9 людей захворіло на ботулізм на Хмельниччині: що слід знати про хворобу та як вберегтися

9 людей захворіло на ботулізм на Хмельниччині: що слід знати про хворобу та як вберегтися
Фото ілюстративне
  • За рік від ботулізму в Україні померло 5 людей. Як не стати її жертвою, читайте далі.

 

У 2019 році в Україні на ботулізм захворіли 123 людини, з них 120 дорослих та 3 дитини. 5 людей померли, інформує Центр громадського здоров’я.

Як зазначають, найбільше випадків захворювання зафіксували у таких областях:

  • Запорізька - 11,
  • Чернігівська - 10,
  • Житомирська - 10,
  • Дніпропетровська - 10,
  • Івано-Франківська - 9,
  • Хмельницька - 9,
  • Вінницька 8
  • місто Київ 10.

"Більшість харчової продукції, що стала причиною захворювання, у 76% було виготовлено в домашніх умовах, у 11 % – придбано у торгівельній мережі. 53% постраждалих вживали рибну продукцію, виготовлену в побуті або невідомого походження. Інші випадки захворювання були пов’язані із вживанням м’ясних консервів та інших виробів з м’яса, консервованих овочів та грибів", - повідомили у ЦГЗ.

Відео дня

Медики нагадують, щоб вберегтися від ботулізму слід уникати таких продуктів:

- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
м’ясних та грибних консерв;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово. У хворих немає різких підйомів температури, тож часто у людей виникає ілюзія несерйозності хвороби. Далі з’являється порушення зору, такі як, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів. Одночасно з цим у хворих виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

За найменшої підозри на ботулізм варто негайно звертатися до лікаря, адже госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вікторія Губернатор

    Може та бабка така ж садистка ,била і знущалась з собаки...от він її і покусав...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up