7 січня — Різдво: традиції свята та чого не варто робити

7 січня — Різдво: традиції свята та чого не варто робити
  • Сьогодні православні відзначають одне з 12 головних церковних свят — Різдво Христове.
  • Які традиції та заборони має свято.

 

Сьогодні українці відзначають Різдво Христове. Вважається, що цього дня народився Ісус Христос. Згідно з християнським віровченням, Діва Марія та її чоловік Йосип прийшли до Віфлеєма та залишилися на ніч у печері, де був загін для худоби. Коли Ісус народився, на небі яскраво засяяла Віфлеємська зірка. Її світло вказало дорогу волхвам, які обдарували новонародженого.

За традицією, на Різдво після святкової служби родина збирається за столом. Головною різдвяною стравою є кутя. Окрім того, на свято готують багато смаколиків, адже 7 січня закінчується піст. Скуштувати зі святкового столу потрібно кожну страву.

7 січня замість звичних слів привітання сьогодні кажуть: "Христос Рождається! Славімо його!". Також на Різдво Христове прийнято колядувати, а колядників обдаровувати грішми й солодощами.

Відео дня

Що не можна робити на Різдво 7 січня:

- займатися прибиранням і побутовими справами, адже вірять, що так можна закликати нещастя в дім;

- не можна сваритися і лаятися;

- не варто 7 січня вдягати старий одяг. Вірять, що таким чином можна привернути бідність і нещастя;

- не можна у цей день відмовляти у допомозі нужденним;

- 7 січня не варять кисіль. Адже вважають, що так можна накликати в дім смерть;

- у Різдво не можна ворожити.

Читайте також: Православний календар на січень 2020: головні свята місяця

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:33 За побиття дитини судили «горе-мати» з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up