Зміни для хмельничан з 1 жовтня: зарплати, пенсії, субсидії, іпотека, опалення

Зміни для хмельничан з 1 жовтня: зарплати, пенсії, субсидії, іпотека, опалення
  • Вже в жовтні починається опалювальний сезон.

  • Підвищать пенсії та зміниться виплата субсидій.

  • Дізнавайтесь, які зміни чекають на хмельничан вже з наступної суботи. 

Із 1 жовтня на українців чекає ряд змін. Вони стосуватимуться виплат пенсій, оформлення субсидій, компенсацій за розміщення переселенців, зміни в іпотеці. Розберемо по черзі. 

Заробітна плата

До кінця 2022 року в Уряді запланували підвищити рівень мінімальної зарплати з 6 500 до 6 700 гривень. Хоча таке підвищення у 3%, не зможе перекрити стрибки інфляції.

Загалом до 2023 року не запланували підвищення мінімалки, тож її  розмір залишиться на рівні грудня цього року. У бюджеті на 2023 рік планують закласти мінімальну зарплату в 6 700 грн. Про це повідомляють у Міністерство фінансів.

Відео дня

Підвищення пенсій

З 1 жовтня в Україні збільшиться розмір пенсій для громадян, які досягли 65 років, а також для пенсіонерів, яким виповнилося 70 років. Про це повідомляють у пресслужбі Пенсійного фонду України.

Розмір мінімальної пенсії за віком у пенсіонерів, які досягли віку 65 років і більше та які мають страховий стаж не менше 35 років для чоловіків, не менше 30 років для жінок, становитиме 2 680 гривень. 

Пенсіонери, яким виповнилось 70 років, отримуватимуть щомісячні компенсаційні виплати у розмірі до 300 гривень, а також з 1 жовтня для пенсіонерів, яким виповнилося 70 років, встановлюється розмір мінімальної пенсії на рівні 3 тисяч гривень, якщо вони мають страховий стаж не менше 35 років (чоловіки), не менше 30 років (жінки).

Військові пенсії

Зростуть з 1 жовтня 2022 року і мінімальні розміри «військових» пенсій по інвалідності. Зокрема, мінімальні пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни в залежності від групи інвалідності та військового звання становитимуть від 4 396 гривень до 6 532,50 гривень.

Для інших – в залежності від групи інвалідності та звання – від 4 186 гривень до 5 986,50 гривень.

Субсидії

Від 1 жовтня виплата субсидій здійснюватиметься не через соціальну службу, а через Пенсійний фонд. А з 1 грудня через Пенсійний фонд не лише виплачуватимуть, а й призначатимуть субсидії.

Усі громадяни, які отримували субсидії минулого опалювального сезону, автоматично отримають їх і в цьому сезоні. Про це заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко повідомив в ефірі телемарафону.

— Враховуючи агресію рф і повномасштабне вторгнення, було прийнято рішення про те, що всі субсидії, які люди отримували в минулий опалювальний період, тобто по квітень 2022 року, були автоматично без звернення людей продовжені й розраховані на наступний період, тобто до квітня 2023 року, — пояснив Музиченко. 

Доступна іпотека

Від жовтня почне діяти доступна іпотека для військових, вчителів, лікарів та вчених. Вони можуть отримати кредит на квартиру на 20 років зі ставкою 3% річних. Решта українців, які потребують покращення житлових умов можуть скористатися іпотекою з 2023 року зі ставкою 7% річних.

Виплати за розміщення переселенців

З початком опалювального сезону, який цього року має бути для України надважким, сума компенсацій за розміщення переселенців зросте вдвічі. Про це повідомив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

За словами міністра, у збільшенні виплат допоможуть також міжнародні партнери України. Щоб отримати компенсацію є кілька умов: 

— Програма передбачає можливість компенсації витрат на комунальні послуги. На сьогодні ця сума складає 450 гривень на одну людину. Ми також розуміємо, що попереду у нас зима, опалювальний сезон і витрати будуть збільшуватися. Тому ми плануємо в два рази підняти цей параметр, підняти цю суму, вона буде близько 900 гривень, — зазначив міністр.

Опалювальний сезон

У міській раді розповіли коли цьогоріч розпочнеться опалювальний сезон. Кажуть, тепло до осель подаватимуть у разі зниження середньодобової температури до +8 градусів. Раніше можуть подати тепло у лікувальні заклади. Мер міста розповів за яких умов батареї в домівках можуть стати теплими. 

— Якщо температура повітря буде дискомфортною, навіть не по нормі, бо норма це три дні підряд середньодобова 8 градусів. В нас вже була така практика, коли ми 3 жовтня вмикали опалення в медичних закладах. Дуже хочеться, щоб це було на кінець жовтня чи початок листопада, тому що це дасть нам можливість заощадити енергоресурс, — заявив міський голова Олександр Симчишин. 

Разом з тим, температурний режим, прогнозують у Хмельницькій міській раді, буде стабільним. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Света Блажевич

    А ціни вже на скільки зростуть на ринку.

keyboard_arrow_up