Студентам на замітку. В скільки може обійтися проживання у Хмельницькому

Студентам на замітку. В скільки може обійтися проживання у Хмельницькому
Фото з архіву редакції
  • Вже скоро студенти розпочнуть “гризти граніт науки”.
  • До хмельницьких “вишів” і коледжів приїде чимало юнаків і дівчат з інших населених пунктів.
  • Їм доведеться підшукувати для себе вигідний і комфортний варіант житла.
  • Журналістка vsim.ua дізналася, у скільки може влетіти проживання у гуртожитках і квартирах.

Студентське життя не дарма називають найкращим періодом у житті людини. Навчання, кохання, вечірки зазвичай описують одним словом - безтурботність. Досвідчені студенти це лише підтверджують. А от першокурсники досі не знають, що ж їх чекає попереду. Особливо це стосується тих, хто дорогою до студентства залишає рідне місто чи селище. Таким юнакам і дівчатам доведеться звикати до нових апартаментів і навіть сусідів.

У Хмельницькому налічується понад 10 навчальних закладів, де здобувають освіту після школи. Йдеться як про університети, так і коледжі. У деяких із них студентам надають житло у вигляді гуртожитку. Кількість місць там, як правило, обмежена. Зазвичай першочергово поселяють тих, хто приїхав навчатися із найвіддаленіших куточків. 

Журналістка vsim.ua дізналася ціни за місяць проживання у гуртожитках Хмельницького національного університету, гуманітарно-педагогічної академії й університету управління та права імені Леоніда Юзькова. А також вартість у гуртожитках медичного, політехнічного і музичного коледжу імені Владислава Заремби. 

Відео дня

У деяких навчальних закладах ціна залежить від рівня вищої освіти студента, який поселяється. Тому під час роботи над цим матеріалом враховувався перший, бакалаврський. 

Проживання у гуртожитку: від 327 до 3 200 гривень на місяць

Отож за місяць проживання у гуртожитку студентам Хмельницького національного університету, що на Інститутській, 11, доведеться заплатити 520 гривень. 

У гуманітарно-педагогічній академії, що на Проскурівського підпілля, 139, ціна за один місяць 464 гривні. 

Університет управління та права імені Леоніда Юзькова розташований на Героїв Майдану, 8. Студентам надається гуртожиток в готелі “Енеїда”, що поряд із навчальним закладом. Журналістці vsim.ua розповіли, що ціни залежать від кількості мешканців у номері. 

Надає гуртожиток і Хмельницький базовий медичний коледж, що на Проскурівській, 37. Проживання коштує 390 гривень на місяць.

На Зарічанській, 10, є політехнічний коледж. Цей освітній заклад теж надає гуртожиток студентам, що коштує 390 гривень на місяць. 

Проживання у гуртожитку від музичного коледжу імені Владислава Заремби обходиться в 327 гривень на місяць. Сам навчальний заклад розташований на Прибузькій, 8. 

Скільки коштує оренда квартир поблизу навчальних закладів

Якщо ж умови проживання в гуртожитках студентів не влаштовують, вони розглядають інший варіант - оренду квартири. При цьому обирають житло поряд із закладом, де будуть навчатися. Тож журналістка  зробила огляд помешкання, яке підійшло б для студентів за розташуванням. Розглянула 1- і 2-кімнатні квартири. Адже подекуди студенти заселяються разом із подругою чи другом. 

Для аналізу цін обрано сайт dom.ria. Дізналася вартість житла на вулиці Інститутська, Тернопільська й Молодіжна. Саме вони розташовані неподалік Хмельницького національного університету. Згодом оглянула район центру, а саме вулиці Вайсера, Подільську, Проскурівську, Соборну та Проскурівського підпілля. Вони підійдуть для студентів педакадемії, університету управління та права і медичного коледжу. 

Крім того, оглянула помешкання на Зарічанській та Прибузькій. Ці варіанти для студентів політехнічного і музичного коледжів.

Загалом ціни коливаються від 3 до 9 тисяч гривень. За найнижчими цінами можна знайти квартиру у Південно-Західному мікрорайоні. Водночас найдорожчі варіанти пропонують на Зарічанській і Прибузькій.

Всі об’єкти здаються через рієлтора. Тому при виборі житла варто врахувати комісію, яка сплачується посереднику. Вона зазвичай складає 100% від місячної плати. Крім того, у більшості випадків до вартості додається ціна за останній місяць проживання орендаря. 

Наприклад, заселитися в 1-кімнатну квартиру на Інститутскій за 3 100 в місяць обійдеться в 9 300 гривень. 

1-кімнатна квартира на Інститутській

3 100

2-кімнатна квартира на Інститутській

 3 500 

1-кімнатна квартира на Тернопільській

3 800

1-кімнатна квартира на Молодіжній

5 500

1-кімнатна квартира на Вайсера

3 000 

1-кімнатна квартира на Подільській

4 000

2-кімнатна квартира на Проскурівській

4 200

1-кімнатна квартира на Соборній

4 500

2-кімнатна квартира неподалік філармонії 

5 500

1-кімнатна квартира на Проскурівського підпілля 

7 000 

1-кімнатна квартира на Проскурівській

7 800

1-кімнатна квартира на Зарічанській

6 000

2-кімнатна квартира на Зарічанській

7 000

1-кімнатна квартира на Зарічанській

 9 000 

1-кімнатна квартира на Прибузькій

7 500 

Отже, мешкати у гуртожитку для студента, звісно, вигідніший варіант. Проте варто врахувати умови, які там пропонують. По-перше - спільний санвузол, по-друге - кухня. А також наявність інших студентів, які житимуть “на сусідніх ліжках”.

Альтернативою є проживання у квартирі. Однак за таку “розкіш” варто буде платити в рази більше, ніж за гуртожиток. Та “плюси” і “мінуси” при виборі житла в оренду, як правило, визначає кожен індивідуально. Адже не всім можуть підійти умови у квартирі, її розташування, сусіди, відсутність техніки чи меблів або занадто “кусюча” ціна. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up