"Хмельницькгаз" продовжить рахувати "зайві" кубометри у платіжках за газ

"Хмельницькгаз" продовжить рахувати "зайві" кубометри у платіжках за газ
  • Газовиків оштрафували через те, що з жовтня донараховують споживачам кубометри газу. Таким чином, вони нібито приводять його до стандартних умов. 
  • Проте у "Хмельницькгазі" пояснюють, що керуються кодексом газорозподільчих систем, а штраф планують оскаржувати в суді. 
  • Поки триватиме судова тяганина, мешканці і далі платитимуть за "зайві" кубометри. 

Національна комісія з питань регулювання енергетики та комунальних послуг оштрафувала «Хмельницькгаз» на 850 тисяч гривень. Підприємство покарали через нарахування споживачам плати за приведення газу до стандартних умов. Також «Хмельницькгаз» зобов’язали повернути споживачам гроші. Проте з таким рішенням компанія не погодилась і збирається оскаржувати його у суді. Журналісти vsim.ua дізнались, як нараховували платіжки хмельничанам та чи повернуть кошти на рахунки після рішення НКРЕКП. 

Що таке приведення газу до нормальних умов

Нормальні (стандартні) умови — це температура +20 градусів за Цельсієм та тиск 760 міліметрів ртутного стовпчика. Об’єм газу знижується при зниженні температури. Лічильники більшості приватних будинків розташовані на вулиці, а більшу частину газу вони отримують у зимовий період, коли опалюють ним житло. Тому вони споживають більший об’єм газу, аніж фіксують їхні лічильники. Для компенсації різниці регіональні газові компанії застосовують спеціальні коефіцієнти, які враховують розташування лічильника та тип споживача.

Не зважають на наказ Нацкомісії

Ідея приводити обсяги використаного населенням газу до стандартних умов з'явилася майже два роки тому при внесенні змін до Кодексу газорозподільних систем. Його затверджує НКРЕКП. Проте 23 листопада 2018 Нацкомісія заборонила "Хмельницькгазу" проводити донарахування в платіжки за природний газ. Та на підприємстві все ж вирішили керуватися кодексом ГРС та рахувати газ у стандартних умовах. 

Відео дня

- НАК "Нафтогаз" отримує майже 90% коштів, які платить населення, наша ж компанія має лише 71 копійку з кожного кубометра, і це не дає можливості повноцінно функціонувати. Ще з 2016 року ми просили включити втрати від неприведення газу до стандартних умов в ту частку тарифу, яку отримуємо. Але цього так і не зробили. Врешті на січень 2019 наші збитки склали 200 мільйонів гривень, за розрахунками до кінця року вони можуть сягнути 450-500 мільйонів. Тому ми і пішли на такий крок, - розовідає Олександр Храпицький. 

Рахують по-новому, бо "влітали" в копійку

З жовтня газовики почали рахувати хмельничанам газ із приведенням до стандартних умов. Кожен споживач у своєму рахунку побачив різницю між спожитим газом у стандартних і робочих умовах. Це означає, що в нижній табличці мешканці побачили об’єм газу, який у них зафіксований на лічильнику, а також об’єм газу, приведений до стандартних умов. Крім того, вказаний коефіцієнт, за яким здійснений обрахунок. 

У "Хмельницькгазі" пояснюють таке рішення тим, що блакитне паливо купують у НАК "Нафтогаз" уже із приведенням до стандартних умов. А до 2018 року газ відпускали у робочих умовах, тобто без приведення. В результаті від населення отримують менше коштів, ніж повинні сплатити "Нафтогазу". 

- За умови неприведення природного газу до стандартних умов в процесі розподілу та постачання населенню, у нас утворюється багатомільйонний дефіцит коштів, який не компенсовується. Він лягає на плечі ПАТ "Хмельницькгаз". В той же час НАК "Нафтогаз" передає в наші мережі природний газ приведений до стандартних умов. Саме тому з жовтня ми почали теж приводити газ до стандартних умов і рахувати його споживачам з використанням коефіцієнтів, - пояснює фінансовий директор ПАТ "Хмельницькгаз" Олександр Храпицький. 

Рішення НКРЕКП про штраф у 850 тисяч гривень газовики планують оскаржувати в суді. Допоки триватиме судова тяганина, з споживачів так і будуть стягувати плату за газ, приведений до стандартних умов. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Инна Стручок

    А за повітря,а хто платить.В мене лічильник в квартирі про який перепад температур мова.Ставиш чайник потрібно годину,щоб закипів.Після перевірки газ був нормальний,а потім знову накрутили не газ ,а тиск повітрям
  • Sveta Tyutyunnik

    В Ірпіні така сама фігня, даже є лічильник.
  • Люба Молокотіна

    А якщо лічильник в хаті чи квартирі?Який холод?
  • Lora Kroft

    Поробили захмарні тарифи,отрисують захмарні зарплати-і всe цм нe вигідно!всe у збиток працюють!газконтора,нe брeшіть!арні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:14 У Хмельницькому горів центральний продуктовий ринок (ФОТО, ВІДЕО) 20:27 На війні загинули четверо військових з Хмельниччини. Хто вони 19:38 Хто економить найбільше грошей на закупівлях. Ми дослідили дані «Prozorro» 19:16 Відпочинок у Бакоті: чим дивує природний парк цього року Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 18:43 Закон про мобілізацію: що про нього думають хмельничани (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:19 За знущання з батька суд покарав жителя Шепетівщини 18:00 Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки photo_camera 17:21 Переплатили за світло: 160 тисяч повернуть сільській раді на Хмельниччині 16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up