П'ять цікавих фактів про Трійцю

П'ять цікавих фактів про Трійцю
  • Свято П’ятидесятниці християни відзначають на 50-й день після Великодня.
  • Цього року воно припадає на 4 червня.
  • Саме П’ятидесятницю вважають днем, коли народилася та почала діяти Христова Церква.

Про назву свята 

День Трійці стверджує й оспівує триєдиність Бога: він - Отець, Син і Дух Святий. Свято Трійці має також інші назви — П’ятидесятниця, бо його відзначають на п’ятдесятий день після Світлого Воскресіння Христового. 

Про святкування 

Відео дня

Трійця відзначається три дні - у неділю, понеділок та вівторок. У неділю у православних храмах виконується одна з найбільш урочистих служб в році, а після Божественної літургії відбувається вечірній молебень у пам’ять про поблажливість Святого Духа на учнів Ісуса. 

У понеділок, одразу після Трійці, православні віряни відзначають День Святого Духа. Офіційний вихідний цього року припадає на 5 червня. 

Про народну обрядовість 

У давнину в цей день молодь влаштовувала масові гуляння на природі. Вони співали, розкладали багаття і ворожили. Це ще й день поминання померлих. Люди вірили, що в цей час померлі оживають, приходять до своїх родичів. Через те протягом свята на столі була їжа, щоб померлі родичі бачили, що їх чекають. Люди вірили: оскільки померлі лежать в землі, вони можуть вплинути на сили землі – як позитивно, так і нашкодити.

Трійцю ще називають Зеленими святами. Хоч Зелені свята – це дохристиянське язичницьке весняне свято, дуже подібне до Івана Купали. Натомість Трійця має суто християнський зміст.

Наші предки вірили, що встеливши трав'янистою зеленню підлогу в домі, освячені трави зможуть поділитися силою з людьми. За повір'ями, трави виганяли з дворів і будинків злих духів, захищали сім'ї від лихого ока і хвороб.

Про забубони 

Троїцький тиждень вважався Русальним, бо в ці дні нібито можна було всюди зустріти русалок (мавок). Їх уявляли собі як молодих жінок, дівчат чи дівчаток, які жили у водоймах, у лісі, в лузі чи в полі і могли замучити, залоскотати  чи втопити перехожих.

Тому в цей день, вважали предки, не можна ходити до лісу, у поле, до річки, тому що в цей період  русалки панують. Люди вірили, що русалка може вплинути на врожай. 

Про храми Трійці 

В Україні багато церков, присвячених Святій Трійці. Лише в Києві є кілька Троїцьких храмів - знаменитих історичних пам’яток. Найвідоміша з них - Троїцька надбрамна церква Києво-Печерської лаври, збудована на початку XII століття. 

Крім того, є Храм Пресвятої Трійці василіанського монастиря знаходиться у Кам'янці-Подільському. Вона розташована при в'їзді до Старого міста біля Новопланового мосту. Храм ніколи не обходять стороною групи туристів. 

Перша письмова згадка про храм у Кам'янці відноситься до 1582 року. У 1935 році у рамках боротьби радянського уряду із релігією храм було розібрано. Відбудували його у 2000-ихЄ храм Пресвятої Трійці й у Хмельницькому. новозбудований храм Української Греко-Католицької Церкви освятили у 2009 році. Він знаходиться на  вулиці Митрополита Шептицького. 

Катедральний собор Пресвятої Трійці в Дрогобичі. ХІХ століття. Троїцька Надбрамна церква. Була побудована в 1106—1108 роках  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up