Хмельницький лише на 35% забезпечений ліками з Нацпереліку

Хмельницький лише на 35% забезпечений ліками з Нацпереліку
Фото ілюстративне
  • Більшість препаратів пацієнти купують за власні гроші. 
  • Фінансування йде із трьох джерел, але його все рівно не вистачає. 
  • Чому так та що з цим вирішила робити держава, дізнавайтеся у матеріалі.

Страшна аварія, раптова зупинка дихання, гастрит чи банальне ГРВІ. У стаціонарах медичних закладів Хмельницького лежать пацієнти з різними проблемами. Через те, що медикаменти у наш час надзвичайно дорогі і на їхній купівлі можна розоритися, держава створила Національний перелік лікарських засобів, які надають стаціонарним  пацієнтам безкоштовно. До нього увійшло 427 препаратів. Отримує такі кожен медзаклад, де функціонують стаціонари. 

Звідки медзаклади беруть ліки

Необхідні препарати в лікарні надходять з трьох джерел. Їх закуповують на початку року за кошти самого медзакладу, міського та обласного бюджетів, деякі надходять з держави.  

Відео дня
  • Є три рівня надходження ліків в міські лікувально-профілактичні заклади. Найбільше закуповують за кошти міського бюджету. Лише в поточному році на лікарські засоби з Нацпереліку для потреб міської лікарні виділили 6,5 мільйонів. На потреби міської дитячої лікарні було виділено 4,9 мільйонів, а на потреби міського перинатального центру 1,4 мільйонів гривень. Додатково ці заклади отримують кошти на ліки централізовано з обласного та державного бюджету. Деяку частину медзаклади купують за власні кошти, але вона не значна, - розповідає провізор Управління охорони здоров’я ХМР Тетяна Кузьменко.

Суми колосальні, але їх все одно не вистачає для повного забезпечення. Деякі препарати дороговартісні. Через це на повний курс їх може не вистачити, а докуповувати має вже сам пацієнт.

Як відбуваються закупівлі

Закупівлі здійснюють на тендерній основі через систему Prozorro. Медикаменти купують переважно закордонні. Адже кількість Українських ліків майже вдвічі менша і ціни на них іноді вищі. Все відбувається за стандартною схемою: спочатку відділення складає список потреб, передає його на адміністрацію лікарні, далі ті оголошують про тендер і купують необхідні препарати за найменшою із запропонованих цін.

  • Національний перелік складається з Міжнародних не запатентованих назв. В Україні наразі зареєстровано понад 13 тисяч лікарських засобів. Із них лише 4 тисячі вітчизняних. При закупівлях препарати розкладаються по лотах. Виграє та компанія, де середня ціна на всі ліки найменша, - розповідає Тетяна Кузьменко.

Минулого року Антимонопольний комітет України провів аналіз і встановив, що деякі препарати медзаклади купують за завищеними цінами. Тому на початку жовтня Міністерство охорони здоров’я України встановило граничні ціни на ліки з Нацпереліку. Таким чином держава вирішила зекономити та збільшити кількість препаратів для відділень. Як такі зміни вплинуть на хмельничан, дізнавалися журналісти vsim.ua. 

  • Встановивши граничні ціни, держава планує зекономити близько 200 мільйонів гривень. На скільки це буде ефективно, ми побачимо вже з наступного року. Бо на цей рік, закупівлі вже проведені. На хмельничанах це не має позначитися жодним  чином. Єдиний момент, що це може скоротити кількість пропозицій від постачальників, - пояснює провізор управління. 

Хто може розраховувати на ліки з Нацпереліку

Отримати медикаменти може кожен, хто лікується в стаціонарі. Є ліки з Нацпереліку, які передбачені для амбулаторних хворих, але їх частина незначна. Через те, що забезпеченість Хмельницького даними лікарськими засобами невелика. Часто купувати їх доводиться самим пацієнтам. 

  • На сьогодні те, що включено до Національного переліку на 100% заклади міста надати пацієнтам не можуть. Частину все одно пацієнт докупляє. Ми підрахували, що наразі забезпечені десь на 35%. На жаль, все інше купує пацієнт за свої, - зазначає Тетяна Кузьменко.

В медзакладах існує також пріоритетність. Якщо кількість ліків обмежена, в першу чергу їх отримають пільгові категорії. До них відносять чорнобильців, людей з групою інвалідності, сиріт та малозабезпечених. Існує також практика обміну лікарськими препаратами між медзакладами.  

  • Якщо препарати куплені були за кошти самого закладу, то звісно вони їх віддавати іншій лікарні не будуть. Хіба мають залишки і незабаром стікає термін придатності запасів. А якщо лікарські засоби купувалися за кошти міського, обласного чи державного бюджетів, то тоді може здійснюватися перерозподіл. Побачити залишки ліків можна за допомогою сайту “Є ліки”. Туди щотижня кожен медзаклад розміщює дані про забезпеченість своїми препаратами. Далі звернутися в департамент і там вже зроблять перерозподіл. Буває, що між собою міняються навіть області, - говорить Тетяна Кузьменко. 

Найбільш вживані у Хмельницькому препарати із Національного переліку, за словами провізора, це: інфузійні (сольові розчини), антибактеріальні препарати (для першої допомоги при ранах, травмах), антикоагулянти (знижують згортання крові) та нарко-психотропні препарати. Всього їх близько 60. Також у списку є препарати для хворих на діабет, які лежать в стаціонарі та для онкохворих. 

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • qwo

    Який перелік безкоштовних ліків? Комусь його давали? Мені давали тільки перелік ліків, які треба купити в аптеці. А коли підвищилася температура з скрипом вкололи анальгін з резерву і то заставили відкупити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up