1. Пісний суп-пюре із сушених грибів
Інгредієнти:
100 сушених грибів, 400 г картоплі, 2 цибулини, 1 л води (можна більше або менше, залежно від бажаної густини), сіль, спеції до смаку, хлібні сухарики для подачі.
Приготування:
Сушені гриби промити і замочити у холодній воді мінімум на 1 годину. Почищену картоплю порізати довільними шматочками. Замочені гриби дістати з води, в якій вони замочувалися, ще раз промити. Воду процідити через марлю (на дні можуть бути смітинки або пісок). «Грибну» воду злити в каструлю і поставити на вогонь, довести до кипіння, покласти туди порізану картоплю і гриби. Закип’ятити і варити під кришкою 20 хвилин на мінімальному вогні. Тим часом дрібно порізати цибулину і підсмажити її на олії до золотистого кольору. Додати її в суп, посолити, додати спеції і варити ще 10 хв. Готовий суп трішки охолодити, змолоти у блендері в пюре, тоді знову довести до кипіння і зняти з вогню. Подавати з посіченою свіжою зеленню і часниковими сухариками (порізані шматочки хліба викладати на деко в один шар, полити олією, змішаною з подрібненим часником і підсушити в духовці хвилин 5-10 при температурі 200 градусів).
2. Авокадо з відвареною картоплею
Інгредієнти:
2-3 картоплі, 1/2 авокадо, зелень, сіль, 1 ч. ложка лимонного соку, 1 ст. ложка оливкової олії
Приготування:
Картопля добре помити, відварити в мундирі, остудити. Авокадо вимити, почистити, розрізати на дольки. Картопля порізати на не надто дрібні дольки. Лимонний сік змішати з оливковою олією. Зелень порубати, додати в салат, полити заправкою, трохи посолити.
3. Качка, запечена з грушами і цитрусовими
Інгредієнти:
2 кг качки, 2 груші, 2 апельсини, 2 лимона, 1 грейпфрут, 1 цибулина, 3 зубки часнику, імбир, 50 г вершкового масла, 1 ст. ложка оливкової олії, 100 мл коньяку, 2 ст. ложки цукру, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування:
Цитрусові очистити від шкірки і плівок і порізати на шматочки. Груші порізати невеликими кубиками. Цибулю дрібно порізати. Часник пропустити через часничницю. Імбир натерти на дрібній тертці. Цибулю обсмажити на розігрітому вершковому маслі 5 хвилин. Додати часник і обсмажити 2 хвилини. Потім додати на сковороду імбир, цитрусові, грушу, посипати цукром, залити коньяком, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 5 хвилин.
Качку обробити, промити і обсушити паперовою серветкою. Обтерти качку всередині і ззовні сіллю і перцем, Нафарширувати тушкованими фруктами і зашити черевце.
Викласти птицю на змащене оливковою олією деко, полити рештою сиропу і відправити у розігріту до 180°С духовку. Випікати качку 1,5-2 години, періодично поливаючи її сиропом. Готову качку викласти на блюдо, порізати на порційні шматочки, прикрасити лимонними і апельсиновими дольками і подавати.
4. Фарширований перець
Інгредієнти:
10 болгарських перців, 2 морквини, 1,5 скл. рису, 2 ст. ложки томатної пасти, 1 цибулина, олія для смаження, сіль, перець до смаку.
Приготування:
У перців зрізати плодоніжки, вибрати серединку з насінням. Зварити рис у підсоленій воді. Цибулю дрібно порізати, моркву потерти на грубій тертці, підсмажити їх на олії до м’якості, додати сіль, перець, томатну пасту і потушкувати ще 5 хв. Рис змішати з овочами, нафарширувати цією начинкою перці. Поставити їх вертикально у глибоку каструльку, залити гарячою підсоленою водою і тушкувати на мінімальному вогні до готовності (15-20 хв.).
5. Cалат з оселедця, яблук і журавлини
Інгредієнти:
2 шт. філе маринованого оселедця, 1 яблуко, 1 лимон, 1 червона цибулина, 50 г в'яленої журавлини, кілька гілочок кропу, 2 ст. ложки оливкової олії
Приготування:
Філе маринованого оселедця нарізати невеликими скибочками. Яблуко помити, почистити і нарізати тонкою соломкою. Червону цибулю почистити, нарізати півкільцями. В'ялену журавлину залити окропом на 15 хвилин, потім злити рідину й обсушити. Лимон помити і половину нарізати тонкими скибочками. Викласти на тарілку оселедець, яблука, журавлину і цибулю, скропити соком половини лимона і полити оливковою олією. Прикрасити гілочками кропу і скибочками лимона.
6. Салат з квашеної капусти
Інгредієнти:
200 г квашеної капусти, 1 буряк, 1 яблуко, 1 морква, 1 червона цибулина, сіль, 1 ст. ложка оливкової олії
Приготування:
Всі овочі помити, буряк відварити. Яблуко, моркву, цибулю і буряк почистити. Цибулю порізати півкільцями, а все інше натерти на крупній тертці. Перемішати інгредієнти і заправити ложкою оливкової олії. За бажанням можна посипати салат насінням соняшнику, додати родзинки або чорнослив.
7. Салат з м'ясом криля
Інгредієнти:
Баночка м'яса криля, 1/2 банки кукурудзи, 100 г вареного рису, 30 г руколи, 20 г салату, оливкова олія, сіль за смаком
Приготування:
Рис, зварений з вечора, перемішати з м'ясом криля, кукурудзою, нарізаним салатом і руколою. Заправити оливковою олією. Замість консервованого м'яса криля можна використовувати відварну рибу (краще сьомгу або форель).
8. Кекс із сухофруктами і горіхами
Інгредієнти:
200 г борошна, 4 яйця, 50 мл вершків, 300 г горіхів (ліщина, фундук, мигдаль), 200 г кураги, 150 г ізюму, 100 г цукру, 50 г цукрової пудри, 100 мл рому (коньяку, лікеру), прянощі за смаком (кориця, мускатний горіх, імбир), 1 ст. ложка олії, 10 г розпушувача, щіпка солі.
Приготування:
Сухофрукти промити і обсушити. Курагу нарізати маленькими шматочками, змішати з ізюмом, залити ромом і залишити настоятися, бажано на добу. Горіхи очистити, обсушити 5 хвилин у розігрітій духовці і остудити.
Збити яйця з цукром, сіллю і вершками до однорідної пишної маси. Акуратно вмішати у яєчно-молочну суміш просіяне борошно з розпушувачем. Сухофрукти обваляти у борошні. Додати в тісто горіхи, сухофрукти, улюблені прянощі за смаком і акуратно перемішати тісто.
Викласти тісто в змащену олією форму для випікання, заповнивши її на 2/3. Накрити тісто і дати постояти 30 хвилин при 40°С, можна, наприклад, у теплій духовці.
Випікати різдвяний кекс із сухофруктами і горіхами 40-50 хвилин при температурі 180°С. Перевірити готовність можна дерев'яною паличкою: якщо вона суха, кекс готовий. Готовий кекс повністю остудити на решітці і посипати цукровою пудрою.
9. Рисово-кокосові кульки з вишнею
Інгредієнти:
200 г рису, 100 г консервованих вишень без кісточок, 1 столова ложка соку лимона, 2 столові ложки цукру, щіпка солі, кокосова стружка для посипання.
Приготування:
Вишні відкинути на друшляк, щоб повністю стік сироп. Рис зварити до готовності, додати 2 столові ложки цукру і 1 столову ложку лимонного соку, охолодити. Мокрими руками робити з рисової маси невеликі пляцочки, класти в середину по 3 вишеньки і формувати кульки. Обваляти кульки в кокосовій стружці і поставити в холод на 1 годину. Подавати як десерт, можна полити рідким медом або вишневим сиропом.
10. Пудинг з морозивом
Інгредієнти:
250 г вершкового масла, 1 кг міксу цукатів і сухофруктів, 200 г кандированої вишні, 4 ст. ложки коричневого цукру, 1 чашка молока, 1 ч. ложка соди, 1/2 чашки бренді, 200 г нарізаних волоських горіхів, 1,8 кг вершкового морозива, шоколадна глазур для прикраси, цукерки для прикраси
Приготування:
У великій каструлі розтопити вершкове масло і додати коричневий цукор, фрукти, вишні та молоко. Довести до кипіння і додати харчову соду. Варити на повільному вогні 5 хвилин, додати бренді і волоські горіхи. Додати морозиво в ще теплу суміш. Застелити дві чаші для пудингу харчовою плівкою і залити суміш для морозива в обидві миски. Накрити плівкою і поставити в холодильник на 12 годин. Коли все буде готово, прикрасити десерт шоколадною глазур'ю і цукерками. Виходить два пудинги.
11. Пунш з апельсином і лимоном
Інгредієнти:
2 лимони, 2 апельсини, 0,75 л білого сухого вина, 250 г цукру,1 л води, 0,5 л рому, 8 бутонів гвоздики, 2 палички кориці, 1/2 ч. ложки мускатного горіха.
Приготування:
Нарізати лимони та апельсини, віджати з них сік. До соку додати біле сухе вино, цукор, корицю, мускатний горіх, гвоздику і добре перемішати. Дати суміші настоятися приблизно 1 годину. Потім отриману суміш підігріти, додати гарячу воду і ром. Готовий пунш перемішати і подавати гарячим у кружках, прикрасивши апельсином або лимоном.
12. Вишневий кисіль
Інгредієнти:
2 склянки замороженої вишні, 3-4 ст. ложки крохмалю, 7-8 ст. ложок цукру, 1 л води
Приготування:
Вишню потрібно розморозити, відкинути на друшляк і промити холодною водою. Якщо є кісточка - видалити. Підготовлені ягоди залити водою і поставити варити на повільний вогонь. Як тільки вода закипить, необхідно додати цукор і варити ще хвилини 3-4. Поки вишневий компот кипить, потрібно підготувати крохмаль. Для цього крохмаль потрібно залити холодною кип'яченою водою, з розрахунку приблизно півсклянки на 4 столові ложки крохмалю без гірки. Добре перемішати отриману суміш. Вилити розбавлений крохмаль в киплячий вишневий відвар тонкою цівкою, постійно помішуючи. Довести кисіль до загустіння і дати йому покипіти буквально одну хвилину. Після чого зняти каструлю з вогню і дати напою трохи охолонути.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
Анонім
Анонім reply Анонім