“Достатньо однієї скибочки”: чи безпечно їсти ранні кавуни та дині

“Достатньо однієї скибочки”: чи безпечно їсти ранні кавуни та дині
  • Традиційним сезоном динь і кавунів вважається серпень.
  • Втім їх вже продають у Хмельницькому.
  • Перші плоди привезли в місто з Херсонщини.
  • Чи варто купувати ранні кавуни та дині, дізнавались журналісти vsim.ua.

Попри те, що місяцем кавунів та динь вважається серпень, вони вже красуються на прилавках центрального ринку. Привезли у Хмельницький їх з Скадовського району, що на Херсонщині. На сам ринок нині доставили лише другу партію. Та як кажуть самі продавці, все розходиться на ура. Щоправда, ціни тут помітно коливаються. В одному кінці ринку вартість кавуна стартує від десяти гривень за кілограм, а от в іншому - від п’ятнадцяти. На диню ціна тут більш стабільна:  від 18 гривень за кілограм.

Перш ніж потрапити на прилавок, всі продукти проходять перевірку у лабораторії, що знаходиться на території ринку. Адже право на реалізацію товару продавці отримують після експертного висновку.  Його отримали і торговці ранніх кавунів та динь. 

Відео дня

Завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Ніна Бачмага каже, що наразі всі кавуни і дині, що привезли на ринок, мали допустимий рівень нітратів. Однак зловживати ранніми плодами Ніна Бачмага не радить. Адже існують речовини, вміст яких виявити неможливо. 

  • Людям завжди треба думати про сезонність поїдання продуктів. Бо всі добре знають, що зараз жодна рослина не росте без обробки. При проведенні ветеринарно-санітарної експертизи ми провели огляд транспорту, в якому кавуни і дині до нас приїхали, а також перевірили колір, смак, запах і вміст нітратів. На сьогоднішній день цей вміст є, але він у межах норми. Наприклад, у кавуні було виявлено 38 міліграм на кілограм, при допустимій нормі до 60 . Диня має 58 міліграм на кілограм, при нормі 90. Але ранні кавуни та дині треба їсти з розумом. Адже є такі речовини, які виявити неможливо. Зараз достатньої однієї скибочки, щоб ними посмакувати. Коли прийде їх пора, а саме серпень місяць, кавуни і дині будуть вирощені при відповідних погодних умовах і температурному режимі. Тоді можна буде їсти більше - пояснює завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1.

Як обрати кавун

Кавуни на ринку є різних розмірів, форм та кольорів. Зазвичай, щоб обрати солодкий і стиглий, покупці вдаються до певних ритуалів: постукати, понюхати або натиснути. Та от чи дійсно це допомагає обрати соковитий кавун, розповіла продавчиня Альона. 

Жінка працює на ринку вже сім років. За її словами, цьогорічні ранні кавуни геть на себе й не схожі. Мовляв усі червоні й соковиті, як на підбір. Бажання покупців для неї закон, тож на прохання кавун розрізати - погоджується. Каже, що зеленого ще не було. 

  • Щоб вибрати солодкий кавун по ньому треба постукати. Стиглий кавун буде дзвеніти. Також кавуни ділять на хлопчиків і дівчаток. Загалом вважається, що дівчинка солодша і в ній менше зернят. Для того, щоб придбати саме її, варто звернути увагу на протилежний бік ягоди від корінця. Цятка, що там знаходиться у кавуна-дівчинки більша, ніж в хлопчика - каже продавчиня Альона. 

Друзі, а ви вже смакували кавуном чи динею? 

 

Читайте також: Фруктово-овочевий сезон: що і за скільки продають на центральних ринках Хмельницького

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Марійка Небоженко

    Однозначно ні
  • Tatyana Kalitka

    БУДЬ ЛАСКА ДОПОМОЖІТЬ ДОБРІ ЛЮДИ. Я з дитям у дуже важкому становищі. Моя дитина хворіє на гепатит С. Потрібно чергове обстеження у обласному центрі у дитячій областній лікарні та купити ліки для підтримуючої терапії щоб хвороба не прогресувала. Це обстеження майже безкоштовне, але минулого разу на ліки та аналізи у Сінево вийшло майже 3000 гривень, ці гроші мені взяти ніде, навіть харчування весь час має бути дієтичне. Виписки ви можете подивитись на моїй сторінці. Лікарі попереджують що у дітей ця хвороба може швидче ніж у дорослих викликати цироз печінким та рак, i треба хочаб ліками підтримувати печінку і їздити кожні пів року на обстеження. На це все я не маю коштів і навпаки маю великі борги та прострочки та ще за комуналку борг що вже прислали повідомлення що поставлять заглушку на каналізацію. Розрахуватись с боргами не маю ніякої можливості. У садочок дитина не ходить тому зараз постійної роботи не маю і тих заробітків с підроботок що маю дуже не вистачає на життя. Навіть зараз вже майже не маю грошей на життя, і що робити в цій ситуації не знаю, тому прошу якщо ви маєте можливість допоможіть будь ласка чим зможете, я маю картку у приватбанку 5169 3600 0266 2322 Калитка Тетяна, я буду щиро вдячна вам за кожну копійку допомоги в цей важкий час. Благаю відгукніться заради Бога, не будьте байдужі.
  • Alex Varmint

    Кому нужна хорошая срачка. милости просим.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up