18 листопада - день Іони: сьогодні моляться про хорошого чоловіка та вдале заміжжя

18 листопада - день Іони: сьогодні моляться про хорошого чоловіка та вдале заміжжя
  • Сьогодні дівчата просять про зустріч із суженим.
  • У цей день також визначають, якою буде зива.

Сьогодні, 18 листопада, вшановують пам'ять святого і  архієпископа Львівського і Великоновгородського Іони.

У цей день прийнято молитися незаміжнім дівчатам, щоб зустріти свого суженого. Предки вірили, що святий почує їх і подарує зустріч з найкращим чоловіком.

Існувала традиція розкидати монети у дворі, щоб наречений прийшов до будинку і зробив пропозицію руки та серця. 

Відео дня

Хлопці ж у свою чергу мали запросити у святковий вечір дівчину на гуляння, які могли тривати до ранку (здебільшого це стосувалося вечірніх розваг біля вогнища). Тоді їм щаститиме в особистому житті.

Щодо інших прикмет, то у день пам'яті Іони існував звичай вибрати з огородини всю редьку. Увечері вона повинна бути головною стравою на столі: терта чи порізана скибочками та приправлена сіллю з цибулею. Робили з нею заготовки на зиму - чорна редька вважалася кращими ліками від застуди.

Колись люди вірили, що за сьогоднішнім днем можна визначити, якою буде зима в цьому році:

- якщо на вулиці рясний сніг, то і вся зима буде сніжною;

- якщо вранці на гілках верби видніється іній, то зима буде затяжною.

Довідка.

Іона дуже рано залишився круглим сиротою. У три роки він втратив матір, а 7 - батька. На виховання його взяла лагочестива вдова на ім'я Наталя Медоварцева. Саме вона привила хлопцю віру в Бога, навчила молитися.

Ставши дорослішим, Іона започаткував створення притулків в Новгороді. Туди могли прийти всі, кому потрібна була допомога - незалежно від віку та статусу.

До того ж, його знали як справжнього чудотворця. З допомогою Бога він творив справжні дива. Кажуть, що саме він зупинив моровую хворобу, яка забрала життя 250000 людей. У літописі йдеться про те, що завдяки хресній ході до Зверіного монастиря йому вдалося це зробити.

До лику святих його зарахували у 1549 році у Макаріївському монастирі. Після смерті святого люди переказували один одному, що бачити справжні дива біля його труни, тому багато хто досі вірує у його силу чудотворення.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up