Заборона на фото і 5 років в’язниці. Рада підтримала нові правила поводження з тваринами

Заборона на фото і 5 років в’язниці. Рада підтримала нові правила поводження з тваринами
Фото - "Фокус"
  • Рада посилила відповідальність за жорстоке поводження з тваринами?
  • Що буде під забороною і яке покарання «світить» кривдникам?

Верховна Рада таки підтримала законопроєкт 2351, який впроваджує в Україні європейські стандарти поводження з тваринами. Тривалий час на ухвалення цього закону наполягали зоозахисники. До слова, в Україні існує стаття адміністративного кодексу про жорстоке поводження з тваринами, однак як йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту, впродовж багатьох років вона фактично не діяла - через неузгодженості в законодавстві. Про це передає ВВС.Україна.

Які встановили норми поводження з тваринами і за що каратимуть:

  • Документ передбачає заборону вбивства тварин для регулювання їхньої чисельності (шляхом отруєння, евтаназії тощо) та жорстоке поводження з безпритульними тваринами.
  • Закон забороняє використовувати тварин у рекламі розваг і закладів харчування, утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах чи вдома - зокрема отруйних змій та хижих птахів.
  • Нові правила передбачають заборону жебракувати та надавати фотопослуги з дикими тваринами - за винятком, коли йдеться про цирки, зоопарки та дельфінарії.
  • Не можна також залишати тварину в закритому салоні авто за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше +20ºС та менше +5ºС.
  • Забороняється також залишати домашню тварину прив'язаною, якщо довжина прив'язі становить менше 20 метрів - окрім сторожових собак, для яких довжина прив'язі має складати принаймні 10 метрів.
  • Новий закон також не дозволяє без нагляду залишати домашню тварину прив'язаною в громадських місцях - поблизу зупинок, магазинів тощо.

Яке покарання загрожує:

Відео дня

За жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягати до адміністративної відповідальності, з 16 - до кримінальної. Максимальне покарання за жорстоке поводження з тваринами, порушення правил їхнього транспортування, яке призвело до їхнього каліцтва чи смерті, нацьковування тварин одна на одну, публічні заклики до жорстокого поводження - позбавлення волі на строк до 3 років.

Покарання за ті самі дії, якщо вони вчинені у присутності неповнолітніх, може становити до 5 років в'язниці. Тоді постраждалу тварину конфісковуватимуть, а її власника зможуть позбавляти права на утримання тварин на 5 років.

До того, як новий закон набуде чинності, його ще має підписати президент.


Друзі, а як Ви вважаєте, яка відповідальність має бути за жорстоке поводження з тваринами? Що ще слід заборонити? Діліться своїми думками у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Рита Титаренко

    Ще б, хазяїв зобов'язали прибирати після своїх улюбленців на газонах, тротуарах, а то, вигулюють, де хазяям сподобається, а потім дітям немає да погратися, тай, дорослі йдуть і дивляться, щоб в це г... не ступити! Хочете до Європи? Тай, ведіть себе, як в Європі, де люди де попало, собак не вигулюють! На газонах люди можуть спокійно сидіти на траві, а в нас? Немає культури!Треба приймати до таких якісь міри! Штрафувати! Це єдине, що може допомогти! Щоб прибирали, як за кордоном!
  • Юля Якимчук

    Закон, безумовно, має працювати. Але ще необхідно ввести кримінальну відповідальність для тих, хто викидає домашніх тварин на вулицю. Також потрібно забирати бездомних тварин у притулки, тому що, наприклад собаки збираються у зграї, і нерідко нападають на людей. За це має нести відповідальність міська влада.
  • Читач09

    Заборонити дельфінарії,зоопарки та цирки.
  • Oksana Podgornaya Підгорна

    Нарешті!!!

keyboard_arrow_up