Через любов до подорожей кам’янчанин дає прихисток іноземцям

Через любов до подорожей кам’янчанин дає прихисток іноземцям
Мандрувати без затрат на житло - можливо. Безкоштовно переночувати можна у будь-якій країні світу. У цьому переконався 23-річний Олег Храпан із Кам’янця-Подільського. Хлопець побував у Франції та за три роки прийняв у себе близько двох десятків туристів із Бельгії, Австралії та усіх куточків України.

Подорожувати – один із найприємніших способів проводити час. Однак чимало людей обмежують себе у цьому задоволенні, адже мандрівка – це ще й великі суми затрат. Одним із методів бюджетного відпочинку є каучсерфінг. Це одна із найбільших всесвітніх мереж гостинності, яка реалізується у вигляді онлайн-сервісу. Мільйони людей по всьому світу вже об’єднались для того, аби ділитись досвідом своїх подорожей, місцем ночівлі та організовуватись для спільного відпочинку. Каучесерфери пропонують безкоштовну ночівлю для мандрівників, а також самі шукають собі місце відпочинку. 

В Україні цей рух став популярним лише останнім часом, однак вже зібрав тисячі шанувальників. На Хмельниччину щороку приїздять сотні  туристів з усього світу. Пересічні мешканці про каучсерфінг знають не так багато.  Однак люди з інших країн, плануючи свою подорож, вже знають, де вони зупиняться та що дивитимуться у новому місті.

Новачкам важко

Відео дня

Олег Храпан любить подорожувати та відкривати для себе щось нове. Зізнається, що про каучесерфінг дізнався два роки тому від знайомої, яка й  порекомендувала спробувати.

- Тоді я збирався якраз їхати до Франції. Зареєструвався на сайті і шукав людину, яка змогла б мене прийняти у Парижі. Дуже багатьом писав і знайшов чоловіка, який погодився дати мені ночівлю.

Кам’янчанин згадує, що спочатку було боязко і важко, як і всім новачкам, але йому неабияк пощастило – француз швидко прийняв пропозицію, та й умовами хлопець залишився задоволений.

- До Франції я вирушив у листопаді 2013 року і пробув там чотири дні. Приймав мене парижанець, якому було 54 роки. Чоловік жив прямісінько у центрі Парижа, а заробляв тим, що писав статті для журналу. Загалом поїздкою я залишився задоволеним. Господар люб’язно мені все розповідав, годував мене і попіклувався про те, щоб мені жилося в комфорті, - згадує Олег Храпан.

Найяскравіші враження залишають іноземці

Хлопець повернувся з подорожі з безліччю вражень та емоцій. Французька гостинність настільки захопила туриста, що невдовзі й сам вирішив приймати людей у своїй квартирі у Кам’янці-Подільському.  Зараз хлопець подорожує рідко через роботу. Однак чекає відпустки, аби знову вирушити у подорож. Каже, що з іноземцями цікавіше спілкуватися, ніж з українцями. Таким чином він практикується у спілкуванні іншими мовами.

- Ідея виникла одразу по приїзду з Франції. Я дуже люблю французьку мову. Найбільше мені запам’ятався чоловік-француз. Гостював він у мене минулого року п’ять днів. Ми взяли з ним велосипеди і вирушили до Хотина, коли повертались додому селами, він сказав: «Ось те, що я і хотів бачити – це справжня Україна», - розповідає Олег.  – А наступні дні гість гуляв по місту, найбільше часу проводив у моїй майстерні, яка знаходиться у фортеці. Він допомагав мені і зізнався, що це йому дуже подобається.

Французький гість Олега - Седрік

А ще навчав мене французької, а по від’їзду не хотів їхати назад, мовляв, фортеця вже стала його домом. Мені він розказав, що до Кам’янця він подорожував три місяці і його мандрівка тривала 375 днів і нещодавно завершилась у Камбоджі. Найбільше доводилось зустрічати українців, які подорожували Україною автостопом.

Без відгуків не візьмуть

Каучесерфери люблять подорожувати самі - друзів за інтересами знаходять переважно у подорожах. Для новачків, найбільша проблема в тому, що без відгуків на сайті ніхто не захоче прийняти. Такі правила серед каучсерферів. Зекономити все ж вдається, принаймні на проживанні та їжі, адже багато іноземців славляться своєю гостинністю. За словами хлопця, він витратив на поїздку до Парижу близько тисячі євро. У цю суму увійшов і авіаквиток. Наступного разу планує знову відправитись до країни-мрії – Франції. Однак, аби заощадити кошти, добиратиметься автостопом через Європу.

- Тішить, що у мене з’явились друзів, які у мене зупинялись і в яких тепер зможу зупинятись без проблем я сам, - каже каучсерфер. – А для тих, хто лише планує свою першу подорож, хочеться побажати побільше натхнення для пошуку «хостів» де зупинитися, бути доброзичливішими та не вибагливими у пошуку «вписки».

Умови для каучсерферів

Для успішної поїздки, слід зареєструватись на сайті та розмістити усю необхідну інформацію про себе та вказати те, що ви шукаєте.

- Заповніть всі можливі поля свого профілю, додайте фотографії, залиште про себе максимум інформації;

- Перш ніж писати комусь повідомлення, уважно перечитайте його профіль, перевірте рейтинг та відгуки про особу. Користувачі не можуть видаляти відгуки, які про них залишили інші, тому не нехтуйте цією інформацією;

- Шукайте тих, з ким можете мати спільні інтереси, щоб було чим поділитися один з одним та цікаво провести час;

- Ніколи не користуйтеся шаблонами: ваше повідомлення має бути персоналізованим.

- Звертайтеся до потенційного господаря дому по імені, поясніть, чому вас зацікавив його профіль, які у вас спільні інтереси, інакше кажучи – чому з вами йому має бути цікаво.

- Врахуйте, що від вашого повідомлення залежатиме перше враження людини про вас;

       - Досвідчені каучсерфери запевняють, що лист, написаний з гумором, значно підвищує ваші шанси на позитивний результат.

Можливі ризики:

- Ніколи немає 100% певності в тому, що вся інформація у профілі, який вас зацікавив - правдива. Тож якщо хоч щось викликає у вас підозру – довіряйте своїй інтуїції та шукайте інший варіант;

 - Якщо ваш співрозмовник приховує частину інформації про себе (телефони, інші контакти, посилання на свої сторінки в соцмережах), то їхати до нього в гості доволі ризиковано;

- Жінкам-каучсерферам, які подорожують самі, ніхто не може надати жодних гарантій, що вони не потраплять у неприємну чи небезпечну ситуацію. На відміну від готелів чи хостелів, скаржитися на щось у вас тут просто не буде кому, тому оптимальний варіант – їхати вдвох або втрьох. Шансів потрапити в халепу у міні-компанії значно менше, ніж в одинокої гості;

- Дуже не рекомендовано гостювати у господаря, мовою якого ви не володієте. Спілкуватися жестами буде некомфортно і вам, і тому, хто вас приймає, тож спробуйте об’єктивніше оцінювати всі «за» і «проти» подібного співжиття;

- Вивчіть культурні традиції (і дуже бажано — закони) тієї країни, яку хочете відвідати. Врахуйте, що весь час у цій країні вам доведеться дотримуватися цих суспільних норм і правил, тож переконайтеся, що вони ні в чому не суперечать вашим особистим переконанням.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up