День Європи вперше відзначатимуть 9 травня: як з'явилося свято

День Європи вперше відзначатимуть 9 травня: як з'явилося свято
Фото ілюстративне
  • Раніше День Європи відзначали в третю суботу травня. 

  • Але вчора президент України зробив дату цього дня сталою.

  • Дізнавайтеся про всі зміни. 

Президент України Володимир Зеленський у вчорашньому зверненні заявив, що подав до парламенту законопроект, який офіційно оголошує 8 травня Днем пам'яті та перемоги, а 9 травня стане Днем Європи.

Західні країни святкують перемогу над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні 8 травня. Адже беззастережна капітуляція Німеччини набула чинності о 23:01 саме 8 травня 1945 року, в цей час у Москві формально було вже 9 травня.

— Ми повертаємо нашій державі чесну історію без ідеологічних впливів. Саме 8 травня більшість народів світу згадують про велич перемоги над фашистами. Сьогодні я підписав відповідний указ, і щороку із завтрашнього дня, 9 травня, ми відзначатимемо нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм та переможуть рашизм, — пояснив Зеленський.

Відео дня

День Європи традиційно відзначається в Європейському Союзі та інших країнах на знак миру та єдності на континенті. 

Історія появи свята

Цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти".

Метою такої спільности було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". У своїй декларації він наголошував, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи.

Як День Європи відзначають у ЄС

День Європи відзначають як держави-члени ЄС, так і країни на шляху до євроінтеграції. Щорічно 9 травня прапором Європейського Союзу прикрашають вулиці всіх міст. У цей день влаштовують лекції про європейські цінності та історію створення союзу. В інституціях ЄС проводять екскурсії.

Офіційним вихідним День є у двох країнах — Люксембурзі, де і народився Робер Шуман у 1886 році, та Косово. В інших країнах це свято відзначають вивішуючи прапори та організовуючи спеціальні заходи.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у цей день запланувала візит до столиці України, де вона зустрінеться з президентом Зеленським.

У Хмельницькому з нагоди Дня Європи ще вчора прикрасили дві вулиці прапорами країн-членів Євросоюзу. Європейські стяги красуються на Кам’янецькій та Степана Бандери. Акція є символічною та свідчить про те, що українці пам’ятають і цінують підтримку європейських держав в боротьбі з російським окупантом.

— День Європи в європейських країнах відзначається 9 травня. Тепер, відповідно до указу Президента, Україна відзначатиме його разом із європейськими країнами. Ми вивісили прапори країн-друзів, які підтримують нас і допомагають Україні в боротьбі за незалежність. Це знак нашої солідарності та спільної боротьби з агресором, - розповів заступник міського голови Микола Ваврищук.

Нагадаємо, вулицю Мельникова у Хмельницькому хочуть перейменувати на вулицю Джохара Дудаєва. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    9 травня день Великої  Перемоги

keyboard_arrow_up