Що спільного між освітою в Україні та США (Новини команій)

Що спільного між освітою в Україні та США (Новини команій)

Зовсім скоро в Україні почнеться пора екзаменів. Вже зараз майбутні студенти обирають навчальні заклади для отримання вищої освіти. Нерідко в дискусіях про місце навчання звучить думка про поїздку закордон. На щастя, у теперішній час існує велика кількість грантів та стипендіальних програм, що дають можливість навчатись у престижних закордонних ВНЗ зі значною економією чи взагалі безкоштовно. Але часто майбутніх студентів лякає сам процес переїзду.

Говорити про навчання за кордоном можна довго, багато і цікаво. Сьогодні ми хочемо зосередитись на одній з найцікавіших країн для отримання вищої освіти – Сполучених Штатах Америки. Адже часто підлітків лякає не сам факт переїзду, а невідоме. Чим відрізняється шкільне та студентське життя у США від українського? Які вимоги? Чи вийде в мене адаптуватись до жорстких умов навчання? Постараємося відповісти на ці питання, а заодно і дізнатись про різницю, плюси та мінуси навчання в США та Україні у даній статі.

Освіта в Україні та США: що спільного

У розмові про «нашу» й закордонну освіту при підготовці майбутнього студента перше, що хочеться зробити – не лякати його. Тому спочатку ми поговоримо про те, що є спільного у навчанні в Україні та за кордоном, зокрема у Сполучених Штатах Америки.

1. Вимоги до вступу

В цілому, список документів, необхідних для вступу, наприклад до ВНЗ у Хмельницькому і США подібний. Необхідно мати паспорт, атестат про отримання середньої освіти (чи документ про закінчення коледжу) та медичну довідку. По суті, що збирати документи в американський університет, що в український – різниця мінімальна.

2. Тривалість навчання

У США, як і в Україні, навчальний рік триває 9 місяців. Різниця наявна лише в структурі чвертей – їхня кількість може бути меншою (не чотири, як в Україні, а три), а тривалість, відповідно, більшою. Але по суті на виході ми маємо те саме – 9-місячний навчальний рік із канікулами.

3. Вимоги до навчання

Не дивлячись на достатньо сильну відмінність у самих принципах навчання, вимоги до навчання та складання іспитів у США та в України можна легко співставити. Ключовий принцип оцінки знань ідентичний – екзамен, тестування, навіть написання курсових робіт, рефератів, тощо. Ніяких шокуючих подробиць, відмінних від «страждань» українських колег, очікувати не доведеться.

4. Атмосфера

Як не крути, а студенти всюди приблизно однакові. В США вас очікуватиме така ж, якщо і не веселіша, атмосфера дружньої підтримки. Усі терени, крізь які слід пройти майбутньому випускнику, будуть полегшені відчуттям всебічної підтримки та веселощів. Власне, так само як і в українських ВНЗ Хмельницького, Києва або Харкова.

5. Структура вищої освіти

В Україні, зазвичай, шлях до її отримання наступний. Школа (середня освіта, обов’язкова для усіх дітей; право на її отримання навіть внесене до переліку прав дітей ООН) – середня спеціальна освіта (технікум чи коледж) – вища освіта (інститут чи університет із отримання ступеню бакалавра чи магістра). Загалом у США структура навчання така ж сама – варіації починаються лише на етапі університету, де можна закінчити не тільки бакалаврат чи магістратуру, а й отримати ступінь, наприклад, доктора філософії (в України для цього необхідно окремо вступати до аспірантури).

Похожее изображение

Освіта в Україні та США: що відмінного

А тепер поговоримо про різницю. Не будемо приховувати, що у американської та української освіти багато відмінного. Але зазвичай учнів лякає саме незнане. Тому після вивчення нижченаведеного переліку ви зобов’язані перестати боятись закордонної, в тому числі американської, освіти.

1. Вартість

Не тільки для іноземних громадян, вартість вищої освіти в США є достатньо високою. Студенти часто беруть кредити для оплати контрактів, за якими потім розраховуються ще 5-10 років після отримання диплому. Навчання в Америці дійсно дороге. Але існує значна кількість грантів та стипендіальних програм, завдяки яким простий студент з Хмельницького може значно зекономити на освіті в США чи взагалі отримати диплом, чи ступінь безкоштовно.

2. Наукова діяльність

Більшість ВНЗ у США мають у своєму складі науково-дослідницьку базу. До освітньої програми студента часто входить практична наукова діяльність з написанням дослідницької роботи. Частка наукової роботи варіює у різних вишах, але при вступі будьте готові провести деякий час у лабораторії.

3. Вибір факультету

Найчастіше студент вступає не до конкретного обраного факультету, як в Україні, а просто до ВНЗ. Часу на вибір більш вузької спеціальності учень має, залежно від університету, досить – від одного семестру до двох років. Таким чином, при вступі ви конкуруєте з більшою кількістю абітурієнтів (що є мінусом), але маєте час для прийняття рішення про конкретну професію – це, безперечно, плюс.

Тепер ви можете самі пересвідчитись, що відмінностей між навчанням в США та Україні не так вже й багато. Після урахування усіх плюсів та мінусів отримання закордонної освіти ми бажаємо вам зробити правильний вибір. Сподіваємось, що дана стаття допомогла вам у цьому.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up