Хмельничанин реалізував схему обходу роумінгу мобільних операторів. Як його покарали

Хмельничанин реалізував схему обходу роумінгу мобільних операторів. Як його покарали
Ілюстративне фото
  • Шість років тому чоловік дізнався, як можна заробити на дзвінках за кордон.

  • Він придбав та налаштував обладнання й почав «заробляти».

  • При цьому він завдавав збитків мобільному оператору.

Мешканець Хмельницького створив незаконну схему перенаправлення телефонного трафіку в обхід міжнародного роумінгу. Таким чином він протягом п’яти років отримував дохід та завдавав збитків мобільному оператору. Тепер же за це він отримав вирок. Пояснюємо подробиці цієї справи.

Як працювала схема

Перш за все розповімо, як це все відбувалося. У звичайних умовах телефонні дзвінки за кордон та з-за кордону обслуговуються мережами мобільних операторів. Останні обмінюються між собою телефонним трафіком. Таким чином відбувається міжнародний роумінг.

2016 року хмельничанин дізнався, що можна робити інакше — передавати міжнародний телефонний трафік не звичайним способом, як описано вище, а через Інтернет. За такою схемою міжнародний телефонний зв’язок відбувається без використання ліній зв’язку мобільних операторів.

Відео дня

У цьому випадку мобільні оператори обслуговують міжнародні дзвінки як національні, відповідно, тарифи при цьому застосовують внутрішні, а не роумінгові. Відповідно, й користувачам обходиться це дешевше, адже не треба платити за міжнародний роумінг мобільним операторам. Останній, як відомо, значно дорожчий, ніж внутрішній зв’язок.

Таким чином можна заробити самому, фактично надаючи послуги міжнародного телефонного зв’язку, «підміняючи» мобільних операторів. Власне, цим мешканець Хмельницького й вирішив зайнятися.

Що робив хмельничанин

Як ідеться у реєстрі судових рішень, чоловік придбав та встановив обладнання — GSM-шлюзи, SIM-банки та ноутбуки. На один з комп’ютерів він скачав спеціальну програму для обробки дзвінків та налаштував віддалений доступ.

Техніку чоловік розмістив у себе вдома, вдома у свого брата, який не знав про незаконну діяльність, та на робочому місці в ТРЦ «Квартал». Коли все запрацювало, хмельничанин почав отримувати дохід, а разом з тим і завдавав збитків мобільному оператору «Vodafone». Саме його SIM-картки придбав чоловік та підключив до свого обладнання.

Викрили хмельничанина тільки через п’ять років, 29 березня 2021-го. Під час обшуку в чоловіка вилучили вже згадані ноутбуки, GSM-шлюзи, SIM-банки, а також загалом 299 SIM-карток «Vodafone». Частина з них на той момент вже була заблокована оператором. У рішенні суду зазначено, що «Vodafone» зазнав збитків на суму в понад дві тисячі гривень.

Як покарали чоловіка

Кримінальне провадження поліцейські відкрили за частиною 1 статті 361 (в редакції станом на 26 листопада 2015 року), тобто за «несанкціоноване втручання в роботу мереж електрозв’язку, що призвело до спотворення процесу обробки інформації та до порушення встановленого порядку її маршрутизації».

Прокурор та обвинувачений уклали угоду, згідно з якою останній визнав свою провину та погодився заплатити штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Суд цю угоду затвердив, а також ухвалив стягнути з хмельничанина майже 33 тисячі гривень витрат на експертизи. Про це йдеться у вироку від 8 липня. Документ був опублікований у реєстрі судових рішень вчора, 13 липня.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вадим Кучер

    Таких розумних людей потрібно в зв'язок на роботу брати а не судити!

keyboard_arrow_up