У костелах Хмельницького облаштували вертепи. Як вони виглядають (ФОТО)

У костелах Хмельницького облаштували вертепи. Як вони виглядають (ФОТО)
  • Вертеп - невід'ємний атрибут католицького Різдва. 
  • У костелах Хмельницького цьогоріч вони досить оригінальні. 
  • Деякі ще закриті. Поглянути за завісу ксьондзи дозволили журналістам vsim.ua.

Зовсім трішки залишилося до найбільшого свята у католицькому світі - Різдва Христового. Віряни по всьому світу незабаром рушать до костелів аби привітати народження Сина Божого. Хмельничани також не виключення. Зберуться вони у трьох міських католицьких храмах, які розташовані в різних мікрорайонах міста. І в кожному зустрічатимуть віруючих різдвяними вертепами (композиція, що відтворює сцени Різдва Христового за допомогою об'ємних фігур або фігурок, виконаних з різного матеріалу). 

Їх уже облаштували в усіх костелах міста. Як саме бачили журналісти vsim.ua.

Костел Христа Царя Всесвіту

Традиційно вертеп відтворює одну зі сцен народження Ісуса. Тому тут відкривається простір, щоб покреативити. Саме це вирішили зробити у костелі Христа Царя Всесвіту, що знаходиться на проспекті Миру. Одним вертепом вирішили не обмежуватися. Облаштували відразу два. Перший зустрічає вірян на вулиці перед входом до костелу. Тут представлена традиційна сцена поклоніння волхвів новонародженому маляті Ісусу. Як ведеться, на сіні та в оточені овечок. 

Відео дня

Другий вертеп облаштували всередині костелу. Він поки закритий. Для вірян завісу відкриють завтра, 24 грудня, після Пастирки. Над цим вертепом, за словами отця Миколи, “потіли” працівники костелу кілька місяців поспіль. Обрали за сюжет сцену, в якій ангел сповіщає про народження Сина Божого. В центрі сюжету Діва Марія, Йосиф та маленький Ісус у яслах. А вгорі на хмаринах збираються янголи, щоб подивитися на новонароджене дитя. 

Костел Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії

Костел на Пілотській традиційно зустрічає вертепом. Він розташувався прямо перед входом у храм. На соломі там виставили фігурки Діви Марії, Йосипа. Малого Ісуса в центрі композиції поки немає. Його поставлять перед самісінькими різдвяними богослужіннями. Поки ж на відведеному місці віряни залишають кошти на храм. Щоб доповнити композицію, також поставили фігурки овечок, бика та коня. Адже вважається, що у давнину ясла слугували годівницею для худоби. За дійством народження Христа дивиться вівчар та наглядає янгол.

Костел Святої Анни

На Західно-Окружній знаходиться ще один католицький храм - костел Святої Анни. У ньому вертеп встановили всередині, ліворуч від вівтаря. Він також поки закритий. Побачити вертеп віряни зможуть перед Пастиркою, о 23:00, завтра, 24 грудня. 

Наразі ж поки видно лише зоряне небо і двох ангелів. Далі - завіса. Що ховається за нею, показали журналістам. На сіні поставили маленькі ясла. Згодом там буде фігурка Ісуса. Над яслами схилилися Йосиф з Дівою Марією та волхви. Не обійшлося і без ягнят. Окрім традиційного сюжету, костел прикрасили ялинками та новорічними вогниками. Біля різдвяного вертепу віряни залишають фрукти та цукерки. 

Читайте також: Розклад різдвяних богослужінь у костелах Хмельницького

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Стася Вальчук

    Всі дуже чудові.
  • Natalia Natalia

    ПОДЯКА УСІМ, ЩАСЛИВОГО РІЗДВА!
  • Антоніна Дронська

    Усі чудові!!! Подяка усім , хто працював над створенням такої краси!!!
    Щасливого Різдва!
  • Лилия Сагадин

    На проспекті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up