Переїли? 4 поради від дієтолога з Хмельницького

Переїли? 4 поради від дієтолога з Хмельницького
Фото ілюстративне
  • “Пишні” застілля в самому розпалі під час зимових свят.
  • Для більшості нинішній раціон харчування складається з голубців і холодців.
  • В результаті - виникає переїдання.
  • Як із цим впоратися, розповіла дієтолог з Хмельницького. 

Як правило, “пишні” столи призводять до переїдання. Особливо ця проблема актуальна в період зимових свят. Салати, м’ясо, голубці та холодці - яких тільки страв не знайдеться на святковому столі. “Ну як тут втриматися?”, - запитаєте ви. Тут і виникає проблема переїдання, що згодом призводить до вкрай неприємних відчуттів.

Фахівці кажуть, що симптомами переїдання є дискомфорт в області шлунково-кишкового тракту, регулярне здуття живота, газоутворення, періодичні болі й навіть порушення сну. Якщо це про ваше самопочуття протягом останніх днів - гортайте далі й дізнавайтеся, як із цим впоратися. 

Замість “розвантажувальних” днів - вода й клітковина

Дієтолог з Хмельницького Олена Мазурьонок розповідає, що надійний спосіб позбутися наслідків переїдання - це не призвести до нього. Адже контролювати харчування необхідно і під час свят. Щоправда, зробити це, каже фахівець, важко. Тож коли наслідки “пишних” застіль вже стали на вашому шляху, не варто кидатися до пігулок чи так званих “розвантажувальних днів”. До слова, останні дієтолог не вважає дієвим і ефективним.

Відео дня

Загалом Олена Мазурьонок має кілька порад, як реанімувати організм після застілля. По-перше, необхідно випивати не менше 1,5 літра звичайної води на день. Адже організм потрібно очистити від неперетравленої їжі, дати клітинам воду, яку вони не отримали під час поганої роботи кишечника. А також підвищити відтік лімфи.

По-друге, на наступний день після переїдання не варто влаштовувати “розвантажувальний” день. Краще дотримуватися збалансованого харчування. Оскільки неперетравлені залишки їжі перебувають в кишечнику, а “розвантажувальний” день тільки уповільнить їх виведення.

По-третє, каже Олена Мазурьонок, необхідно ввести в раціон клітковину.  Вона є в овочах, фруктах й кашах. Це допоможе кишечнику швидше відновитися.

Остання порада - це додавання до раціону будь-якої рослинної олії. Дієтолог каже, що це призведе до додаткового викиду жовчі і прискорить очищення стінок кишечника від слизу.

Як уникнути переїдання

А от щоб не дійти до того самого переїдання, варто не захоплюватися деякими стравами під час застілля. У МОЗ України рекомендують уникати салатів з майонезом і смаженої їжі. А також їсти все невеликими порціями. 

Фахівці радять утриматися від вживання десертів після святкової вечері. Мовляв, краще надати перевагу фруктами чи горіхам. Відмовитися від алкоголю - ще одна порада від МОЗ України. Як йдеться на їхньому сайті, поєднання таких напоїв зі шкідливою їжею - небезпечна суміш для організму. Та якщо втриматися вам складно - читайте наш матеріал Застілля без похмілля: поради від хмельницького лікаря-гастроентеролога.

А ще експерти радять не вживати солодкі й газовані напої. Особливо при поєднанні з алкоголем. Ну і звісно, запорука гарного самопочуття під час свят - активний відпочинок. Не варто обмежуватися одними посиденьками за столом. Більше рухатися й дихати свіжим повітрям - ключ до бадьорих і веселих святкувань. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up