В аптеку чи до бабусь на ринок: лікарі радять як покращити імунітет після зими

В аптеку чи до бабусь на ринок: лікарі радять як покращити імунітет після зими
  • Слабкий імунітет сигналізує герпесом та частими застудами.
  • Лікарі радять підходити до вирішення проблеми комплексно.
  • Як рятуватися? Аптека, нетрадиційна медицина, інтернет…
  • Журналісти vsim.ua дізналися, як варто покращити імунітет після зими.

Початок весни - сезон для загострення хронічних хвороб та ослабленого імунітету. Після зими організм людини намагається позбутися всього важкого, проте тягар “новорічних смаколиків”, а ще токсини, шлаки та перенесені віруси дають про себе знати. Все це в комплексі відображається на імунній системі, як наслідок ослаблений імунітет відразу дає збій.

Що робити та куди бігти? Як рятуватися? Аптека, нетрадиційна медицина, інтернет… А може все ж краще лікаря відвідати та дізнатися чи дійсно у вас ослаблена імунна система та як правильно рятувати ситуацію?

Що пропонує аптека

Лікарі зазначають, що головна біда переважної більшості пацієнтів, це любов до самолікування. Тому без рецепту відразу звертаємося з проханням “дайте щось для імунітету” до аптеки.

Відео дня

Журналісти vsim.ua відвідали кілька аптек, щоб порівняти чи однаковий перелік препаратів для покращення імунітету пропонують фармацевти. Виявляється, що так. Переважно це комплекси вітамінів.

  • В нас часто беруть дитячі вітаміни. Для дорослих беруть комплекси. Хочуть, щоб все було в одній таблетці. Кожна група людей обирає собі вітаміни. Люди старшого віку звертають увагу на ехінацею та настоянки евкаліпту. Жінки беруть для волосся, шкіри та нігтів, - розповіла консультант Олександра.

Вибір самих хмельничан переважно зупиняється на більш доступних препаратах. Вітамінні комплекси коштують в середньому від 250 гривень і вище, тому частіше купують настоянки ехінацеї, пилок та пивні дріжджі.

Що говорить лікар

Весна - це період загострення хронічних хвороб та час коли імунна система людини вразлива. Проте бігти відразу за медикаментами лікарі не радять. Для початку потрібно відвідати лікувальний заклад.

Наталія Стефанович, завідуюча амбулаторією загальної практики сімейної медицини № 9

- Люди шукають найпростіший шлях до здоров’я. Саме тому часто купують непотрібні їм препарати. Зараз дуже велика кількість медикаментів. Проте не всі вони 100% корисні. Часто вживають полівітаміни. Проте в даних речовинах присутній надлишок заліза та ряду хімічних речовин. Якщо цих речовин в організмі спостерігається більше норми, то вони стають небезпечними і можуть призвести до протилежних результатів, наприклад, стати причиною захворювань внутрішніх органів, - пояснює завідуюча амбулаторією загальної практики сімейної медицини № 9 Наталія Стефанович.

Що радить народна медицина

На хмельницькому продуктовому ринку вибір “ліків для імунітету” просто колосальний. Бабусі пропонують ряд трав, які і від застуди допоможуть, й імунітет покращать, ще й шлунок підлікують. Дають і рецепти настоянок.

Переважно радять календулу, елеутерокок, женьшень, подорожник, шипшину і чистотіл, коров’як. Від частих застуд з кашлем пропонують ісландський мох. За словами продавців, він і загальний стан організму покращує, і від вірусів береже.

  • Можу дати женьшень, він і для імунітету корисний, і для шлунку. Для імунітету можна зробити настоянку з ісландського моху, бузини та липи. Треба довести воду до кипіння, додати туди по 2 столові ложки кожного виду лікувальних трав і дати настоятися. Пити три рази в день по склянці. Можна додати медку, якщо є, - говорить продавчиня.

Що думають медики

Медики наголошують, що народна медицина корисна лише під наглядом лікаря. Якщо все ж пацієнти вирішили скористатися таким способом лікування, радять купувати трави не на ринку, а в сертифікованій аптеці.

  • Всі лікувальні трави, хоч і приносять користь, але без консультації лікаря їх вживати не рекомендовано. Засушені трави з ринку не завжди корисні, адже не зрозуміло, де їх збирали. В аптеці вони проходили необхідну сертифікацію і там є хоч гарантія, що вони з екологічно-безпечного джерела, - пояснює Наталія Стефанович.

Також лікар зазначає, що пацієнти часто не розраховують дозу таких трав. А надмірне вживання може призвести до загострення хронічних хвороб.

Як визначити слабкий чи сильний у вас імунітет

Про ослаблений імунітет організм сигналізує частими хворобами, кажуть лікарі. Якщо вас не полишають застуди та постійно “чіпляється” герпес, до лікаря таки доведеться звернутися.

  • Ослаблена імунна система навесні - це поширене явище. Виправити ситуацію можна лише комплексно. Тому перш ніж іти по аптеках треба звернутися до лікаря або уважно стежити за сигналами організму самому. Ті, хто має ослаблений імунітет часто хворіють на вірусні захворювання. Якщо людина більше 6 раз на рік хворіла на застуду, грип чи ГРВІ - це вже не нормально. Це один із показників ослабленого імунітету. Також ті, хто мають схильність до герпетичних інфекцій, мають звернутися до лікаря. До сильної імунної системи герпес не чіпляється, - говорить сімейний лікар.

Підтримати імунітет треба комплексно

1. Правильне харчування

Лікар зазначає, що підтримати імунітет навесні можна лише в тому випадку, якщо пацієнт комплексно підійдете до цього питання. Тобто потрібно поєднати правильне харчування, фізичні навантаження, здоровий сон та вітаміни.

  • Досягнути результату можна лише комплексно. Так, ранок потрібно починати з контрастного душу, робити невелику зарядку, а потім більше рухатися протягом дня. Неодмінно їсти сніданок. Без нього краще не виходити з дому. Найкращим сніданком у весняний період є каша. А якщо додати в вівсянку трохи ягід або фруктів, користь страви збільшиться у кілька разів. При цьому в якості добавки можна використовувати також горіхи, сухофрукти. Головне, дотримуватися пропорцій і не перебрати з калоріями, - говорить Наталія Стефанович.

Також весняний період не найкращий час для монодієт. Раціон в цю пору повинен відрізнятися різноманітністю. Необхідно це для того, щоб заповнити нестачу вітамінів і мікроелементів в організмі.

  • Для правильної роботи імунної системи необхідні вітаміни С, А і Е. Організм може отримати їх досить просто, потрібно лише додати до раціону цитрусові, печінку, моркву, рослинні масла. Також варто вернути увагу на зелені фрукти і овочі. Наприклад, листя салату, капусту, броколі, спаржу, - додає лікар.

2. Фізичні вправи

Щоб тримати організм в тонусі навесні потрібно більше часу проводити на свіжому повітрі. Обов’язкові піші прогулянки та фізичні вправи. Навіть елементарна ранкова зарядка може суттєво покращити стан імунної системи та загартувати організм.

  • Фізична активність у весняний час - обов’язкова.  Зараз у нас як: більшість працює, сидячи за комп'ютером. В результаті страждає не лише хребет, зір та гарна осанка, а й весь організм в цілому. Обов'язково треба робити хоч невеликі перерви: ходити, розминатися, виконувати дихальні вправи. Важливі ранкові вправи. 15 хвилин буде достатньо для бадьорості на весь день та для покращення імунітету, - зазначає Наталія Стефанович.

3. Здоровий сон

Для сильної імунної системи не останню роль відіграє здоровий сон. Лікарі радять вчасно лягати спати та організовувати свій робочий день з урахуванням відпочинку. Надмірне навантаження сприяє ослабленню імунітету.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up