Від травня хмельничани по-новому платитимуть за газ: що зміниться (ІНФОГРАФІКА)

Від травня хмельничани по-новому платитимуть за газ: що зміниться (ІНФОГРАФІКА)
Ілюстративне фото
  • Всі побутові споживачі будуть автоматично переведені на річний тариф.

  • Для таких абонентів постачальники не зможуть піднімати ціну протягом року.

У травні цього року знову зміниться принцип формування тарифу на газ. Постачальники будуть зобов’язані підготувати річну пропозицію, а споживачі будуть автоматично на неї переведені. Таке рішення прийняла Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг. Розповідаємо про все детальніше.

Навіщо потрібен річний тариф?

Від травня 2019 року кожен постачальник газу щомісяця формує місячний тариф. Залежно від пори року вартість газу змінюється — влітку він переважно дешевий, взимку переважно дорогий. Це пов’язано зі зміною попиту.

Такі коливання дозволяють платити мало влітку, але й можуть зіграти злий жарт взимку. Це стало дуже помітно наприкінці минулого року. Тоді ТОВ «Хмельницькгаз Збут» встановило тариф на рівні майже 8,88 гривні за кубічний метр. Підняли ціни й інші українські постачальники, проте не всі аж настільки сильно.

Відео дня

Наслідок — тарифні «майдани» та впровадження урядом тимчасового ліміту ціни на газ. Вона склала 6,99 гривні за кубічний метр. Зараз ця норма вже не діє, але окремі постачальники все ще її дотримуються. До таких належить і все той же «Хмельницькгаз Збут».

Після запровадження річного тарифу на газ таких ситуацій не повинно бути. Тариф на газ буде очікуваним протягом усього року.

Як працюватиме річний тариф?

Постанова НКРЕКП зобов’язує всіх постачальників газу, які працюють з побутовими споживачами, підготувати та оприлюднити умови базової річної пропозиції. Опублікувати пропозицію потрібно до 25 квітня, а діятиме вона від 1 травня поточного до 30 квітня наступного року.

Постачальники не матимуть права підвищувати річний тариф, але зможуть його знижувати. Таким чином споживачі не хвилюватимуться, що в холодну зиму ціна газу підскочить, приміром, до 10 гривень. За спожитий газ потрібно буде сплачувати до 25 числа місяця, який іде після місяця споживання.

Якщо постачальник почне працювати з побутовими споживачами після 1 травня, то він так само буде зобов’язаний підготувати та оприлюднити базову річну пропозицію. Компанія повинна буде це зробити до 25 числа місяця, який передує місяцю початку постачання газу споживачам.

Ще з минулого року побутові споживачі мають можливість укладати з постачальниками річні контракти. Такі угоди продовжать діяти й після 1 травня, а коли закінчаться, споживачі будуть автоматично переведені на базову річну пропозицію. Крім того, споживачі зможуть перейти на будь-який інший тарифний план, який їм запропонує постачальник. Такі плани можуть мати різну ціну на газ, період (місяць, квартал, півроку, рік) та порядок оплати (передоплата, післяплата).

Як формуватиметься річна ціна на газ?

Постачальники газу для побутових споживачів визначатимуть річний тариф на основі форвардних (укладених наперед) контрактів зі своїми оптовими постачальниками. Про це розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Таким чином річна ціна буде «середньою» для ціни всіх місяців року.

Для ілюстрації того, як працюватиме річний тариф на газ та яким він міг би бути протягом двох минулих років, ми підготували інфографіку. На неї нанесли місячні ціни на газ від «Хмельницькгаз Збуту» та середню ціну за два періоди — від 1 травня 2019 до 30 квітня 2020 року та від 1 травня 2020 до 30 квітня 2021 року. Ця інфографіка є ілюстрацією, яка дозволяє наочно зрозуміти принцип формування річного тарифу.

Жоден з українських постачальників ще не оприлюднював річний тариф, який діятиме від 1 травня. У компаній є на це ще понад два тижні.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віталій Малий

    в кінцевому результаті дорожче + за доставку в тариф включать тому не платити доставку не вийде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up