Перед вікнами багатоповерхівки по Зарічанській побудували стіну. Люди обурені

Перед вікнами багатоповерхівки по Зарічанській побудували стіну. Люди обурені
Магазин «Все до столу», що у будинку по Зарічанській, 38, реконструюють. Місцеві мешканці скаржаться, що кількаметрова стіна надбудованого офісу затуляє їм і краєвид, і світло.

Впритул до даху крамниці, яка знаходиться на першому поверсі багатоповерхівки, добудовують ще один поверх. Люди, які живуть на другому поверсі, несподіваним сусідством перед власними вікнами обурені.

«Сидимо як у клітці»

- Це справжня «китайська стіна», - скаржиться мешканка квартири на другому поверсі Наталя Бредик. – Дивишся з вікна і бачиш стінку, і більш нічого. Чесно, навіть додому йти не хочеться – настільки це гнітить. За цілий день в нас дах нагрівається. Буває, я і вікна не відкриваю, бо смердить – а тепер як в клітці сидимо. Так образливо, що нас ніхто ні за що не має. Як так жити?

Відео дня

Вікна квартири жінки виходять на дах магазину, у бік Зарічанської. Якщо раніше родина Бредик могла бачити місто, то тепер погляд впирається у муровану кількаметрову стінку. Надбудова тягнеться по краю всього даху. Аналогічні «краєвиди» перед очима мешканців усіх квартир другого поверху, чиї вікна виходять на Зарічанську.

- Перед вікнами буде два поверхи, що ми будемо бачити? – обурюється мешканка сусідньої квартири, молода жінка. – Кажуть, що в будівельника є всі дозволи, а на людей йому чхати. А нам що робити?

Будівництво розпочалося ще у серпні. Власник крамниці «Все до столу», що на першому поверсі будинку, Іван Кульгук проводить реконструкцію фасаду магазину. Та діалогу з підприємцем, зі слів мешканців, не вийшло.

- Вийшли ми з сусідкою його питати – Іван Григорович, а що це має бути? Ви хоч, кажу, людей спитали, перед тим, як починати будівництво? А він мені відповідає – а ти мені покажи, де тут є люди, уявляєте? – розповідає Наталя Бредик. – Сусідка його про те ж запитала, а він прямим текстом кажи їй – та йди ти…

«Дозвіл є, будувати маю право»

У Івана Кульгука своє бачення ситуації. Бізнесмен пояснює – приміщення магазину з 2002 року є його приватною власністю, а на реконструкцію він отримав дозвіл.

- Наш магазин вже не має ніякого вигляду. Ми звернулися до архітектури, і архітектори нам рекомендували такий проект. Для мешканців міста, перш за все цього дому, нічого не зміниться. За виключенням – це буде сучасний магазин з офісним приміщенням на другому поверсі, - говорить власник.

У тому, що перед вікнами росте стіна, Іван Кульгук не бачить проблеми. Говорить, що будівельних норм не порушує.

- Ми спитали у архітектурі, чи є така можливість – вони сказали, що є. Будівництво йде на відстані 14 метрів від вікон будинку. Згідно закону повинно бути вісім метрів, - пояснює бізнесмен. – Там є парапет. Він в метр висоти. З нього ми піднімемося на 1,7 метра. Все. Люди дивилися на цей парапет 25 років. У чому тепер проблема?

Завершити реконструкцію Іван Кульгук планує через два роки. Обійдеться будівництво у два з половиною мільйона гривень. Крамниця, на думку власника, матиме сучасний фасад, на другому поверсі будуть офісні приміщення, а перед магазином, замість пивних майданчиків – парковка.

З правого боку будинку добудовується окреме приміщення.

- Поруч я хочу зробити свою квартиру. В мене є житло, але моя дружина померла, і я не хочу туди йти, – розмірковує Іван Кульгук. – Тому зроблю тут квартиру. Напевно. А може й офіс для себе. І, до речі, жінка, яка живе з того боку, мені ще й дякує – каже, ви мені хоч стінку утеплите.

У свою чергу власник магазину скаржиться на мешканців – мовляв, вони постійно незадоволені його діями та звинувачують його, попри те, що він, з його слів «все робить за законом».

- Тільки щось добудуємо, постійно скарги. Немає з ким тут говорити. Тільки в двір заїду – а покажіть дозволи, а покажіть, будь ласка документи. А я питаю – а ти хто така? То вони понаписували кругом скарги. Але я маю документи, - каже Іван Кульгук. – У мене є декларація про початок виконання будівельних робіт – реконструкція фасадів магазину з надбудовою офісного приміщення. То тепер вони пішли до преси.

Будівництво хочуть зупинити

Мешканці будинку написали скарги у всі можливі інстанції. Та поки чекають на відповіді, будівництво триває. Депутат Хмельницької міської ради по округу, де знаходиться конфліктний будинок, Сергій Мандзій запевняє – будівництво ведеться з порушенням прав людей, а отже його потрібно припинити.

- Мова йде про явне порушення прав. Ніхто не має права сьогодні забудовувати людині вікно. Містобудівні умови і обмеження говорять про те, що в принципі, архітектурно, тут може бути така споруда. Наприклад, якби Кульгук викупив всі ці квартири на другому поверсі – немає питань. Але міська рада відмінила своє рішення про містобудівні умови і обмеження. Тепер потрібно скасувати декларацію на початок робіт, видану на основі цих умов Державним архітектурно-будівельним контролем, - пояснює депутат. – Фактично, навпроти людських вікон будується стіна, яка закриває їм все. Він дограється до того, що люди вийдуть на дах магазину, візьмуть ломи і все це звалять. І кримінального провадження за це не буде, тому що люди захищають свої законні права і інтереси.

Проблема, за словами депутата, полягає у тому, що наразі отримати дозвіл на будівництво простіше, ніж раніше – достатньо проекту архітектора та декларації про початок будівельних робіт. А перед тим дозвіл на будівництво видавав міськвиконком. Посадовці ж і приймали об’єкт у експлуатацію.

- Міська рада мала вплив на будівельників. Якби діяла стара система, до нас прийшли б невдоволені люди, і ми би перевірили – дійсно, не можна там будувати, - каже Сергій Мандзій. – Ми йому б скасували рішення на будівництво. Звичайно, він міг би оскаржувати це в суді, але це вже інша справа. А зараз ми не впливаємо на це. Зі своєї сторони ми збираємо всі матеріали і подаємо до суду. Ми попросимо суд прийняти рішення про заборону продовження будівництва до розгляду спору по суті. Якщо на те буде воля суду, то таке рішення можна буде прийняти за тиждень-два. Якщо він продовжить будувати і далі, то ми лишаємо за собою право вийти з тими самими людьми і навіть помогти їм знести цю стіну. Потім хай з нами судяться.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Лариса К.

    Не брешіть! Глухі стіни можуть бути хоч впритул, але фасад до фасаду хіба що ви собі можете побудувати. Ніхто так, як Кульгук, не будує! На Проскурівській, 16 колись Долгов хотів точно так побудувати "Променад Олександрівський", але обламався, тому що це протиправно. Мешканці не погодилися, а без їх згоди будувати заборонено.
  • фанатка

    мають право на такій відстані і ще одну девятиповерхівку побудувати, купа таких будинків у місті і ніхто не скаржиться.....
  • Правдолюб

    Знову ниття. І що, що стіна? А як люди живуть, які будують будинки у селах наприклад, один навпроти одного? І чим там милуватись з другого поверху? Небо видно, зорі видно, то й добре. У парк, на вулицю і т.п. йти і милуватись. А людина нехай будує сучасний торгівельно-офісний заклад, парковку, а не бари будуть з пластиковими меблями і палатками.
  • PAL

    Если бы знали люди, какой дерибан земли в черте города, устроили наши доблестные дупутаты. Идет захват земель, без документов, на подставных лиц и т,д.- это скоро аукнется. Жлобы прут, и мельник этому помогает.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up