У хмельницьких лікарнях з'явилась вакцина від сказу. Але щеплення роблять не всім

У хмельницьких лікарнях з'явилась вакцина від сказу. Але щеплення роблять не всім

Ще кілька місяців тому у місцевих травмпунктах щеплень від сказу не робили. Тварини кусали, а препарату не було. Нещодавно на Хмельниччину надійшло 7000 доз вакцини проти сказу. Але уколи негайно роблять тим, кого вкусила вулична тварина. 

Тварина, яка на вигляд абсолютно здорова, може виявитися зараженою. Вірус зі слиною тварин виділяється на останніх днях інкубаційного періоду, який триває в середньому сім днів. Хмельничани часто жаліються, що на вулиці зграями бігають собаки. Кажуть - на них управи немає. Лише за півроку у міський травмцентр звернулось 163 хмельничанина, яких вкусили тварини. 

Собаки нападають більше

- З 1 липня до нас прийшло близько 50 вкушених хмельничан, - розповідає старша медсестра міського травмпункту Галина Лиса.  - Звертаються майже щодня. Причому собаки кусають втричі частіше, ніж коти. Найбільше випадків зафіксовано у мікрорайонах Озерна, Південно-Західний, частково у мікрорайоні Раково, дуже рідко звертаються з центральної частини міста. 
У міському травмвідділі наводять статистику звернень покусаних хмельничан. При цьому зазначають, що бувають випадки укусів навіть від нутрій та їжаків. 

- Всього за перші 6 місяців цього року у міський травмцентр звернулось 163 покусані людини. Антирабічне лікування назначили лише 50, - каже Галина Лиса. - Це менше, ніж за аналогічний період минулого року. Тоді звернулось 230 чоловік, а провакцинували тільки 32 особи.  

Відео дня

Читайте також: На Тернопільській знайшли мертву лисицю, хвору на сказ 

Що з вакциною?

За даними МОЗ, в кінці липня минулого року в усі області  доставили 91 390 доз вакцини для щеплень "Рабіпур". І тільки на початок серпня цього року хмельницькі лікарні нарешті отримали ці вакцини. 

- Вакцинація зрушилась з місця, - розповідає керівник департаменту охорони здоров'я Яків Цуглевич. – Близько п’яти днів тому ми отримали 7000 доз вакцини проти сказу. Цієї кількості до кінця 2016 року достатньо. Розподіл між лікувальними закладами відбувався за заявками. Скільки область замовляла, стільки й видали. І взагалі вакцини почали поступати. На селекторній нараді з МОЗ зазначили, що до кінця місяця ми повинні отримати всі вакцини, окрім БЦЖ. Цю вакцину мають доставити на вересень місяць. 

Дітей кусають частіше 

В управлінні охорони здоров’я Хмельницької міської ради зазначають, що на місто припало менше третини від загальної кількості доз вакцини проти сказу. І хоч дорослі та діти заражаються однаково часто, на міський травмпункт виділили втричі більше. 

- Раніше вакцини закупляли за кошти міського бюджету, - пояснює начальник управління охорони здоров’я Борис Ткач. – Лише цьогоріч у травні купили 100 доз у дорослу та 40 доз у дитячу травматології. Адже ризик захворіти йде однаково для всіх. Тепер надійшли поставки за державний кошт. Вчора міський травмпункт отримав 1400 доз на загальну суму 364 тисячі гривень, а дитяча травматологія – 500 доз. Звертаються досить часто. Часом і ті, кого просто подряпала скажена тварина. Хоча сказ передається лише зі слиною. 

У дитячому травмпункті таких пацієнтів більше. За останні півроку звернулось 170 дітей, з яких провакцинували 140. За словами завідуючого травмпунктом дитячої лікарні Віктора Стельмаха, укуси були переважно собачі.

-Нещодавно ми отримали 500 доз вакцини проти сказу. Зберігаємо її у спеціальному холодильнику при температурі +5 градусів, згідно вимог МОЗ, - каже Віктор Стельмах. 

За домашніми улюбленцями спостерігають 

Лікарі пояснюють що в багатьох людей думці про щепленням від сказу виникає уявлення про 40 обов’язкових уколів в живіт. Але це давно вже хибна думка. Сьогодні вводять підшкірно лише 4 уколи вакцини. Тобто, 4 дози препарату. Але вакцинують не всіх. Якщо людину кусає свійський кіт чи собака, то за твариною спостерігають протягом 10 днів. Коли ознак сказу не спостерігається, вводити вакцину людині потреби немає.

Якщо ж підозра у зараженні все-таки є, тоді терміново роблять щеплення. З дикими звірами – лисами, щурами, їжаками – так обережно не поводяться. Вакцинують негайно. Адже хвороба сказу розвивається в організмі впродовж лише 10 днів. І жодні вакцини вже не допоможуть. Наступає смерть. В усьому світі відзначено стовідсоткову летальність від сказу. 


Яких вакцин не вистачає 

За словами Бориса Ткача, більш-менш забезпечені місцеві лікарні вакцинами проти гепатиту В та кашлюка (коклюша). Однак, майже немає протиправцевого Анатоксину. Тож поки місцеві лікарі користуються аналогом цієї вакцини – препаратом АДП-М, проти дифтерії та правця водночас. А загалом в усій країні поки немає вакцини проти туберкульозу, інакше кажучи БЦЖ. 

Довідка:

Сказ - гостре вірусне інфекційне захворювання людини і теплокровних тварин, при якому відбувається специфічне ураження центральної нервової системи, що закінчується смертельно. Зараження відбувається при укусі або ослиненні ушкодженої шкіри твариною. Інкубаційний період сказу триває у середньому 1—3 місяці. Перші ознаки хвороби виникають пізно, що робить лікування практично неможливим.

Підготувала Олена Похитун 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    интересно, если би покусали симчишина, он би скоро достал вакцину?
  • Анонім

    А що з тими людьми, яких покусали до того, як привезли вакцину? Вони померли?....
  • Iryna Pervushyna

    супер... А нікого не цікавить де щеплення були раніше і коли будуть інші щеплення?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up