За роки незалежності оперу «Назар Стодоля» поставили вперше у Хмельницькому

За  роки незалежності оперу «Назар Стодоля» поставили вперше у Хмельницькому
Сьомий «Хмельницький камер фест» протягом десяти днів у стінах обласної філармонії радував глядачів різноманітними музичними концертними програми. Два останні дні у філармонії було особливо людно. Завітали до музичного закладу школярі, студенти, та глядачі старшого віку.

 Після вдалих постановок опер «Запорожець за Дунаєм» та «Тоска» у філармонії презентували оперу Костянтина Данькевича «Назар Стодоля». Створена вона за однойменною п’єсою Тараса Шевченка і її прем’єру приурочили до його 202-річчя з дня народження. До речі, за часи незалежності України оперу «Назар Стодоля» поставили вперше і не може не радувати й те, що сталося це саме у нашому місті.

Опера для міста Хмельницького дещо незвичний репертуар, але вона вже встигла полюбитися хмельничанам та гостям міста.

У постановці опери були задіяні академічний симфонічний оркестр Хмельницької філармонії, чоловічий хор, балет ансамблю «Козаки Поділля» і муніципальний камерний хор. Чимало талановитих людей та колективів були об’єднанні задля створення чогось незвичного та нового. І задумка вдалась. На сцені філармонії  співали та танцювали, аби якнайкраще відобразити український колорит.

Відео дня

 

Не за горами створення нових постановок оперети  Штрауса «Летюча миша», «Гуцулка Ксеня» та інший цікавий матеріал, і хто знає, можливо, Хмельницька філармонія стане не лише концертною, а ще й більш театральною, в одному приміщенні функціонуватиме ще й оперний театр.  

- В опері «Назар Стодоля» яскраво виражена любовна лірика, є дуже веселі персонажі такі як у мене, наприклад, Стефа, - розповідає артистка Фатіма Чергіндзія. -  Вона весела, жартівлива, у чомусь зла та корисна, в моєму персонажі саме представлені такі риси жіночого характеру. Я дуже задоволена, що ця роль дісталася саме мені і я з нею, можна сказати, впоралася. На сцені  - всі молодці, намагалися щоб наш глядач, йшовши додому, залишив в серці всі образи, які були в постановці. Думаю, що це не остання наша зустріч з вами, що глядач буде ходити на такі події. Скажу так: ця опера на теренах Хмельниччини - саме краще, що вже відбувалося у цьому році.

 

-У другий день опери, мабуть, у мене кращі були на сцені відчуття, ніж напередодні, - каже виконавиця партії Галини Ольга Абакумова. – Напевне, бо ми вже побачили гарну реакцію глядачів. Ми всі дуже старалися. Я думаю, що  це не остання наша праця з цими чудовими колективами, які були задіяні у цій постановці. Це вже не перша моя роль в опері. Раніше в постановці «Запорожець за Дунаєм» я виконувала партію Оксани, а ще грала на сцені Львівської національної опери.

- Опера «Назар Стодоля»  розкриває український дух, український характер, етнографічно-побутові картини увиразнюють наш історичний колорит, - розповів виконавець ролі козака Гната Степан Дробіт. - На жаль, в оперних театрах найбільше ставлять такі опери як «Запорожець за Дунаєм» чи «Украдене щастя» - це самі ходові опери, які є в Україні з українського репертуару. Російських опер у постановках  можна побачити набагато більше. Шкода. До прем’єри опери Костянтина Данькевича готувалися близько трьох місяців. Спочатку самі солісти розучували тексти, потім була робота з диригентом та робота диригента з оркестром. Згодом все це  разом зводили та працювали з режисером…А тепер, я дуже задоволений, що глядачі філармонії змогли все це побачити та почути. Другий день я з колегами презентую українську оперу на сцені, настрій, звісно,  позитивний, адже відчутне гарне сприйняття глядачем, а це не може не радувати.

- В опері «Назар Стодоля» я грала дві ролі - Катерину та хазяйку вечорниць,- розповіла артистка філармонії Олена Леонова. - Раніше я ніколи оперу не співала і ця постановка Ореста Пастуха просто геніальна. Наш диригент оркестру, музиканти та солісти зробили все якісно та здорово. Матеріал свіжий, живий. Він для мене був настільки неочікуваний,  що просто диву даєшся, що як раніше в 80 роки вже ставили цю оперу, але до сих пір вона ніде не йде. Колись її заборонили в радянські роки за те, що вона занадто українська і зараз вона у Хмельницькому. Завдяки ідеї директора філармонії, художнього керівника, симфонічного оркестру та інших людей була вкладена величезна праця, але воно того варте.

Солісти:

Назар Стодоля, козак – лауреат міжнародних конкурсів Михайло Малафій

Галя, дочка Хоми Кичатого – лауреат міжнародних конкурсів Ольга Абакумова

Хома Кичатий, сотник – лауреат міжнародних конкурсів Дмитро Жуков

Гнат Карий, козак – Степан Дробіт

Стеха, економка Хоми Кичатого – заслужена артистка України Фатіма Чергіндзія

Перший сват – Андрій Юрченко

Другий сват – Казимир Місюренко

Катерина, челядниця Кичатого; Хазяйка вечорниць –заслужена артистка України Олена Леонова

Дід з козою – Григорій Бойчук

 

Диригент-постановник – Тарас Мартиник

Режисер-постановник – Орест Пастух

Помічник режисера – Степан Дробіт

Художник-постановник – Олена Янчук

Хормейстери – заслужений діяч мистецтв України Ігор Цмур, Дмитро Голуб

Балетмейстери – заслужена артистка України Олена Єфімчук, Сергій Качуринець 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up