"Собака вмирає у страшних конвульсіях", - у Хмельницькому знову труять бродячих тварин

"Собака вмирає у страшних конвульсіях", - у Хмельницькому знову труять бродячих тварин
  • Майже завжди отруєння починаються весною і, помітив, що на релігійні свята, - розповідає волонтер ГО “Врятуй життя” В’ячеслав Круликовський.
  • У Хмельницькому знову винищують дворових собак. Все почалося в березні.
  • За усіма ознаками - робота догхантера.  З 10 отруєних тварин врятувати вдається лише 3-4.

Догхантери знову отруюють вуличних тварин у Хмельницькому. Ці люди годують тварин отруєним фаршем чи ліверкою. Розкидають їжу у дворах і парках, де хмельничани гуляють з домашніми улюбленцями. Після такого “прийому їжі” собаки помирають в муках, у них починаються конвульсії, а з рота біжить піна. Волонтери обіцяють винагороду за викриття хоча б однієї такої людини, яка чинить злодіяння.

В’ячеслав Круликовський - один із тих волонтерів, який завжди виїжджає на порятунок собак

Починають навесні 

Ситуація із навмисним вбивством бродячих псів в нашому місті триває понад 10 років. Труять собак по всіх районах: Ракове, Заготзерно, Виставка, Гречани, в районі речового ринку.  Препарат для отруєння тварин зловмисники купують у звичайній аптеці. Він повинен відпускатися по рецепту, та не всі фармацефти добросовісні, кажуть волонтери. Отруєних тварин можна врятувати, якщо вчасно прийти їм на допомогу. Та не завжди люди стають свідками страждань тварини, щоб покликати волонтерів. З 10 отруєних до життя повертають лише 3-4. Все залежить від часу, коли в собаки почалися перші ознаки отруєння.  

Догхантерами (від англійських слів dog — собака, hunter — мисливець) називають тих, хто навмисно вбиває безпритульних псів. Декларована мета догхантерів — убезпечення себе та близьких від можливості бути покусаними чи навіть убитими зграєю бродячих псів, а також очищення міст від носіїв хвороб та паразитів. Догхантери практикують отруєння та відстріл бездоглядних собак. Координують свої дії за допомогою соц­мереж.

Відео дня

"Деякі фармацевти беруть участь у злочині"

У Хмельницькому зафіксували кілька випадків отруєння бродячих собак у березні. Волонтерам вдалося вчасно зреагували і почали лікувати тварин. Потруєні собаки билися в конвульсіях, пускали піну з рота і жадібно кричали від мук. Догхантери отруюють собак препаратом, назву якого волонтери називати не хочуть, щоб нікому не подати ідею і не збільшити кількість отруєних.

- Що я можу сказати, ті собаки, яких втравили: одна, на щастя, в хорошому стані, інша - в стабільно важкому, - розповіла голова ГО «Врятуй життя» Олена Голубнича. - Цей препарат продається в аптеках по рецепту. Але деякі наші фармацевти порушують закон і продають без рецепту його. Ми багато вже разів скаржилися в управління аптек міста, в поліцію, прокуратуру, але, я бачу, що їм не допомагає це. Будемо далі скаржитися. Тому що якби не продавали, то, може б, і не травили, а так вільно продається, тому й травиться вільно.

«Це межа дуже тонка між вбивством тварини і людини»

Проявлена жорстокість до тварин може перерости у жорстоке ставлення до людей, вважають волонтери. Але отруєння тварин у Хмельницькому — це вже не виключення, а прикре правило. Труять усіх, хто потрапить під руку. Кажуть,  є випадки отруєння і породистих домашніх собак, яких вигулювали господарі.

- Якщо людина без проблем вбиває тварин, то завтра вона буде без проблем вбивати безпритульних людей, циган. Потім дітей і т.д. Це межа дуже тонка між вбивством тварини і людини. Якщо цим отруєнням не надати достатньо уваги, потім ми будемо жити і боятися за своїх дітей. Тому що люди, які травлять собак отримують задоволення. Такі люди хворі, вони можуть бути педофілами, ґвалтівниками, маніяками. Навіть вже доведено, що маніяки, які вбивали людей, починали з кошенят та цуценят, яким викручували голови і відрізали лапки. Тут межа дуже тонка. І якщо ми дозволимо цим нелюдам цю межу перейти, то нам буде кінець, - стверджує голова ГО «Врятуй життя» Олена Голубнича.

Відкрите питання

Волонтери неодноразово зверталися в поліцію, та все марно - таких людей знайти надзвичайно важко або ж заяви просто не реєструють.  У поліції кажуть, що справи закриваються по відсутності складу злочину і навіть не пригадують, коли за вбивство тварини когось карали. 

Зоозахисники розробили законопроект № 6598, який вносить ряд поправок до законів у сфері охорони тваринного та рослинного світу. Він посилює відповідальність за жорстоке поводження з тваринами та впроваджує механізми притягнення до відповідальності за насильницькі дії проти тварин. 22 березня Верховна Рада мала розглянути законопроект у першому читанні. Але згідно з результатами розгляду питань порядку денного, поки парламентарі так цього і не зробили.

Довідково. У парламенті зареєстровано два законопроекти №6598 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу») та №7267 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження ідентифікації та реєстрації тварин з метою посилення відповідального поводження з ними»).

Винагорода за викриття догхантера

Чітко організованої структури у догхантерів немає, свої дії вони координують через інтернет. Мають власний форум . У мережі вони ведуть просвітницьку роботу, обмінюються досвідом і хизуються досягненнями: виставляють лічильник убитих собак та викладають фото вбитих у соцмережах.

Зоозахисники закликають фармацевтів бути добросовіснішими і відпускати даний препарат виключно по рецепту, а також закликають людей придивлятися до тих, хто годує собак. Якщо годувальник поводить себе якось підозріло, то потрібно намагатися його сфотографувати непомітно, а також зателефонувати волонтерам: 0963063991 - Олена Голубнича, та описати людину. За викриття хоча б однієї такої людини волонтери обіцяють винагороду.

- Якщо хтось буде бачити підозрілу людину, але боїться описати її, то я гарантую, що це буде конфеденційно і гарантую хорошу винагороду за це. І в поліції не назвемо ім’я цієї людини. Ми також зверталися в поліцію, вони кажуть, що нічого не знають, тому ми закликаємо людей звернути увагу на таких осіб, які годують собак. Звернути фармацевтам увагу на тих людей, які обманним шляхом просять той препарат. Вони знають, який це препарат, я розносила їм листи по аптеках. Обманюють, що це бабусі в село. Якщо людина дуже наполеглива, хай подзвонять і опишуть мені її. Або техенько сфотографують, - закликає голова ГО «Врятуй життя» Олена Голубнича.

Як рятувати собаку, якого отруїли?

Хмельницька районна ветлікарня, що знаходиться у Шаровечці, у своїй групі в facebook оприлюднила інструктаж, в якому зазначенні симптоми отруєння тварини та що необхідно робити в такому випадку.

Шановні учасники групи та волонтери, останнім часом дуже багато випадків отруєння тварин! Просимо Вас бути уважними, звертати увагу не лише на своїх собак, але і на безпритульних, про яких нікому подбати. Своїх тварин тримайте на повідку і в наморднику. При перших ознаках отруєння (порушення координації, рвота, конвульсії) не втрачайте часу і терміново звертайтеся до ветеринара.Ось основна перша допомога тварині, усі ці препарати можна купити в людській аптеці. Але вколовши їх, потрібно все одно звернутися до лікаря, цього не достатньо, щоб врятувати від отруєння.

  1. Перидоксину гідрохлорид (В6) до 20 мл внутрім'язево
  2. Фуросемид 4 мл великій собаці і 2 мл середній чи мілкій (внутрім'язево)
  3. Тіосульфат натрія 10 мл великій собаці та 5 мл маленькій підшкірно
  4. Мідокалм 1 мл великій собаці та 0.5 маленькій внутрімязево
  5. Тіотриазолін 4 мл внутрімязево
  6. Сульфокамфокаїн на велику 1 мл та на малу 0.5 мл підшкірно.

Надалі терміново до ветлікарні.

Черговий лікар ветлікарні 0987353363   

"Собаки вили, в них йшла піна з роту, діти були просто в істериці"

Аліна Масалітіна - активістка,волонтерка 

- В нас в дворі було десь 5 собак. Їх діти дуже любили, гралися з ними. Я помітила, коли були п’яні люди в дворі, то собаки не підпускали їх до дітей. Собаки ніколи агресивно не поводили себе. Єдине, що було нарікання від мамочок, що деколи собаки залазили в пісок. Воно почали бунтувати, що в піску, де граються їх діти собаки приносять мікроби. Хоча взагалі пісок - це мікроби. І одна з цих мам написала в facebook в групу, щоб кулись вивезли цих собак. Потім хтось із докхантерів побачив цей пост і через декілька днів собаки почали дохнути в дворі. Собаки вили, в них йшла піна з роту, діти були просто в істериці. І так за два дні вимерли майже всі собаки. Одну з собак, яка залишилась, я намагалась врятувати. Вколола їй протиотрутний засіб, але від уколу собака вирвалась і втекла. Маю надію, що вона вижила. Люди, які вигулюють своїх собак також переживають, щоб їх собаки нічого такого не з‘їли з підкинутої їжі з отрутою. Є в мене така думка, що тими, хто отрюює собак можуть бути мами, я це довести не можу. Пле багато чую і бачу в різних групах в соцмережах, що саме молоді мами найбільше обурюються, бо в них малі діти, вони бояться, що собаки можуть вкусити, чи принести якусь заразу. Але ми не можемо захистити своїх дітей від всього. Хай такі мами живуть в приватних будинках і тримають своїх дітей за високим забором.

"Обирають собак, до яких люди прив‘язані, щоб було більш боляче"

Сніжана Щудло (Власова) волонтер ГО «Врятуй життя» 

- Точно не можу сказати, бо не бачила, але вважаю, що труять собак догхантери. Вони вибирають саме тих собак, до яких люди прив‘язані і яких люблять, щоб було більш боляче. Люди помітили, що коли забирають сміття, тоді буває оце отруєння. І я спілкувалась з іншими людьми, вони кажуть, що так само в них це відбувається. Я зверталась в поліцію - вона бездіяльна. Заяву фіксують, відправляють дільничому, він може відкрити кримінальне провадження, але в основному вони не відкривають. Алгоритму дій в них немає і справа закривається. В Києві вже вийшли на той рівень, що в них поліція реагує. В них вже є служба порятунку собак - швидка допомога. Вони добилися, що кримінальні провадження відкриваются. Люди знають, що за це є відповідальність. В нас такого немає поки.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (70)
  • фізика математика

    напевно потрібно спочатку боротись з людьми, які годують безпритульних собак і якщо не допоможе - тоді вже і з собаками....

    такі собаки живуть допоки якась не вкусить мене - далі ім буде горе...
  • Dmitry Dzubak

    До речі, чомусь мені ніколи не потрапляли на очі новини із розряду "кіт жорстоко напав на людину", "котів травлять, атата нада спасать" і тп. Зато про бродячих собацюр новин вистачає.

    А стерилізацією проблему не вирішити. Ну не може собака плодитись і що? Ніхто не відміняв близько 10 років життя, а це не малий термін.
  • Икута Юдай

    Собачники то зло 100%. Вони тільки поглиблюють проблему.
  • Икута Юдай

    Я теж не розумію, чому щурів можна травити, а собак ні. А чим корова з куркою гірша за собаку? Ви вже тоді і мух не бийте, а то виходить не послідовні ви у своїх поглядах.

keyboard_arrow_up