У Хмельницькому хочуть створити інклюзивні групи у кожній школі

У Хмельницькому хочуть створити інклюзивні групи у кожній школі
  • Батьки дітей з особливими потребами просять, аби вони змогли віддати дитину навчатись у будь-яку школу. 
  • Зараз же вони можуть піти лише у 5 шкіл та 7 дитячих садочків, які мають інклюзивні групи.
  • В Департаменті освіти кажуть, коштів на всі заклади не вистачить. 

У Хмельницькому батьки, освітяни і медики обговорили проблему роботи з дітьми-аутистами.  Зараз у місті нарахували 43 дитини, які мають такий діагноз. Вони мають змогу навчатись у 5 школах, 7 садочках та у одній спеціальній школі.

Де навчаються діти-аутисти:

  • СЗОШ № 8 - 1, СЗОШ № 15 - 0, ЗОШ № 21 - 2, ЗОШ № 24 - 1, НВК № 7 - 1
  • ДНЗ № 25 - 6, ДНЗ № 34 - 2, ДНЗ № 35 - 0, ДНЗ № 36 - 2, ДНЗ № 43 - 1, ДНЗ № 45 - 2, ДНЗ № 56 - 1
  • ССЗОШ № 32 - 14

Батьки бояться вести дитину до школи

Раніше діти з особливими потребами мали навчатись лише у класах, де не більше 20 дітей. З серпня цього року цю вимогу скасували. Через це батьки почали забирати своїх дітей зі школи і переводити на індивідуальне навчання. Зараз 10 школярів не відвідують заняття. 

Відео дня

- Що таке для дитини-аутиста зайти в клас, де 30-35 дітей? Для них 15 навіть то забагато. Їм би ідеально 6-10 дітей, як у спецшколах. Щоб їй звикнути до такого середовища, потрібно дуже багато часу. Але ми будемо намагатись залишати наповненість класів з дітьми-аутистами на рівні 20 учнів, - каже головний спеціаліст відділу загальної середньої освіти Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Олена Барабаш-Тимофієва.

Просять відкрити інклюзивні групи у всіх школах

Батьки і члени громадських організацій по роботі з дітьми-аутистами хочуть мати можливість віддати дитину до будь-якого навчального закладу. Мовляв, в законодавстві прописано, що вони можуть обрати школу самостійно і їх зобов'язані до неї прийняти. 

- В законодавстві прописано, що кожна дитина може йти вчитися до загальноосвітнього навчального закладу. Батьки мають отримати довідку, де написано, що дитині рекомендовано інклюзивне навчання. Потім потрібно прийти до директора школи і написати заяву, що хочете зарахувати дитину в школу. Дитині-аутисту просто пропишуть індивідуальну програму, але їй не можеть відмовити, - каже хмельничанка Аліна Юріївна. 

В Департаменті освіти ж нарікають, що грошей, аби повноцінно забезпечити всі навчальні заклади Хмельницького необхідним обладнанням для інклюзивної освіти, бракує. Зараз фінансується лише дві школи - СЗОШ № 8 і СЗОШ № 15. На кожного учня з особливими потребами йде по 23 тисячі гривень. 

 - Поки ми відкриваємо школи по мікрорайонах. Якщо ми побачимо, що буде більша потреба, ми будемо відкривати більше. Краще в цих п'яти закладах зробити умови, аби були медіатеки, кімнати реабілітації, кабінети психологів і логопедів. Якщо ми відкриємо інклюзивні класи у всіх школах, то нам не вистачить коштів за кожен. Всі відразу ми охопити не зможемо, - пояснює Олена Барабаш-Тимофієва.

Батьки хочуть, аби дітей-аутистів приймали у будь-яку школу

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталья Пинчук

    А я "за", тому   що  інклюзія- це тест суспільства на зрілість та толерантність. А професійний підхід дає  дуже гарні результати.
  • Анна Островська

    а я проти, щоб діти-аутисти навчались разом з усіма, по-перше, для них то стрес, а по-друге, вчителі теж розірватись не можуть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up