В Україні у розпалі сезон овочів та фруктів. На прилавках різноманіття кавунів, динь, персиків та інших заморських смаколиків. Однак багатьох покупців стримує страх перед нітратами. Саме це найперше слово, яке ми згадуємо, коли хочемо купити кавун. Але у МОЗ зазначають, що думка про те, що в кавунах міститься дуже багато нітратів є хибною.
Насправді, найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. У кавуна до порівняння - 60 міліграмам. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок. Про це написала у Фейсбук виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
Як вона зазначає, нітрати містяться не лише в кавунах, а й в багатьох інших овочах і фруктах, воді та навіть в організмі людини.
"Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. В допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні," - йдеться у дописі.
Уникнути нітратів не можна. Єдиний вихід вберегтися, це споживати їх у допустимій кількості - не більше 222 мг для людини, масою 60 кілограмів на день
Як вживати менше нітратів? Варто їсти менше овочів з першого врожаю. Їсти потрібно тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів - у буряків варто відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків - шкірку, в огірків та редиски - відрізати хвостики та знімати шкірку, в капусті варто позбавитись від верхніх листків та не їсти качан. Кавуни як і дині найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті.
Також спеціалісти радять готувати овочі. Так за 40-50 хвилин варіння кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
Оксана Кошлань
Ievgen Pervushyn
Nataliya Savchuk reply Ievgen Pervushyn
Володимир Кухар