Зверніть увагу на сигнали свого тіла і перевірте щитовидну залозу

Зверніть увагу на сигнали свого тіла і перевірте щитовидну залозу

Різко набрали вагу? Постійно мерзнете? У вас з'явилася сонливість? Стало випадати волосся на голові та бровах? Ви швидко втомлюєтеся? Псується шкіра і з’явилися вугрі? Зверніться до ендокринолога, адже ці симптоми можуть вказувати на дефіцит гормонів

Залози нашого організму виробляють спеціальні гормони, які впливають на хімічні процеси в клітинах. Якщо робота залоз порушується, наслідки можуть бути вельми серйозними. Про те, як провести профілактику ендокринних захворювань і зупинити їх розвиток, розповідає лікар-ендокринолог поліклініки № 1 Олена Зав’ялова.

Замало гормонів

Гіпотиреоз – стан, що характеризується дефіцитом гормонів, які виробляються щитовидною залозою. Оскільки гормони щитовидної залози регулюють обмін речовин людського організму, дуже часто основні симптоми гіпотиреозу пов’язані з уповільненням метаболізму. За статистикою, дефіцит гормонів щитовидної залози спостерігається у десяти відсотків всіх жінок. Чоловіки з цим захворюванням стикаються трохи рідше.

- Гіпотиреоз зазвичай розвивається поступово, - каже лікар-ендокринолог Олена Зав’ялова. - Хворі часто подовгу не помічають симптомів захворювання і не звертаються до лікаря. З боку серцево-судинної системи у більшості відзначається брадикардія, тобто уповільнений  пульс. У зв’язку з порушенням жирового обміну відкладаються атеросклеротичні бляшки.

Відео дня

Функція статевих залоз знижується, у жінок можуть виникнути маткові кровотечі, іноді аменорея, тобто припинення менструації. У молодих жінок може бути навіть безпліддя та викидні.

- Основний обмін знижений, в крові зменшується кількість еритроцитів, виникає залізодефіцитна анемія, - каже лікар. - У хворих знижується кількість тироксину, трийодтироніну підвищується кількість холестерину. При гіпотиреозі настають зміни як у центральній, так і в периферичній нервовій системі. Вони характеризуються порушенням нервово-психічних функцій за органічним типом. Психічні розлади залежать від віку, ступеня вираженості розладів залоз внутрішньої секреції і внутрішніх органів. Можливі розлади пам’яті, слабоумство, м’язова слабкість, порушення координації рухів.

Які симптоми 

Виразність симптомів залежить від ступеня порушення функції щитовидної залози. Зовнішній вигляд у хворих змінюється, рухи стають сповільненими, погляд байдужий, обличчя бліде та набрякає. Хворі мерзнуть у будь-яку погоду. Шкіра бліда, іноді з жовтуватим відтінком, холодна на дотик, суха, груба, потовщена, лущиться. Лущення шкіри нерідко найбільш виражено на передній поверхні гомілок. Характерне надмірне ороговіння і потовщення поверхневих шарів шкіри на колінах і ліктях. 

Волосся у хворих росте дуже повільно, воно ламке, легко випадає. Нерідко настає облисіння. Іноді випадає волосся і зовнішньої третини брів. Нігті ламкі, з поперечними і поздовжніми борозенками. Температура тіла у багатьох хворих знижена.

Хворі часто скаржаться на зниження апетиту, здуття живота, запори. Змінюється секреторна і рухова активність шлунка, порушений процес всмоктування їжі.

Не вистачає йоду

У легких випадках гіпотиреозу може відзначатися тільки сповільненість мислення й мови, зниження пам’яті, стомлюваність. Хворі загальмовані і мають своєрідний зовнішній вигляд, підпухле округле обличчя.

При гіпотиреозі середньої тяжкості відзначається апатичність, байдужість, такі хворі рідко сміються або плачуть. Іноді може спостерігатися буркотливо-пригнічений настрій і депресивний стан. Симптоми гіпотиреозу розвиваються поступово і краще б їх виявити на ранній стадії захворювання.

Існує дві основні причини гіпотиреозу. По-перше, це захворювання може викликати аутоімунне ураження щитовидної залози, тобто алергія на власні тканини – в результаті щитовидна залоза не здатна виробляти достатню кількість гормонів.

- Найпоширеніший приклад такого порушення функції щитовидної залози - автоімунний тиреоїдит, або так званий тиреоїдит Хашимото, вид запалення щитовидної залози, викликаний імунною системою організму, - розповідає лікар. - Друга, не менш поширена причина дефіциту гормонів щитовидної залози – результат оперативного втручання. Лікування деяких захворювань щитовидної залози припускає видалення частини або всієї щитовидної залози. В результаті залоза не здатна виробляти достатню кількість гормонів, що призводить до розвитку гіпотиреозу. Особливо така ситуація характерна для лікування вузлового зобу та раку щитовидної залози. У деяких випадках навіть після часткового видалення щитовидна залоза продовжує функціонувати нормально, виробляючи достатню кількість гормонів для підтримки нормальної роботи систем організму. Однак найчастіше після хірургічного втручання розвивається гіпотиреоз.

Руйнування клітин щитовидної залози, через який знижується активність органу, може бути і результатом інших методів лікування захворювань щитовидної залози - зокрема, лікування з використанням радіоактивного йоду.

У дуже рідкісних випадках дефіцит гормонів щитовидної залози не пов’язаний з активністю органу. Навіть абсолютно здорова щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості гормонів через проблеми з гіпофізом.

Наслідки гіпотиреозу

- Без належного лікування симптоми гіпотиреозу зазвичай прогресують, - каже лікар. - У деяких випадках ускладнення можуть призвести до станів, що загрожують здоров’ю і життю людини – серйозної депресії, порушення функцій серця, комі. У більшості випадків гіпотиреоз можна діагностувати за допомогою аналізів крові на визначення тиротропіну та тироксину крові.

У лікуванні гіпотиреозу багато що залежить не тільки від лікаря, але і від самого хворого.

При гіпотиреозі страждає в першу чергу обмін речовин, тому харчування має велике значення. Воно повинно бути повноцінним, з достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин.

Якщо у хворого є надлишкова вага, то необхідно прагнути до її зниження, обмежуючи калорійність їжі за рахунок жирного м’яса, риби, молочних продуктів, а також солодощів та здоби.

У раціоні хворих має бути нежирне м’ясо, печінка, рибна ікра - в цих продуктах залізо міститься в легкозасвоюваному вигляді. Крім того, для засвоєння заліза потрібний вітамін С - його можна отримати з фруктів і ягід.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up