4 січня - Анастасії. Сьогодні босоніж не ходять, а вагітні голки в руки не беруть

4 січня - Анастасії. Сьогодні босоніж не ходять, а вагітні голки в руки не беруть
  • 4 січня православні вшановують Анастасію Узорішительницю, яку вважають покровителькою невинно засуджених людей і вагітних.
  • У день святої вишивали спеціальний рушник, не ображали тварин та не проколювали вуха.
  • У цей день намагалися не ходити босоніж і не брали шпиць у руки, щоб уникнути в'язниці.

Сьогодні, 4 січня, православна церква вшановує пам’ять великомучениці Анастасії Узорішительниці. Згідно з переказами, народилася вона в кінці III століття в знатній сім’ї. Її мати виховала дочку в християнській вірі. Коли Анастасія підросла то стала допомагати християнам, які зазнали гонінь. Через це її схопили та спалили на багатті.

У народі Анастасію вважають покровителькою невинно засуджених людей і вагітних. Їй молиться під час пологів, а також просять про здоров’я і добробут дітей.

Зазвичай у день святої, 4 січня, дівчата і жінки вишивали спеціальний рушник. Він служив надійним оберегом. Вірили, що він допоможе легше народити й зберегти здоров’я матері та дитині. Саме цим рушником витирала піт з чола породіллі. Але вагітним 4 січня заборонялося шити, щоб не накликати лиха.

Відео дня

Кажуть, що 4 січня не можна ображати тварин, інакше будуть проблеми зі здоров’ям. Також у день Анастасії не слід проколювати вуха. Згідно з повір’ям, проколи будуть довго гоїтися.

У цей день намагалися не ходити по дому босоніж і не бралися за в’язання. Вірили, що це допоможе уникнути лиха. Адже, в іншому випадку когось із родичів можуть засудити та посадити до в’язниці.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Райкін

    Що ж ви тулите до православ'я явне безглуздя?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up