Щодня у Хмельницькому збирають 60 машин листя. Куди везуть та що з ним роблять

Щодня у Хмельницькому збирають 60 машин листя. Куди везуть та що з ним роблять
Фото ілюстративне
  • Осіннє опале листя - щастя для любителів фото, але велика проблема для комунальників.
  • Над прибиранням території працює десяток служб. 
  • В поліції хмельничан застерігають від паління листя. Кажуть, що притягнуть до криміналу.
  • Яку альтернативу пропонують комунальники?

Осінній листопад - самий пік роботи для комунальних служб. Листя змітають зранку до ночі, а воно все сиплеться. За день вивозять близько 60 машин із причепами. Додається роботи і у поліцейських. Адже вони змушені виїжджати на виклики та урегульовувати конфлікти між паліями, їх сусідами та борцями за чисте довкілля. Іноді виписують штрафи, в окремих випадках притягують до криміналу. Не солодко і пожежникам, адже “осіннє прибирання” часто та густо призводить до масових займань та пошкодження чужого майна. 

Спростити роботу всім - може самосвідомість хмельничан. Комунальники навіть знайшли альтернативу спаленню. Кажуть, листя можна вивозити. Куди та чи за гроші, читайте у нашому матеріалі.

Хто прибирає і куди везуть

Краса і небезпека. Так кажуть комунальники про опалелистя. Прибирати його треба, бо накопичення на тротуарах та пішохідних зонах перешкоджає рухові містян. А при опадах ще й створює так звану “ковзанку”. Вулиці, сквери та прибудинкові території Хмельницького прибирають відразу кілька установ. Це: КП “Зеленбуд”, КП “Парки і сквери”, КП “БРЕД”, УМК, ОСББ та ХКП "Спецкомунтранс". 

Відео дня
  • Ми прибираємо лише майданчики загального користування. Все інше прибирають відповідні служби, які обслуговують ту чи іншу територію. Також ми займаємося вивезенням листя, а також гілля. Самого листя в розпал сезону вивозимо близько 60 машин в день. Проблема ще в тому, що зібране листя займає великі об’єми. І машини фактично возять повітря, тобто, йде перевитрата пального через неможливість ущільнення листя при навантаженні. А “комунальних пилососів”, як у Львові в нас немає, - зазначає керівник ХКП "Спецкомунтранс" Олександр Зімін. 

Процес збирання листя відбувається за стандартною схемою. Спочатку прибиральники змітають листя на тротуари, а потім техніка забирає його і вивозить на полігон. Там листя зберігається до того моменту, поки не перегнеє і не перетвориться в компост. 

  • На полігоні листя висипають на рівну ділянку, де воно зберігається поки не зменшеться в об’ємах і не перетвориться на перегній. Наступного року ми знову вивозимо листя на теж саме місце. Якось використати потім отриманий компост ми не можемо, адже досягнути ідеально-чистого листя, навряд чи вийде. У ньому часто трапляються різноманітні шприци, голки, скло, ртутні термометри та різне побутове сміття. Тому використовувати далі такий компост ми не можемо, - зазначає начальник ЖКГ Хмельницького Василь Новачок. 

Шкода довкіллю і гаманцю

Велику проблему опале листя створює і для довкілля.Тобто не воно саме, а наслідки людської діяльності над цим листям. У Хмельницькому продовжують палити зібрані купи на приватних територіях. 

Довідково: при спалюванні в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини, такі як пил, оксид азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук.викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.За спалення листя передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність.

Часто такі “самоспали” призводять до пожеж. За даними ГУ ДСНС у Хмельницькій області, з початку року у місті зафіксовано 28 займань сухої рослинності, які спричинили пожежу навколишньої території. 5 із них трапилося в жовтні.

  • Восени кількість пожеж через паління сухої рослинності збільшується. При чому палять не лише листя, а й суху траву. Не рідкро на відкритих місцевостях такі дії можуть призвести до масштабної пожежі або перекидання на житлові будівлі чи господарчі споруди. На щастя, з початку місяця таких випадків у Хмельницькому не було, - зазначає інспектор ДСНС Ярослав Шевцов. 

Крім пожежної небезпеки такі дії шкодять і гаманцю палія. А іноді і його свободі. За паління листя передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

 -  Згідно Правил благоустрою території міста Хмельницького забороняється спалювання листя і сміття в межах обласного центру. За це передбачено адміністративну відповідальність за статтею 152 КУпАП. Оштрафувати можуть на суму від 340 гривень до 1360 гривень. З посадових осіб та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності стягують - від 850 гривень до 1700 гривень. Варто пам’ятати, що спалювання листя та сміття  - це не лише порушення Закону, а й шкода здоров'ю та забруднення атмосфери. Кожен громадянин має право на безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище,- зазначає інспектор УПП у Хмельницькій області Роксолана Середюк.

За спалене листя можуть посадити

А речниця міського відділу поліції Людмила Берестовська додає, що у окремих випадках за паління листя можуть запроторити за ґрати. 

  • При тяжких наслідках підпалів: пошкодження чужого майна, шкода життю та здоров’ю навколишніх - настає кримінальна відповідальність. Зокрема порушника можуть позбавити волі від п’яти до десяти років. 

Варіант без шкоди довкіллю та абсолютно безкоштовно хмельничанам пропонують комунальники. За їх словами, чисте листя без зайвого сміття приймає полігон на проспекті Миру.

  • Від населення полігон приймає листя безкоштовно. Тобто люди можуть в будь-який момент робочого дня приїхати туди з причепом і їм допоможуть вивантажити листя. Однак, на жаль роблять це одиниці, більшість все одно палить, - зазначає начальник ЖКГ Василь Новачок.

 Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up