14 січня — яке сьогодні свято, прикмети та що не слід робити

14 січня — яке сьогодні свято, прикмети та що не слід робити
Фото ілюстративне
  • 14 січня українці святкують одразу два свята - Василів день та Старий Новий рік.
  • Чим особливий цей день та які традиції і прикмети пов'язані з ним, читайте далі.

14 січня українці святкують одразу декілька свят. Перше з них — свято на честь Василія Великого, якого вважають покровителем землеробства. А друге — перший день Нового року (за старим стилем).

Напередодні 14 січня святкують Щедрий вечір та щедрують. А ось вранці 14 січня йдуть посівати. Вірять, що перший посівальник на Новий рік приносить до хати щастя.

А ще вранці 14 січня наші предки старалися піти до криниці, джерела або річки, щоб набрати води й вмитися нею. Вірили, що ця вода допоможе весь рік прожити здоровим. В цей день накривали пишні столи. Обов'язково на столі повинні бути страви зі свинини та кутя. Перед тим як сісти за стіл господарі запалювали свічку і молилися святому Василю, а на стіл насипали насіння різних зерен, до того ж висипали його у вигляді хреста. Потім насіння накривали скатертиною і аж тоді сідали за стіл. Вірили, що такий обряд дарує добробут та добрий урожай наступного року.

Відео дня

Що не слід робити у Василів день:

  • 14 січня не позичають гроші. Кажуть, що тоді весь рік в борги матимеш.
  • у цей день варто купити собі щось нове. Вважають, що тоді весь рік будеш в обновках ходити.
  • не можна лаятися, бо увесь рік проведеш у сварках. 

Прикмети на 14 січня:

- Якщо небо ясне і зоряне – буде багатий урожай ягід.

- На Василя туман – до урожаю.

- Якщо 14 січня багато пухнастого інею на деревах, рік буде багатий на мед.

- Заметіль вечора на Василя віщує великий урожай горіхів.

Читайте також: Гороскоп на тиждень: що чекає кожен знак Зодіаку

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up