Квартири у Хмельницькому без власників і спадкоємців. Дізналися, кому і на яких підставах вони дістаються

Квартири у Хмельницькому без власників і спадкоємців. Дізналися, кому і на яких підставах вони дістаються
Фото з архіву редакції
  • Деякі об’єкти нерухомості залишаються без власника чи спадкоємця.
  • Суд може визнати їх відумерлою спадщиною.
  • Розповідаємо на прикладі такого житла в Хмельницькому, кому воно може дістатися.

Нерухомість без власників і спадкоємців - така залишається в Хмельницькому не часто. Подібне виникає, коли власник помирає, а спадкоємців за заповітом і законом немає. На такий випадок в Цивільному кодексі України є стаття, в якій йдеться про визнання такої спадщини відумерлою. Пояснюємо, що це означає і розповідаємо про долю хмельницьких об’єктів нерухомості, які свого часу залишилися “у повітрі”.

Після року з часу відкриття спадщини вона дістається ОТГ

Згідно із законом, спадщина визнається відумерлою лише на підставі рішення суду. Це відбувається, якщо після смерті власника квартири чи будинку:

  • <

    Відео дня
    /li>

Так, після визнання спадщини відумерлою нерухомість переходить у власність територіальної громади. Згідно зі статтею 1277 Цивільного кодексу України, заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. 

Директор департаменту інфраструктури міста Василь Новачок пояснив журналістці vsim.ua, що це питання в Хмельницькому на контролі тримають управляючі муніципальні компанії, за якими закріплені будинки.

У випадку смерті власника, УМК подає лист на ім’я міського голови про те, що конкретна, скажімо, квартира, пустує. Згодом ця інформація передається до суду. Як зазначалося вище, після визнання спадщини відумерлою нерухомість переходить у власність територіальної громади.

Кому передають квартири в Хмельницькому

Журналістка vsim.ua звернулася з інформаційним запитом до міськради стосовно отримання в комунальну власність об’єктів нерухомості за останні 5 років. Більшість із них передали в користування громадянам. Дізналися, кому й на яких підставах. 

Отож, у період із 1 січня 2016 року по 1 серпня 2021 року судами було визнано відумерлою спадщиною 8 об’єктів нерухомості в Хмельницькому. Мова йде лише про квартири. Всі вони, відповідно, перейшли в комунальну власність. Найбільше таких було в 2020 році.  

Відумерлою спадщиною була визнана квартира на Хотовицького, 11, загальною площею 36,4 квадратних метри. Рішенням виконавчого комітету її було надано громадянці Бендель Марії Захарівні. У документі, наданому журналістці vsim.ua, йдеться, що жінка перебувала на квартирному обліку в пільговому списку позачерговиків із 2005 року. За інформацією з сайту Хмельницької міськради, особа є у списку партизанів, діючих в роки Великої Вітчизняної війни в тилу ворога.

Ще одна квартира - на Львівському шосе, 8. Загальна її площа - 21,7 квадратного метра. Її надали громадянину Бурдашу Олегу Івановичу. З 2005 року чоловік перебував на квартирному обліку в списку громадян, які мають прав на позачергове одержання житла. Серед таких - учасники бойових дій, сироти, особи, позбавлені батьківського піклування та інші.

На вулиці Свободи, 2А теж було визнано квартиру відумерлою спадщиною. Її загальна площа - 48,1 квадратних метрів. У 2020 рішенням виконкому її було надано Гарвату Ігорю Арсентійовичу. Ця квартира надана чоловіку як службова. На той час він працював газоелектрозварником у КП "УМК Центральна”. Згідно із рішенням виконкому від 8 липня 2021 року, потреба у використанні квартири як службової відпала.

Така ж квартира - за адресою вулиця 4-а Нова, 7 загальною площею 43,3 квадратного метра. Це житло, як і попередні, надали для проживання. А саме - Смульському Валентину Францовичу. Рішенням виконавчого комітету помешкання дозволено використовувати як гуртожиток. Згідно з документом, чоловік є працівником комунального підприємства “Міськсвітло”.

Також в комунальну власність перейшла квартира на Олімпійській, 7/1, загальною площею 32,8 квадратного метра. Її надали громадянину Шевчуку Валерію Вільгімовичу. У документі, наданому журналістці, йдеться: 

Одна із квартир, що визнана відумерлою спадщиною - за адресою Гастелло, 10/3. Загальна її площа становить 53,1 квадратного метра. Її надали для проживання Реві Миколі Миколайовичу. У документі йдеться, що ця особа перебувала на квартирному обліку в пільговому списку громадян із позачерговим правом із 2006 року. 

Ще один об’єкт, що став належати територіальній громаді - на Гагаріна, 34. Загальна його площа - 30,2 квадратного метра. Житло надали, як службове, бухгалтеру комунального підприємства “УМК Центральна” Атаманчук Антоніні Анатоліївні.

За останніх 5 років судом було визнано відумерлою спадщиною кімнату від квартири на Проскурівській, 16. Вона перебуває у комунальній власності, без надання житла кому-небудь.

Отож, майже всі квартири рішенням виконкому передано в користування громадянам. Ті, кому надали житло, якийсь час перебували на квартирному обліку або є працівниками комунальних підприємств. Останнім квартири надано як службове житло. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Olha Khmelovska

    Та ладно...Подруга хотіла добитися своїм дітям квартиру бувшого чоловіка, який спився і пропав без вісті. Квартира не була приватизована. Міськрада дозволила їй ту квартиру для дітей отримати, якщо вона виплатить усі комунальні борги які там накопичилися за багато років. Поки вона платила ті борги, сусіди подзвонили, що у квартирі вже новий власник - лице кавказької національності. Як купив - мовчить, явно що незаконно, бо спадкоємцями були діти попереднього власника. Отже, наші чиновники провернули гарну оборудку, усі непогано заробили, крім дітей, які залишилися ні з чим....
  • Pavel Kondrashov

    Ну если тут замешан новачок, значит был навар.
  • Галина Шаповалова

    дали б тим,хто без житла.переселенцям.

    reply Галина Шаповалова

    Светлана Литвин краще афганцям зараз втікають а жаднічати нe трeба усі на цій тeрриторіі житлом забeзпeчeні щe умудряються шалeно заробляти на орeнді нeрухомості алe жадібність варто прикрутити дужe нe добра риса......після майданих подій усі враз стали пeрeсeлeнцями.......

    Светлана Литвин reply Галина Шаповалова

    Галина Шаповалова переселенцям? Наші хлопці на сході, а їхні "мужики" до нас втікають! Ще їх житлом забезпечити?

    ЧитачЧитачів reply Галина Шаповалова

    Це тим, що кричали "Путин введи войска" а зараз стали переселенцями??? В Ростові нехай отримують.
  • Надія Боднар

    Як цікаво. А серед квартир, що потім передаються людям на черзі, є квартири площею більше 30 метрів кв?  Чи більших не попадається?

keyboard_arrow_up