Вже завтра православні християни у всьому світі відзначатимуть Різдво Христове. А сьогодні, 6 грудня, святкують Святвечір. Також його ще називають Багатою кутею.
Святвечір проводять у родинному колі. Господині готують 12 пісних страв до столу. Перед вечерею 6 січня наші предки заносили оберемок сіна і стелили його під столом. Там воно мало лежати аж до Водохреща. Добрим знаком було, якщо в ньому переночував кіт або пес. А ще на стіл ставили "дідух" з колосків.
З появою першої зірки сім'я сідала до вечері. За традицією, на столі лишали одну тарілку – для духів померлих родичів. Першим місце займав господар. Під час Святої вечері намагалися не покидати стіл і розмовляли тихцем. Перед тим, як почати їсти молилися. Перше, що куштують у Святвечір це кутя — страва з пшениці, маку, родзинок, меду та горіхів. Потім їдять інші 11 пісних страв. Спробувати потрібно усе, але доїдати все повністю не слід. Цікаво, що взявши в руки ложку, не слід знову класти її на стіл.
А ще до столу у Святвечір слід сідати святково одягненим і уникати речей чорного кольору, краще вбратися у біле.
Після вечері віряни йдуть на службу в храм. Правиться вона рівно опівночі.
Окрім того, у Святвечір провідують родичів та ходять колядувати. А ще 6 січня треба попросити вибачення у тих, кого ви скривдили.
Читайте також:
Різдвяні Богослужіння у храмах Хмельницького (РОЗКЛАД)
Православний календар на січень 2020: головні свята місяця
Гороскоп 2020: кому найбільше пощастить у році Щура
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.