Чому хмельницькі школярі третій місяць навчаються без необхідних підручників?

Чому хмельницькі школярі третій місяць навчаються без необхідних підручників?
  • Учні четвертих та сьомих класів ще не отримали деяких підручників.
  • Вчителі дають завдання зі старих та просять батьків шукати літературу в інтернеті.
  • Підручники надходять, але із затримкою через проблеми з видавництвами. 

Школярі Хмельницького вже третій місяць не мають всіх підручників. Комусь не роздали «Математику», хтось немає «Зарубіжної літератури» чи «Англійської мови». В різних закладах – різна недостача. З такою проблемою зіткнулись у 4-х та 7-х класах. А все тому, що цьогоріч школи самостійно замовляли навчальну літературу та укладали контракти із видавництвами. В продовження циклу матеріалів про освіту журналісти vsim.ua дізнавались наскільки забезпечені підручниками міські школярі. 

Освітянам зміни не до душі

Міністерство освіти змінило специфіку замовлення навчальної літератури. Цьогоріч кожен вчитель самостійно обирав автора підручника за яким бажає працювати в електронному репозитарії навчального контенту. Бібліотекарі формували замовлення. А школа укладала контракт із кожним видавництвом окремо.

Відео дня

На закупівлю підручників у хмельницькі школи витратили 1 мільйон 460 тисяч гривень. Кошти  розподілили по половині: 50% надійшло із державного бюджету, решта  – із міського. В управлінні освіти від подібних змін не в захваті. Адже видавництва й досі не надіслали всіх замовлень.

- Коли в державі єдина програма, а підручники мають школи обирати, то це хаос. От цей хаос і настав, - розповів головний освітянин Роман Миколаїв. - Методист управління Наталя Олександрівна щодня була на зв’язку зі всіма видавництвами в телефонному режимі. Врешті-решт, ми змусили школи розірвати контракти з дрібними видавництвами, які явно не справлялись. Переуклали 17 контрактів на ті видавництва, які працюють без збоїв. Це дозволило довести забезпеченість підручниками до 80%.

Затримують 4 видавництва

Хмельницькі школи замовили підручники у 26 видавництвах. Найбільше з міста Києва, а ще – з Тернополя, Харкова, Ірпеня та Чернівців. Методист управління Наталія Петрук розповідає, що швидко надійшли книги саме із сусіднього Тернополя. Там замовляли аж у трьох видавництв - «Підручники й посібники», «Лібра Терра», «Навчальна книга – Богдан». Вони найперші й здійснили замовлення. А от у видавництвах «Генеза», «Грамота», «Академія» та «Астон» підручники затримують. 

- На початку навчального року ми навіть не мали по 50% підручників, - пояснює Наталія Петрук. - На сьогодні четверті класи забезпечені ними на 80%, а сьомі – на 78%. 25 навчальних закладів ще не отримали підручники від видавництва «Генеза», хоча замовлення зроблене. А в цьому видавництві замовили найбільше підручників з основних предметів. В «Академії» ми найперші здійснили оплату підручника з хімії, автора Попеля. А він ще не надійшов. Із видавництва «Астон» нещодавно надіслали у НВК №7 посилку підручників з зарубіжної літератури. Відкрили посилку, а там – англійська мова. Відсилають поштою назад.

Роздають старі та купують нові

У навчальних закладах подібною ситуацією не задоволені ні вчителі, ні бібліотекарі. Останні скаржаться, що замовляти підручники – це не їхня робота. А педагоги тимчасово роздають дітлахам підручники старого зразка. Далекоглядні вчителі попросили батьків придбати навчальні посібники для окремих предметів ще до початку навчання.

Четвертокласникам ліцею№17 видали лише по три підручники із семи необхідних. Класний керівник Віра Давидова розповідає, що «Я у світі» та «Основи здоров’я» надійшли лише після канікул. А «Математику» прислали лише минулого тижня. Підручниками «Українська мова», «Літературне читання» та «Природознавство» поки користуються в школі. Вони в недостачі - по одному на парту. Тому домашнє завдання вчитель дає по старих. «Англійської мови» не отримали зовсім.
- У мене 34 учні, то ми маємо зараз по 17 підручників з української мови та літературного читання, - пояснює Віра Павлівна. – Вчитель англійської мови говорить батькам теми уроків і вони шукають матеріал в інтернеті. А домашнє завдання дає їм з друкованого зошита. Поки не надійшов підручник з математики ми користувалися дидактичними матеріалами. Та й зараз ним користуємось, бо там гарні завдання. Батьки придбали ці посібники власним коштом. От такий вихід знайшли.

Збірник завдань з математики купували спеціально через затримку підручників. Батьки витратили на нього по 30 гривеньПідручники для четвертокласників у ліцей № 17 надійшли із видавництв «Ранок», «Богдан», «Освіта» та нещодавно – із «Генези». Наскільки ж заклад забезпечений навчальною літературою у шкільній бібліотеці розповідати відмовились.

У колегіумі імені Козубняка скаржаться на видавництво "Генеза"У колегіумі імені Володимира Козубняка тиждень тому четвертокласникам доводилося носити лише 4 підручники, а семикласникам не вистачало «Зарубіжної літератури» та «Англійської мови». У СЗОШ № 27 бібліотекарі нарікали, що учням не вистачало «Математики», «Літературного читання», «Я у світі», «Основ здоров’я», «Зарубіжної літератури», «Англійської мови» та двох історій.

У ЗОШ № 7 бракувало «Математики», «Алгебри» й «Геометрії». А от у НВК № 31 отримали всю необхідну літературу. Але четвертокласників цьогоріч там не набрали.

Семикласникам колегіуму не вистачає лише "Зарубіжної" та "Англійської"Підручники у НВК № 31 надійшли. Але не використовуютьсяБібліотекар у СЗОШ № 27 розповіла, що сама щодня телефонує у видавництва.

Директори та бібліотекарі розповідають, що підручники надходять поступово. А поки вчителі викручуються як можуть. У Міністерстві освіти видавництвам продовжили термін друку до 30 листопада. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • нашатырь

    Все  залежить від того кого держава хоче виростити - освідченних людей, чи безмозглих рабів. Відповідь кожен шукає собі сам.

    нашатырь reply нашатырь

    Перепрошую. Ніхто не думав чому наші діти вчать по 8 років у школі англійську 9німецьку) мову і не вміють ні розмовляти, ні писати, а тільки читати зі словником???

    Мастер Автополив reply нашатырь

    Думали, конечно. Потому что преподаватели сами в 95% случаев не общались с живыми носителями языка. А учить язык так по учебнику, это как осваивать программирование без компьютера:)
  • Наталія Голуб

    Відсото забезпечення підручників уже збільшився з того часу!
  • Мастер Автополив

    Тому що відбулася революція Гідності. І тепер гідно сидіти у школі без підручників.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up