Хмельницькі школярі майже два місяці провчилися без потрібних підручників

Хмельницькі школярі майже два місяці провчилися   без потрібних підручників
На носі осінні канікули, а учні четвертих та сьомих класів практично усіх місцевих шкіл досі не мають необхідних підручників. Батьки скаржаться, що через таку ситуацію, їхнім дітям важко освоювати новий матеріал. Навіть в Інтернеті у скороченій версії.

Проблема існує вже майже два місяці. Ще тоді в управлінні освіти пояснювали, що ситуація характерна для всіх хмельницьких шкіл. Для учнів четвертих та сьомих класів у Міністерстві затвердили нову програму, однак забезпечити книжками дітей не встигли. Батьків просили завантажувати підручники в Інтернеті, втім навіть в мережі усього матеріалу немає.


Проблема зі скачуванням 
- Мій син навчається в НВК №10. Найбільше труднощів виникає при підготовці уроків з біології та географії, - розповідає «ВСІМ» мама семикласника Дениса Тетяна Шевчук. – Підручник того автора, який нам потрібен, в електронній версії є, проте скачати можна лише перших 60 сторінок, хоча в книжці їх всього близько двохсот. Але проблема в тому, що той матеріал, який можна скачати, мій син на уроці вже пройшов. 
В управлінні освіти знають про проблему. Адже хмельницькі школи досі не отримали нових підручників з Міністерства освіти. Зокрема, гостро стоїть питання із четвертими та сьомими класами. Та поки що нічого зробити не можуть.
-  Це ті дві паралелі, які йдуть за новими державними стандартами і, на жаль, у цьому році таке вперше, - говорить «ВСІМ» заступник начальника управління освіти Тетяна Дупляк. - Раніше таких ситуацій не було, коли підручники відповідно до нових програм ще й досі не надійшли. Така ситуація у всіх школах міста. Наразі йдуть узгодження стосовно оплати підручників. Тому ми очікуємо. В разі, якщо підручники нам не надійдуть, то на другу чверть в електронну базу закинуть повністю підручники, з яких учні зараз дістають матеріал. Це стосується тих нових розділів, яких зараз немає. І вони скоро будуть доступними для учнів. 
  
Кажуть – альтернатива є 
За словами Тетяни Дупляк, учні мають альтернативу. Адже можна користуватись підручниками за старою програмою. Якщо в дитини є можливість, то вона роздруковує матеріал сама, якщо ні, зробити це можна у школі. У всіх навчальних закладах існує загальна внутрішня мережа Інтернет. 
- В бібліотеці є підручники попередніх років. Наприклад, якщо це математика, то там можуть бути лише теми переставлені порядком. Якщо географія, то є попередні теми, які вивчались, може бути введена ще одна тема, якої раніше не було. Тоді вчитель вже мусить брати додатковий матеріал з Інтернету, - пояснює освітянка. - В принципі, не можна стовідсотково докорінно змінити програму, тому що є система вивчення матеріалу і вона розподіляються між 11-ма класами, як і раніше, за виключенням окремих тем, які перенесені або доповнені. 
Окрім цього, є декілька авторів підручників з певних предметів. Таким чином, освітяни говорять, що вчителі можуть запропонувати дітям альтернативу. 
- Навчальний заклад та учитель мають право обирати ту чи іншу програму і той чи інший підручник. Якщо навчальний заклад обрав програму по біології для сьмого класу одного автора, то він має право користуватись і підручником і програмою саме цією. Інший підручник може містити матеріал цього розділу, але може дещо відрізнятись  концепцією самої побудови програми, порядком вивчення окремих розділів, подачею матеріалу, - зазначає заступник начальника управління освіти. 
 

Відповідатиме вчитель 
В таких умовах, що склались, про забезпечення дітей необхідним матеріалом повинен відповідати вчитель. Так переконують в управлінні. 
- Ми не можемо змушувати дитину вибирати і вчитись з того, чого вона дістати не може. Тому сьогодні є складність в отриманні інформації з кожного предмету. Але в зв’язку з тим, що сьогодні в багатьох родин та в усіх школах є доступ до Інтернету, проблем виникати не повинно, - каже Тетяна Дупляк. - Мусимо й використовувати окремі старі посібники з попередніх років, а ці розділи, яких немає, скачувати з електронних ресурсів.

Відео дня

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Хмельницьким бійцям терміново потрібен теплий одяг та ліки щоб мир ї захищати спокїй школярїв.

    Комунїзм!!! закїнчився, забудьте!! про совкове мислення,нїхто вам нїчого недасть, важливїше бїйцїв вдягнути, щоб сюди недїсталась !!!вїйна

    Анонім reply Anonymous

    і при чому тут бійці? мова йде про підручники. за всі роки незалежності - такого бардаку як зараз не було з підручниками. всже достали в мене дочка ходить в 4 клас. вчимося без книг. щось трохи вчать по старих=

    Anonymous reply Анонім

    А причому тут дочка, якшо б був син ї тре вїддати в армїю, то ї лопату купи щоб траншеї рив, ї берци купи, ї форму купи, ї їсти передай кожендень: знач ально мясо, потїм ковбасу, а потїм поз и чених грошей лише на сало напередач у хватає, а ще носки, одяг,ї каску навїть подушку тре передати,,,,,



    а ти про книжки,,,
  • Анонім

    какие же все таки нехрести эти управленци. тупые и ленивые ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up