Усно додавати багатоцифрові числа за секунди - так можуть хмельницькі школярі. Як навчитися

Усно додавати багатоцифрові числа за секунди - так можуть хмельницькі школярі. Як навчитися
  • Щоб усно розв’язати приклад з дробами, де є тисячні, шестикласнику Ігорю треба 10-15 секунд.
  • Вчителі кажуть, усні обчислення позитивно відображаються на активності мозку і в інших сферах життя.
  • Розповідаємо, як навчити свою дитину так рахувати.

Вчителька математики з Хмельницького лускає приклади із 6-значними числами, мов горішки. Щоб їх розв’язати, Майї Івасюнько вистачає всього кілька секунд. І це зовсім не талант, а уміння, яке вона здобула регулярними тренуваннями. Цьому вчителька з радістю й навчає своїх учнів. Мовляв, подібні вправи змушують мозок працювати швидше й додають впевненості в собі. 

Майя Івасюнько запровадила деякі методики, що дозволяють швидко обчислювати приклади, у своїй роботі. Із їхньою допомогою школярі навчилися усно рахувати. І робити це не абияк, а на швидкість. Змагаючись одне з одним, вони набирають певну кількість балів. Деякі з таких рахівників вже встигли стати чемпіоном серед інших учнів зі всієї Хмельниччини. Розповідаємо про це більше. А також про те, як навчити і своє чадо швидко рахувати без ручки і аркуша.

Усно вміють рахувати на швидкість п’яти- й шестикласники з Хмельницького

Марина - учениця 5 класу гімназії №1. Дівчинка навчилася швидко обчислювати 3- і 4- цифрові числа. І це без зошита, ручки чи іншого приладдя. Лише за допомогою мізків. Розповідає, що займається цим щодня. Таким чином тренується, аби виходило ще краще.

Відео дня

Нет описания.

Марина каже, що почавши цим займатися, стала швидше виконувати й інші завдання з математики. “Раніше я робила домашку за півгодини, а тепер - за 15 хвилин”, - каже п’ятикласниця. 

Швидко вміє рахувати усно і шестикласник Ігор. Він може розв’язати дріб із тисячними за 10-15 секунд. Розповідає, що додає різні числа: і цілі, і десяткові. Хлопець щодня тренується. І саме це допомогло йому здобути звання чемпіона в області. Він посів 1 місце на обласних фінальних змаганнях з усного математичного рахунку. 

Нет описания.

Де і як навчитися усно рахувати

“Навчитися швидко усно рахувати може кожен”, - переконує вчителька математики гімназії №1 Майя Івасюнько. Доказом цього є її власні перемоги. У тому ж конкурсі з усного рахунку, жінка посіла 3 місце серед дорослих в області. На розв’язання 5- чи 6-значних чисел, вона витрачає всього кілька секунд. За такий час Майя Івасюнько додає або віднімає. А от на множення чи ділення, каже, треба часу більше.

І вчителька, і її учні, навчилися усному рахунку за допомогою спеціального онлайнового математичного тренажера, що зветься Міксіке. Це так звана інтелектуальна гра, що побудована на основі змагання. “Нею активно користуються в школах у країнах Балтії”, розповідає вчителька з Хмельницького. 

В Україні такі змагання стали проводити із 2014 року. Брати участь почали і дорослі, і малі. Адже дана онлайн-платформа пропонує розв’язування прикладів на різних етапах. При цьому, починаючи із одноцифрових чисел, закінчуючи багатоцифровими.

Нет описания.

Загалом в естонському конкурсі цьогоріч взяли участь школярі зі всієї Хмельниччини. Зокрема, і учні гімназії №1, що в обласному центрі. Заклад на змаганнях представляли 30 дітей. Конкурс відбувався в декілька етапів. А згодом кращі опинилися у фіналі. Учасники обчислювали все усно й в результаті - підкорили нові для себе вершини. 

Майя Івасюнько розповідає, що рахуюючи усно періодично, мозок все запам’ятовує і згодом обчислює автоматично. 

На відміну від шкіл в Естонії, у хмельницьких закладах освіти подібні методики не є поширеними. Майя Івасюнько каже, що причиною є відсутність необхідного обладнання. А саме - комп’ютера для кожного учня. Адже навчитися розв’язувати усно можна за допомогою програми Міксіке. Отож, вчителька радить зайнятися цим кожному школяреві вдома. Для цього необхідно зайти на сайт miksike.net. Щоб у програмі зберігалися результати, треба зареєструватися. Вчителька радить обчислювати приклади щоденно. Тільки тоді, впевнена вона, результат не змусить себе довго чекати. 

А у самій гімназії №1 вже навесні цього року планують провести свій локальний чемпіонат з усного рахунку. Взяти у ньому участь зможуть учні як 1, так і 11 класів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • александр Яцков

    ми також хочемо..., тато і учениця 1 класу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up