Великі неприємності від маленької комашки. Що робити, якщо вкусив кліщ

Великі неприємності від маленької комашки. Що робити, якщо вкусив кліщ
  • Розпочався сезон пікніків та активних прогулянок на природі.
  • Часто дорослі, діти та їхні домашні улюбленці повертаються з відпочинку не одні, а з небажаними і небезпечними «друзями». Найбільш розповсюджені з них – кліщі.
  • Якщо ж вас укусив кліщ, не намагайтеся висмикнути комаху самостійно, а звертайтеся до лікаря.

Лісовий кліщ – це невелика комаха, яка переносить вірус кліщового енцефаліту. Але не завжди укус цієї комахи небезпечний.

Кусає не відразу

Пік активності кліщів припадає на травень-червень. У цей період їх найбільше.
Під час лісових мандрівок рекомендують триматися середини стежки. Місце для привалів і нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави та гілок в радіусі 20 - 25 метрів.Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу, коли людина торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Деякий час після того він може і не присмоктуватись.

- Людина може ходити і навіть не помічати, що на ній сидить кліщ. Цих комах можна занести додому з букетом квітів або вони можуть сховатися у шерсті домашніх тварин, – розповідає лікар-дерматолог Наталія Лисюк.

Найулюбленіші місця укусів цих комах – шкіра волосистої частини голови, вушні раковини, шия, ключиці, пахви, груди, руки, спина, поперек, пах. Біль від укусу людина відчуває лише через декілька годин.

Видаляйте акуратно

Якщо вас вкусив кліщ, необхідно негайно звернутися до лікаря. Він видалить комаху і призначить профілактичну терапію.

- Якщо немає можливості звернутися до лікаря, слід видалити кліща самостійно, - говорить Наталія Лисюк. – Чим довше він перебуває у вашій шкірі, тим більше інфікованої слини потрапить у кров. Після видалення все одно необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

Щоб видалити кліща, треба змастити місце укусу олією і повільно видалили комаху разом з хоботком, обережно розхитуючи з боку в бік пальцями. Пальці необхідно обгорнути марлевою серветкою.Якщо раптом під час видалення кліщ розірвався навпіл, треба витягнути частину, яка залишилася у шкірі, стерильною голкою.

- Кліща, якого ви видалили зі шкіри, занесіть до санепідемстанції для обстеження на наявність енцефаліту, – радить Наталія Лисюк. – Для цього покладіть його, бажано живого, у склянку, на ватний тампон, змочений водою. Потім банку міцно закрийте і якомога швидше віднесіть до санстанції.

Відео дня

Як уникнути укусів

Найпростіший спосіб вберегтися від кліщів – це щогодини оглядати все тіло на природі і ретельно оглянути вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

Перед виходом на природу подбайте про відповідний одяг. На ньому не має бути вирізів і розрізів. Одяг повинен щільно прилягати до тіла. Манжети на зап'ястях, щиколотках та шиї повинні бути якомога тугішими. На голову необхідно одягати головний убір. Вдома слід одразу зняти вуличний одяг і ретельно його оглянути. Речі необхідно обов’язково випрати, адже кліщів не можна позбавитись одним лише витрушуванням.

Слід негайно звернутися до лікаря у випадках, якщо:

  • на місці укусу утворилася червона пляма
  • збільшилися лімфатичні вузли
  • підвищилася температура тіла
  • з’явився м’язовий біль
  • виник шкірний висип

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga

    не завадить також ,перед виходом на природу, обробити одяг репелентом від кліщів та комарів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up