12 оригінальних страв на Святвечір

12 оригінальних страв на Святвечір
Традиційно напередодні Різдва прийнято подавати 12 пісних страв. Щоб трохи розбавити традиційний різдвяний стіл чимось новеньким, «ВСІМ» пропонує декілька оригінальних рецептів на Святий вечір, які додадуть родзинки святу та урізноманітнять меню на Різдво.

1. Пісний суп-пюре із сушених грибів

Інгредієнти:

 100 сушених грибів, 400 г картоплі, 2 цибулини, 1 л води (можна більше або менше, залежно від бажаної густини), сіль, спеції до смаку, хлібні сухарики для подачі.

Відео дня

Приготування:

Сушені гриби промити і замочити у холодній воді мінімум на 1 годину. Почищену картоплю порізати довільними шматочками. Замочені гриби дістати з води, в якій вони замочувалися, ще раз промити. Воду процідити через марлю (на дні можуть бути смітинки або пісок). «Грибну» воду злити в каструлю і поставити на вогонь, довести до кипіння, покласти туди порізану картоплю і гриби. Закип’ятити і варити під кришкою 20 хвилин на мінімальному вогні. Тим часом дрібно порізати цибулину і підсмажити її на олії до золотистого кольору. Додати її в суп, посолити, додати спеції і варити ще 10 хв. Готовий суп трішки охолодити, змолоти у блендері в пюре, тоді знову довести до кипіння і зняти з вогню. Подавати з посіченою свіжою зеленню і часниковими сухариками (порізані шматочки хліба викладати на деко в один шар, полити олією, змішаною з подрібненим часником і підсушити в духовці хвилин 5-10 при температурі 200 градусів).

2. Авокадо з відвареною картоплею

Інгредієнти:

2-3 картоплі, 1/2 авокадо, зелень, сіль, 1 ч. ложка лимонного соку, 1 ст. ложка оливкової олії

Приготування:

Картопля добре помити, відварити в мундирі, остудити. Авокадо вимити, почистити, розрізати на дольки. Картопля порізати на не надто дрібні дольки. Лимонний сік змішати з оливковою олією. Зелень порубати, додати в салат, полити заправкою, трохи посолити.

3. Качка, запечена з грушами і цитрусовими

Інгредієнти:

2 кг качки, 2 груші, 2 апельсини, 2 лимона, 1 грейпфрут, 1 цибулина, 3 зубки часнику, імбир, 50 г вершкового масла, 1 ст. ложка оливкової олії, 100 мл коньяку, 2 ст. ложки цукру, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.

Приготування:

Цитрусові очистити від шкірки і плівок і порізати на шматочки. Груші порізати невеликими кубиками. Цибулю дрібно порізати. Часник пропустити через часничницю. Імбир натерти на дрібній тертці. Цибулю обсмажити на розігрітому вершковому маслі 5 хвилин. Додати часник і обсмажити 2 хвилини. Потім додати на сковороду імбир, цитрусові, грушу, посипати цукром, залити коньяком, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 5 хвилин.

Качку обробити, промити і обсушити паперовою серветкою. Обтерти качку всередині і ззовні сіллю і перцем, Нафарширувати тушкованими фруктами і зашити черевце.

Викласти птицю на змащене оливковою олією деко, полити рештою сиропу і відправити у розігріту до 180°С духовку. Випікати качку 1,5-2 години, періодично поливаючи її сиропом. Готову качку викласти на блюдо, порізати на порційні шматочки, прикрасити лимонними і апельсиновими дольками і подавати.

4. Фарширований перець

Інгредієнти:

10 болгарських перців, 2 морквини, 1,5 скл. рису, 2 ст. ложки томатної пасти, 1 цибулина, олія для смаження, сіль, перець до смаку.

Приготування:

У перців зрізати плодоніжки, вибрати серединку з насінням. Зварити рис у підсоленій воді. Цибулю дрібно порізати, моркву потерти на грубій тертці, підсмажити їх на олії до м’якості, додати сіль, перець, томатну пасту і потушкувати ще 5 хв. Рис змішати з овочами, нафарширувати цією начинкою перці. Поставити їх вертикально у глибоку каструльку, залити гарячою підсоленою водою і тушкувати на мінімальному вогні до готовності (15-20 хв.).

5. Cалат з оселедця, яблук і журавлини

Інгредієнти:

2 шт. філе маринованого оселедця, 1 яблуко, 1 лимон, 1 червона цибулина, 50 г в'яленої журавлини,  кілька гілочок кропу, 2 ст. ложки оливкової олії

Приготування:

Філе маринованого оселедця нарізати невеликими скибочками. Яблуко помити, почистити і нарізати тонкою соломкою. Червону цибулю почистити, нарізати півкільцями. В'ялену журавлину залити окропом на 15 хвилин, потім злити рідину й обсушити. Лимон помити і половину нарізати тонкими скибочками. Викласти на тарілку оселедець, яблука, журавлину і цибулю, скропити соком половини лимона і полити оливковою олією. Прикрасити гілочками кропу і скибочками лимона.

6. Салат з квашеної капусти

Інгредієнти:

200 г квашеної капусти, 1 буряк, 1 яблуко, 1 морква, 1 червона цибулина, сіль, 1 ст. ложка оливкової олії

Приготування:

Всі овочі помити, буряк відварити. Яблуко, моркву, цибулю і буряк почистити. Цибулю порізати півкільцями, а все інше натерти на крупній тертці. Перемішати інгредієнти і заправити ложкою оливкової олії. За бажанням можна посипати салат насінням соняшнику, додати родзинки або чорнослив.

7. Салат з м'ясом криля

Інгредієнти:

Баночка м'яса криля, 1/2 банки кукурудзи, 100 г вареного рису, 30 г руколи, 20 г салату, оливкова олія, сіль за смаком

Приготування:

Рис, зварений з вечора, перемішати з м'ясом криля, кукурудзою, нарізаним салатом і руколою. Заправити оливковою олією. Замість консервованого м'яса криля можна використовувати відварну рибу (краще сьомгу або форель).

8. Кекс із сухофруктами і горіхами

Інгредієнти:

200 г борошна, 4 яйця, 50 мл вершків, 300 г горіхів (ліщина, фундук, мигдаль), 200 г кураги, 150 г ізюму, 100 г цукру, 50 г цукрової пудри, 100 мл рому (коньяку, лікеру), прянощі за смаком (кориця, мускатний горіх, імбир), 1 ст. ложка олії, 10 г розпушувача, щіпка солі.

Приготування:

Сухофрукти промити і обсушити. Курагу нарізати маленькими шматочками, змішати з ізюмом, залити ромом і залишити настоятися, бажано на добу. Горіхи очистити, обсушити 5 хвилин у розігрітій духовці і остудити.

Збити яйця з цукром, сіллю і вершками до однорідної пишної маси. Акуратно вмішати у яєчно-молочну суміш просіяне борошно з розпушувачем. Сухофрукти обваляти у борошні. Додати в тісто горіхи, сухофрукти, улюблені прянощі за смаком і акуратно перемішати тісто.

Викласти тісто в змащену олією форму для випікання, заповнивши її на 2/3. Накрити тісто і дати постояти 30 хвилин при 40°С, можна, наприклад, у теплій духовці.

Випікати різдвяний кекс із сухофруктами і горіхами 40-50 хвилин при температурі 180°С. Перевірити готовність можна дерев'яною паличкою: якщо вона суха, кекс готовий. Готовий кекс повністю остудити на решітці і посипати цукровою пудрою.

9. Рисово-кокосові кульки з вишнею

Інгредієнти:

200 г рису, 100 г консервованих вишень без кісточок, 1 столова ложка соку лимона, 2 столові ложки цукру, щіпка солі, кокосова стружка для посипання.

Приготування:

Вишні відкинути на друшляк, щоб повністю стік сироп. Рис зварити до готовності, додати 2 столові ложки цукру і 1 столову ложку лимонного соку, охолодити. Мокрими руками робити з рисової маси невеликі пляцочки, класти в середину по 3 вишеньки і формувати кульки. Обваляти кульки в кокосовій стружці і поставити в холод на 1 годину. Подавати як десерт, можна полити рідким медом або вишневим сиропом.

10. Пудинг з морозивом

Інгредієнти:

250 г вершкового масла, 1 кг міксу цукатів і сухофруктів, 200 г кандированої вишні, 4 ст. ложки коричневого цукру, 1 чашка молока, 1 ч. ложка соди, 1/2 чашки бренді, 200 г нарізаних волоських горіхів, 1,8 кг вершкового морозива, шоколадна глазур для прикраси, цукерки для прикраси

Приготування:

У великій каструлі розтопити вершкове масло і додати коричневий цукор, фрукти, вишні та молоко. Довести до кипіння і додати харчову соду. Варити на повільному вогні 5 хвилин, додати бренді і волоські горіхи. Додати морозиво в ще теплу суміш. Застелити дві чаші для пудингу харчовою плівкою і залити суміш для морозива в обидві миски. Накрити плівкою і поставити в холодильник на 12 годин. Коли все буде готово, прикрасити десерт шоколадною глазур'ю і цукерками. Виходить два пудинги.

11. Пунш з апельсином і лимоном 

Інгредієнти:

2 лимони, 2 апельсини, 0,75 л білого сухого вина, 250 г цукру,1 л води, 0,5 л рому, 8 бутонів гвоздики, 2 палички кориці, 1/2 ч. ложки мускатного горіха.

Приготування:

Нарізати лимони та апельсини, віджати з них сік. До соку додати біле сухе вино, цукор, корицю, мускатний горіх, гвоздику і добре перемішати. Дати суміші настоятися приблизно 1 годину. Потім отриману суміш підігріти, додати гарячу воду і ром. Готовий пунш перемішати і подавати гарячим у кружках, прикрасивши апельсином або лимоном.

12. Вишневий кисіль

Інгредієнти:

2 склянки замороженої вишні, 3-4 ст. ложки крохмалю, 7-8 ст. ложок цукру, 1 л води

Приготування:

Вишню потрібно розморозити, відкинути на друшляк і промити холодною водою. Якщо є кісточка - видалити. Підготовлені ягоди залити водою і поставити варити на повільний вогонь. Як тільки вода закипить, необхідно додати цукор і варити ще хвилини 3-4. Поки вишневий компот кипить, потрібно підготувати крохмаль. Для цього крохмаль потрібно залити холодною кип'яченою водою, з розрахунку приблизно півсклянки на 4 столові ложки крохмалю без гірки. Добре перемішати отриману суміш. Вилити розбавлений крохмаль в киплячий вишневий відвар тонкою цівкою, постійно помішуючи. Довести кисіль до загустіння і дати йому покипіти буквально одну хвилину. Після чого зняти каструлю з вогню і дати напою трохи охолонути.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    На Святвечір страви повинні бути пісні!

    Анонім reply Анонім

    кожен сам обирає. і практика показує. що люди все рідше дотримуються канонів. добре що хоч якось та й святкують великі свята. хоч і грошей на все це пишне мало у кого є. крутиться народ як може. і так в Україні буде ще довго(
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up