Не бійтесь кавунів, а стережіться капусти. У МОЗ назвали овочі та фрукти у яких найчастіше ховаються нітрати

Не бійтесь кавунів, а стережіться капусти. У МОЗ назвали овочі та фрукти у яких найчастіше ховаються нітрати
Фото: radiotrek.rv.ua
  • Боїтеся купувати кавун, бо там "повно" нітратів, а дарма. Ви здивуєтеся, але у ньому їх менше ніж у звичайній капусті чи селері.
  • Уникнути нітратів не можливо, проте зменшити їх споживання можна. 
  • У МОЗ дали поради, як це зробити

В Україні у розпалі сезон овочів та фруктів. На прилавках різноманіття кавунів, динь, персиків та інших заморських смаколиків. Однак багатьох покупців стримує страх перед нітратами. Саме це найперше слово, яке ми згадуємо, коли хочемо купити кавун. Але у МОЗ зазначають, що думка про те, що в кавунах міститься дуже багато нітратів є хибною.

Насправді, найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. У кавуна до порівняння - 60 міліграмам. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок. Про це написала у Фейсбук виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Як вона зазначає, нітрати містяться не лише в кавунах, а й в багатьох інших овочах і фруктах, воді та навіть в організмі людини.

Відео дня

"Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. В допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні," - йдеться у дописі.

Уникнути нітратів не можна. Єдиний вихід вберегтися, це споживати їх у допустимій кількості - не більше 222 мг для людини, масою 60 кілограмів на день

Як вживати менше нітратів? Варто їсти менше овочів з першого врожаю. Їсти потрібно тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів - у буряків варто відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків - шкірку, в огірків та редиски - відрізати хвостики та знімати шкірку, в капусті варто позбавитись від верхніх листків та не їсти качан. Кавуни як і дині найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті.

Також спеціалісти радять готувати овочі. Так за 40-50 хвилин варіння кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Оксана Кошлань

    Якби ви написали" В цему році на ринках на має кавунів і динь, тому що ГОСТ не пропустив , через велику кількість нітратів" . Було б дивно ,але приємно таке читати.  А так, одне і теж саме, а толку мало. Государству поспать, а тем плевать.. .
  • Ievgen Pervushyn

    нітрати не є шкідливими.

    Nataliya Savchuk reply Ievgen Pervushyn

    это очень крутое заявление. Будем знать - нитросамины вообще безопасны для нашего организма и ниразу не карценогены. Другое дело что именно в овощах они действительно почти безопасны - во первых потому что мы овощи обычно термически обрабатываем (а это радикально снижает концентрацию нитратов), а во вторых витамин С, который содержится в большинстве овощей и фруктов - является природным антидотом против нитросаминов. Так что да - арбузов и капусты боятся не стоит, а вот колбаски и остальных копченостей - очень даже...
  • Володимир Кухар

    люди мають гадати ? в цій країні є влада і державний крнтроль за продуктами?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО Від читача 13:36 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети» 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up