У 2019 році в Україні на ботулізм захворіли 123 людини, з них 120 дорослих та 3 дитини. 5 людей померли, інформує Центр громадського здоров’я.
Як зазначають, найбільше випадків захворювання зафіксували у таких областях:
"Більшість харчової продукції, що стала причиною захворювання, у 76% було виготовлено в домашніх умовах, у 11 % – придбано у торгівельній мережі. 53% постраждалих вживали рибну продукцію, виготовлену в побуті або невідомого походження. Інші випадки захворювання були пов’язані із вживанням м’ясних консервів та інших виробів з м’яса, консервованих овочів та грибів", - повідомили у ЦГЗ.
Медики нагадують, щоб вберегтися від ботулізму слід уникати таких продуктів:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
м’ясних та грибних консерв;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово. У хворих немає різких підйомів температури, тож часто у людей виникає ілюзія несерйозності хвороби. Далі з’являється порушення зору, такі як, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів. Одночасно з цим у хворих виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.
За найменшої підозри на ботулізм варто негайно звертатися до лікаря, адже госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
Вікторія Губернатор