Грибами отруїлися четверо жителів Хмельниччини

Грибами отруїлися четверо жителів Хмельниччини

Двоє із них - мешканці обласного центру.

Всі вчасно звернулися за допомогою до медиків.

Чотири випадки отруєння грибами зафіксували на Хмельниччині з початку року. Так інформацію подає ДУ "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".

В установі додають, що двоє із випадків отруєння сталися із мешканцями міста Хмельницького.  Ще по одному було зафіксовано в Ярмолинецькому та Віньковецькому районах. Обійшлося без жертв. Усі вчасно звернулися за допомогою до медиків і таким чином зберегли свої життя.

У зв'язку із тим, що триває сезон для грибників, фахівці нагадують, що ознаки отруєння, зазвичай, проявляються через 1-3 години після вживання грибів (при отруєнні блідою поганкою – через 6-48 годин). З’являється гострий біль у животі, частий пронос, блювання, загальна слабкість, що наростає, пізніше можуть виникнути судоми. У таких випадках не варто зволікати та одразу викликати “швидку”.

Відео дня

До приїзду лікаря необхідно:

  • покласти хворого у ліжко та промити шлунок: випити мінімум 3-4 склянки кип’яченої підсоленої води, щоб викликати блювоту. При потребі — повторити процедуру кілька разів;
  • випити таблетки активованого вугілля (з розрахунку: 1 таблетка на 10 кг маси тіла);
  • після цього випити маленькими ковтками холодний чай або молоко, а живіт і ноги зігріти грілками;
  • годувати постраждалого до прибуття лікаря не слід;
  • абсолютно протипоказані спиртні напої, оскільки вони прискорюють всмоктування отрути!

Не варто вірити й поширеним міфам, які придумали люди:
  1. Якщо при приготуванні грибів цибуля, додана до страви, не почорніла – гриби їстівні.
  2. Якщо срібна ложка занурена у воду, де варяться гриби, не почорніла – гриби їстівні.
  3. Тривалий кількаразовий процес відварювання знешкоджує всі отруйні гриби.
  4. Гриби є їстівними, якщо їх споживають тварини, слимаки, комахи.
  5. Вся отрута міститься в плівці, що покриває шапочку.
  6. Отруйні гриби не ростуть на дереві.
  7. Алкоголь знешкоджує отруйні гриби.
 Пам’ятайте “золоте” правило грибника: “Не знаєш гриба — не бери!”.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up