у тому, що вони танцюють під музику. Справа від фонтану височіє зі своїм ключиком паперовий Буратіно, а зліва за танцівницями спостерігає грізний Карабас Барабас. Композиція доповнена новорічною гірляндою та дзеркалами, що створює дивовижну гру кольорів.

Незвичайна картина в металевій рамі лише здалеку нагадує зображення жінки. На чорному фоні розміщено білий силует: очі, ніс, рот, волосся. Якщо ж сфокусувати погляд протягом 15 секунд на трьох точках посередині, то, кліпнувши, можна побачити зображення відомої картини Леонардо да Вінчі «Мона Ліза». А весь фокус полягає в ізоляційній основі, негативній плівці та білій масляній фарбі.

Поряд із казковим стелажем стіна завішена світлою ширмою. Цей експонат – науковий. Створили його на основі книги письменника Олександра Біляєва «Голова професора Доуеля». Ідея експозиції полягає в тому, що голова живої людини може жити окремо від тіла. Посеред невеличкої комірки розташований столик на трьох ніжках. А на ньому під електричною лампою лежить… людська голова. Вона розмовляє та жартує із відвідувачами.

А ще у «Кімнаті казок» можна потримати у руках чарівну паличку самого Гаррі Поттера. Вона спалахує під час дотику до «магічної» статичної кулі. Всередині неї знаходиться діюча енергія, яка працює за принципом блискавки.

Поряд стоїть бляшана іграшка із розставленими руками. Це «маг». Біля його ніг знаходиться невелика ємність. При натиску на кнопку з ємності починає йти потік повітря. Якщо помістити невелику кульку між руками мага, то повітря утримуватиме кульку в невагомості.

Складається враження, що куля і справді летить у повітрі. Щоправда, керує процесом невеликий мотор від пилососу, який і створює повітряну подушку. А сам чарівник створений із різних складників: голова та тулуб із деталей дитячого велосипеда та металевих тарілок, замість рук прилаштовані бляшанки з напою «Mojo» та шланг від пилососа. А його ноги замінюють старі акваріумні світильники.

Ще однією дивиною є унікальна сім'я з трьох роботів. Всі вони зроблені з підручних матеріалів та електронних пристроїв. Кухонні каструлі на голові, бляшанки з напоїв на руках, гучномовець для голосу, тубуси замість ніг, велосипедні фари на очі, взуття з пінопласту, волосся з монтажної піни – чого на них лише не побачиш.

Роботи навіть мають власні імена. Батька звати «Кібер», матір - «Ребіка» та малий робот - синок «Ребік». Кібер рухається вперед та розмовляє. Інші ж поки чекають на встановлення голосових функцій.

А навколо усієї кімнати створене справжнє космічне небо. Є тут космічний корабель із першим космонавтом Леонідом Каденюком, і зореліт, і літаюча тарілка з кількома гуманоїдами, і планети зі своїми супутниками. Вся інсталяція обведена різнокольоровою гірляндою, космічні кораблі теж світяться, а супутники обертаються навколо планет.

- Тут дітей можна заворожити чим хочете. Вони вірять в ці дива. На що говорити, навіть дорослі дивуються., - зізнається Іван Олександрович.

А керує чоловік всіма цими дивовижами за допомогою невеликого настінного пульта. Всі кнопки на ньому підписані, аби знати де який об’єкт.

Це приміщення вже давно не називають кімнатою дитячої технічної творчості. Серед малят вона набула назви «Кімната казок». Сюди приводять дошкільнят та школяриків, Іван Олександрович показує незвичайні речі та демонструє унікальні предмети, більшу частину з яких він зробив власними руками. Чоловік зізнається, що з радістю проводить огляди кожному відвідувачу казкової кімнати. А потрапити туди можна абсолютно безкоштовно, просто завітавши до бібліотеки. 

Відвідувачів запрошують

у Хмельницьку обласну бібліотеку для дітей імені Т.Г.Шевченка (вул. Свободи, 51 )

Понеділок-п'ятниця з 9.00 до 19.00 

Неділя з 9.00 до 17.00

Вихідний день - субота

Лампа Аладіна світить під час гучних звуківІнсталяція "Казка" займає невеликий стелаж в кімнатіЧоловік на космічному кораблі стежить за ситуацією в космосіХимерна зоряна люстра Навколо Землі крутиться перший штучний супутникЛітаюча тарілка із прибульцямиЗображення космічного гуманоїдаЗагадковий квадрат: якби ви не дивились, а сума цифр завжди складатиме 33Космічне небоА це Каденюк дивиться як далеко відлетів від Землі

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Dmitriy Azimov

    Децентралізація підвищує вимоги до професіоналізму посадовців місцевого самоврядування, адже ресурси та повноваження пропорційно збільшуються. Чи впораються місцеві очільники з викликами? Впораються, бо підвищують свій рівень і вчаться. Ось живий приклад - Школа місцевого самоврядування DESPRO. Так що "зрада" відміняється. Прорвемося!



    http://despro.org.ua/news/news/?ELEMENT_ID=1742

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up