67-річну жительку Кам’янеччини вклала на лікарняне ліжко звичайна домашня рибна консерва. Її жінка скуштувала у гостях. Проте, уже згодом вона відчула погіршення самопочуття. Однак, до лікарні вона не поспішала. Звернутися до медиків її змусила сусідка, акцентувавши увагу на значних змінах у її вимові та голосі. Про це розповіли у ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".
На щастя, жінці вчасно ввели протиботулінічну сироватку та надавали спеціалізовану медичну допомогу.
Ботулізм – одне з найважчих харчових отруєнь, яке характеризується інтоксикацією організму з ураженням центральної нервової системи. Такі наслідки виникають в результаті вживання харчових продуктів, що містять токсини, які виробляються паличкою ботулізму. Симптоми ураження травного тракту розпочинаються з появи сухості в роті, нудоти, блювоти, проносу. Токсин блокує передачу сигналів з нервових клітин на м’язи, це призводить до їх паралічу, а в тяжких випадках до смерті. Початковими проявами хвороби є порушення зору (хворі скаржаться на двоїння в очах), порушення акту ковтання, з’являється осиплість голосу, почуття нестатку повітря, слабкість. .
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.