Хмельницькі безпритульні знаходять кохання та роботу у центрі реабілітації

Хмельницькі безпритульні знаходять кохання та роботу у центрі реабілітації
У Центрі реабілітації бездомних «Промінь надії» проживає 32 людини: 26 чоловіків та 6 жінок. Третина з них – колишні ув’язнені, які мають за плечима роки життя за колючим дротом. Усі мешканці притулку мають нелегкі долі та заплутані життєві історії. Одні звідси тікають, відвикнувши від нормальних умов проживання, інші – залишаються назавжди, щоб працювати, кохати та навіть створити сім’ю.

Директор будинку тимчасового перебування громадян, які втратили зв’язок із сім’ями «Центр реабілітації бездомних (безпритульних) «Промінь надії», що у мікрорайоні Ружична Ігор Телішевський розповідає, що людьми, які не мають власних домівок, вони займаються уже впродовж восьми років. Тут вони мають змогу жити в нормальних умовах із зручностями першої необхідності – туалетом, душем, пральною машинкою та кухнею. Живуть безкоштовно, суму у 50 гривень на місяць платять лише ті, хто працює на роботі та має можливість. 

- Їсти варимо на 50 чоловік кожного дня. Вживати алкогольні напої категоричного забороняємо, - розповідає «ВСІМ» Ігор Телішевський.    

Відео дня

Потрапляють сюди різними шляхами. Як каже директор, багато безхатченків знають про існування цього місця, адже інформація добре поширюється у їхньому колі. Центр також співпрацює із правоохоронцями, які під час рейдів знаходять цих людей і направляють сюди.

- Ми проводимо з ними бесіди, пояснюємо, які у нас умови проживання, які пріоритети та що від них вимагається. З десяти чоловік, які в нас опиняються, троє відразу залишається  на постійне проживання, - пояснює директор центру. – Після цього проводимо облік, вносимо у базу даних усіх, хто в нас ще не був раніше.

Знаходять кохання і одружуються

Буває, що люди знаходять свою любов і на території центру. Директор працює лише півроку, однак такі випадки пам’ятає. Люди знайомились, а згодом і одружувались.

Зараз у центрі проживає тільки дві подружні пари. Разом проводять дозвілля та працюють. Для них планують облаштувати приміщення, куди вони зможуть переїхати та вільно ним розпоряджатись.

- У нас вже сім’я, яка хоче жити окремо, в іншому приміщенні. Для них зробимо там ремонт, де вони будуть разом жити, буквально за мінімальну плату. Ці люди вже будуть знати, що вони піднялись трохи вище на соціальний щабель, - каже Ігор Телішевський.

Серед підопічних є й такі, які вже за власний кошт придбали собі будинки у передмісті Хмельницького.

Віктор Михайлович родом з Волині. Йому 62 роки і вже більше двох років він живе тут разом з дружиною. Каже, що все йому тут до вподоби.

- Мене усе влаштовує. Час проводжу так як і усі. Постійно на роботі, працюю вантажником на базарі. Додому повертаюсь біля 5-6 години вечора, - ділиться чоловік. – Працювати, щоправда, дуже важко. Після роботи я зазвичай вечеряю і дивлюсь телевізор. Сьогодні у мене вихідний.

Живуть дружно, але не без конфліктів           

Ніна Анатоліївна живе у центрі вже півтора роки, а зовсім нещодавно почала ще й працювати. Жінка працює  кухарем.  З дня у день «балує» смачненьким усіх підопічних центру, разом із ними їсть і сама. Працювати за цією ж професією в іншому місті жінка не може, мовляв, здоров’я вже не те. Ніні Анатоліївні - 57 років, і вона на пенсії. Зізнається, що раціон вигадувати не важко, адже готувати любить. Колись довгий час вона працювала кухарем, проживаючи в Одесі.

- Мені подобається тут, я готую, допомагаю робити щось на території, по господарству. До нас всі добре ставляться. Дай Боже їм здоров’я, щоб було побільше людей таких, - ділиться жінка. - І хлопці, і дівчата – всі хороші. Звісно, кожен зі своїм минулим, але дуже чемно відносяться. Зі всіма знаходжу спільну мову, проте без конфліктів не буває. Але живемо дружно і допомагаємо одне одному.

На раціон тут не скаржаться. Готуючи кожну страву, Ніна Анатоліївна вкладає у неї душу. Крупами допомагає церква, овочі та зелень - на власному городі, а м’ясну та рибну консервацію закупляють самостійно.

Серед тутешніх здорових немає

У «Промені надії» також працює медичний працівник - Валентина Никифорівна. Це її місце роботи вже другий рік поспіль. Раніше фельдшер працювала в обласній лікарні, а після виходу на пенсію знайшла тут своє місце роботи.  За її словами, доводиться боротися із різними хворобами та спілкуватися із специфічними людьми.

- Люди потрапляють сюди із різними хворобами. Найчастіше, шкірними – дерматити, фурункули, приходять з гастритами і панкреатитами, - зазначає Валентина Ягодзінська. – Вони практично усі «хроніки», майже усі – інваліди. Є наркомани, які залежні. Тобто, усе, що є найгірше у суспільстві – все тут.

Перед тим як стати на облік, усі мешканці центру проходять медичне обстеження, їм роблять флюорографію, перевіряють на вошей та коросту. Співпрацюють із медичними закладами, де лікують їх безкоштовно.

- Був чоловік у нас взимку, прийшов із побитими ногами, рани – просто жахливі. Ми його підлікували і він пішов. Потім ще кілька разів його привозили і знову він йшов. А от це недавно знайшли його мертвого десь. Йому було близько 40 років, - каже Валентина Ягодзінська. - Просимо їх  не пити, бо ж скільки зусиль докладається, щоб виходити їх.

За період існування «Променю надії» тут відновили десятки паспортів та приписали сотні осіб.

- У нас є такі, що залишаються лише на ніч. Частіше за все, надаємо послуги з поновлення документів, - розказує соціальний працівник Валентина Жердецька. -  Був у нас один чоловік, який звільнився з Ізяславської колонії, ми зробили йому реєстрацію, він тут проживав, знайшов жінку і купив собі хату.

«Вони не все кажуть, а що кажуть, то сприймаємо на віру. Хоч багато з них із місць позбавлення волі, але ставляться всі добре. Нас поважають», - розповідає соціальний працівник Валентина Жердецька.

«Як бачите по нашій, території трудотерапія у нас присутня, усе зроблено їхніми руками – грядки, город, картопля засаджена, зелень», - каже директор реабілітаційного центру Ігор Телішевський.

У цій кімнаті живуть чоловіки. Підопічні стараються підтримувати порядок і чистоту завжди

Така сусідка живе у кімнаті з кухаркою Ніною Анатоліївною. Кішка нещодавно народила трьох кошенят

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Андрій Сіцінський

    Будь ласка дайте інформацію, як зв'язатися з Жердецькою Валентиною Іванівною. Потрібна допомога або консультація у відновленні документів. Дякую.
  • PAL

    Молодец Телишевский, тянет лямку.

    Anonymous reply PAL

    хоть хтось робить для людей а не для своєї кишені
  • Анонім

    якби ше вони не тікали звідти,було б ше краще

    Anonymous reply Анонім

    тікають напевно тільки дурні, що хочуть жити на смітниках

    Анонім reply Anonymous

    які і до нормального відношення і чистоти відвикли
  • Анонім

    добре,що є такі заклади
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up