“Закон Януковича нам дозволяє”: міська влада безрезультатно судиться з лотерейною палаткою на Проскурівській

“Закон Януковича нам дозволяє”: міська влада безрезультатно судиться з лотерейною палаткою на Проскурівській
  • Муніципальна дружина та міська влада вже не один рік намагається спровадити їх зі “стометрівки”.
  • На них складають адміністративні протоколи та подають позови до суду. 
  • Однак палатка з лотереєю на центральній вулиці міста процвітає ще з 90-х.
  • В чому секрет, хто є власником та куди дівають прибутки, дізнавалися журналісти vsim.ua.

“Стометрівка” - улюблене місце для прогулянок багатьох хмельничан. Особливо по вихідних тут збираються тисячі містян. Тому для бізнесу - це дуже “ласий шматочок” території. Якщо одна торгова точка зачиняється, то на її місці відразу з’являється нова. Однак є на “стометрівці” і старожили. Мова йде про самотню палатку темно-зеленого кольору, яка стоїть навпроти “Ощадбанку”. Продають тут національну лотерею. 

Щодня від самого ранку палатку вивозять на “прикормлене” місце. Працює вона до пізнього вечора, залежно від кількості напливу клієнтів. До речі, в них тут дефіциту немає. Про це журналістам розповідає продавець та за сумісництвом власниця палатки Катерина Білоконь. 

Примітка: Катерина Білоконь зареєстрована, як фізична особа-підприємець. За даними YouControl вона є агентом, який спеціалізується на торгівлі окремими видами товарів. Свою підприємницьку діяльність жінка оформила в 2010 році. 

Відео дня

 

 

  • Ми стоїмо тут ще з 1995 року. Все легально, адже ми національна лотерея та представляємо інтереси держави. Покупців у нас безліч, тут черги вишиковуються до нас, особливо у вихідні, - говорить жінка.

"Лотерея на будь-який смак"

В палатці торгують кількома видами лотереї: є миттєва, тиражна, безтиражна та комбінована. Увагу хмельничани переважно звертають на миттєву. Тут на місці можна придбати квиточок на суму від 2 до 40 гривень, а виграти, принаймні так написано на лотерейках, до 500 тисяч гривень. Розігрують і джекпоти таких національних лотерей, як: “ЛотоЗабава”, “ХтоТам”, “МегаЛот”, “Кено”, “СуперЛото”. 

  • Є ті, хто приходять до нас практично щодня, беруть миттєві лотереї і виграють непогані гроші. Якщо сума посильна для каси, то ми розраховуємося на місці, якщо мова йде про великі кошти, то направляємо в головний офіс національного оператора. Найбільш азартні гравці не втрачають надію виграти джекпот від “СуперЛото”, який наразі становить понад 27 мільйонів гривень, - розповідає Катерина Білоконь.

"Вони не мають дозволу там стояти"

Хоча продавчиня і стверджує, що на Проскурівській вона стоїть цілком легально, у виконавчого комітету хмельницької міської ради є своє бачення даної ситуації. Працівники комунального підприємства “Муніципальна дружина”, яке займається боротьбою зі стихійною торгівлею та незаконним розміщенням реклами, вже неодноразово складали протоколи на Катерину Білоконь. 

  • Цей намет є тимчасовою переносною спорудою і він повинен мати підстави на розміщення. По-перше, він повинен бути у комплексній схемі. Друге - він повинен мати паспорт прив’язки. І третє, договір строкового сервітуту. У них цього всього немає. Власник посилається на закон “Про національну лотерею”. Ми складали протоколи, посилали їх на адміністративну комісію. Але суд першої інстанції вони виграли. Секретар адмінкомісії подав на апеляцію, поки чекаємо результатів, - розповідає очільник КП “Муніципальна дружина” Роман Цимбалюк.

"Правда на нашій стороні"

За словами продавчині, з часу функціонування палатки, вона постійно комусь заважає. Каже, що боролася з нею міська влада від Чекмана і до Симчишина. Однак, як говорить пані Катерина, влада змінюється, а вони вже 24 роки на одному місці. 

  • Попередня влада нам таки дозволила тут стояти, а ці знову починають виганяти. Ми нікуди йти не збираємося. Це нам дозволяє закон Януковича (закон “Про державні лотереї в Україні”, який підписав президент-втікач ще в 2012 році), тому стоїмо, де хочемо. Ходила тут і муніципальна дружина, складала на нас протоколи, хочуть, щоб ми забралися звідси, але ми вже один суд виграли, бо правда на нашій стороні. Виграємо і ще один. Ми державна лотерея. Гроші йдуть на благодійність, на онкохворих, медицину, спорт. А мішаємо ми тому, що, мабуть, дуже комусь місце треба, - говорить пані Катерина.

Перший суд виграли

В листопаді 2018 року Катерині Білоконь таки “впаяли” штраф у розмірі 850 гривень за статтею 152 КУпАП “Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів”. Хоч розмір штрафу був невеликий, жінка подала апеляційну скаргу на виконавчу владу і виграла. 

  • У нас в реєстрі є постанова адмінкомісії при виконавчому комітеті ХМР за листопад 2018 року. На Катерину Білоконь було накладено стягнення у вигляді адміністративного штрафу розміром 850 гривень. Вона звернулася до суду, щодо оскарження даної постанови і рішенням судді міськрайонного суду за березень, позов задоволено і скасовано постанову адмінкомісії про притягнення її до відповідальності, - розповідає прес-секретар Хмельницького міськрайонного суду Алла Плінська.

Наразі судова тяганина з даного питання триває. А в цей час палатка продовжує безперешкодно працювати на Проскурівській, збираючи біля себе чергових ігроманів. 

  • Я постійно граю тут в лотерею протягом багатьох років. Раніше хотів заробити мільйон, тепер думаю виграти. Для мене це традиція. Я вкладаю не великі суми. Хтось ці гроші пропиває, а я пускаю їх в діло,  - зазначає один із гравців лотереї (пресі він не назвався, лише додав, що така увага до палатки з лотереєю викликана “жабою, яка давить місцеву владу через те, що від неї їм нічого не капає в бюджет”). 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Es fero

    шкожа що цієї палатки вже нема чи там де я не знаю стоїть. реально вигравала і на білет в кіно і 500 грн один раз. та і так азарт і цікавість
  • Галина Бабій

    Нехай стоїть народу не заважає
  • Zhanna

    А через декілька метрів навпроти  на Проскурівській стоїть завжди напівп"яний дід ,який торгує солодкою ватою( стара бляха з надписом "солодка вата"), його місцева влада "не бачить"? В нього хоч санітарна книжка є?
  • Тетяна Рогоза

    Зараз почнеться, "при Януковичі було краще"

    Олександр Симчишин reply Тетяна Рогоза

    При Януковичу було краще, але могло б бути ще краще

keyboard_arrow_up