Українці готуються до новорічної ночі. Це той самий час, коли більшість з нас смакуватиме традиційними олів’є, оселедцем під шубою та низкою інших святкових страв. Признайтесь, у більшості є звичка наготувати смаколиків чим більше, аби залишилося на потім.
Однак не варто забувати, що улюблені салатики мають свій "термін життя". Наприклад, салат олів’є досить швидко псується. Час його зберігання в заправленому вигляді становить лише чотири години. Якщо салат залишився після новорічного свята, то на ранок він вже непридатний до вживання. Термін зберігання олів’є без заправки, цибулі та майонезу до 40 годин.
Салат оселедець під шубою допускається зберігати 24 години, салат з крабових паличок буде придатний до вживання 24 години в заправленому вигляді, а 48 годин без заправки.
Фаршировані яйця потрібно з’їсти за 2-3 доби.
Домашній холодець буде придатний протягом 3-4 діб. До слова, його можна заморожувати і так продовжити термін його зберігання до 1-2 місяців.
У ВООЗ наголошують, вживати їжу після закінчення терміну придатності – ідея погана.
Там зазначають, що мало того, що продукт може втратити свої смакові якості, так і кількість бактерій в ньому може вирости до рівня, який здатний серйозно нашкодити здоров’ю.
Що стосується дотримання умов зберігання страв, то з цим також є свої нюанси:
Читайте також: Застілля без похмілля: поради від хмельницького лікаря-гастроентеролога
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.