Воші – від огиди до хвороби

Воші – від огиди до хвороби
Педикульоз або воші – хвороба, якою заразитися досить легко. В даний час відомо більше 100 видів вошей, які мають різне забарвлення і різну ступінь небезпеки для людини. Щоб вчасно відреагувати, необхідно бути обізнаними.

- Людська воша є переносником таких небезпечних захворювань, як висипний і поворотний тиф, – пояснює завідуюча амбулаторії сімейної медицини Хмельницької поліклініки № 2 Тетяна Сідельнікова.

 

Види паразитів

Відео дня
> Захворювання  на педикульоз передається від зараженої  вошами людини. Паразити  мігрують від однієї людини до іншої при тісному контакті, через особисті речі – одяг, головні убори, гребінці і навіть м’які іграшки.

Найбільш активно це відбувається тоді, коли у людини підвищується температура тіла внаслідок захворювання, фізичного навантаження, перегріву в жарку погоду. Воші погано переносять високу температуру. Внаслідок цього вони переміщуються до кінчиків волосся і, легко відчеплені від них, у ряді випадків знаходять нового господаря.

- Лобкова воша (площиця), як правило, передається статевим шляхом, але можлива також передача через речі, - говорить лікар. – Неможливо заразитися вошами від тварин, так як ці паразити видоспецифічні, тобто людські воші можуть жити тільки на людині.

 

Неприємний свербіж

Педикульоз має такі симптоми: шкірний свербіж в місці укусу воші, дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі, розчухи, наявність гнид у волоссі. Від моменту зараження до перших ознак хвороби може пройти кілька тижнів. Виявити головну вошу можна при огляді волосистої частини голови, гниди найчастіше зустрічаються в скроневій і потиличній областях.

- Гребінцем з частими зубцями вдається вичісувати досить велику кількість цих паразитів, розстеливши перед людиною аркуш білого паперу. Така процедура повинна проводитися не менше півгодини. Розмір головної воші коливається від 2 до 3,5 міліметрів, гниди – 0,8 міліметрів, - говорить спеціаліст.

 

Позбавлення від паразитів

В результаті інфікування розчісувань можуть розвиватися гнійничкові захворювання шкіри. Встановлення факту педикульозу вимагає негайного лікування. Для цього застосовуються виключно зовнішні засоби, вибір останніх досить великий. До прикладу, можна пролікуватися такими препаратами: бензилбензоат – 20 % емульсія для дорослих і 10 % емульсія для дітей. Емульсію збовтують, ватним тампоном наносять на волосся, злегка втираючи в шкіру. Після процедури голову непогано замотати косинкою. Через 30 хвилин помити волосся проточною водою з шампунем, потім розчісати для видалення загиблих вошей. 

Ніттифор – розчин у флаконі. Голову рясно змочують нерозведеним розчином (все, як і у випадку з бензилбензоатом, - марлевий тампон, косинка). Шампунь і проточна вода –  через 40 хвилин.

- Через 7-10 днів після процедури потрібно провести повторну обробку волосистої частини голови. Не рекомендую лікуватися народними засобами, тому що ефективність їх вельми низька, - радить лікар.

 

 

Профілактика педикульозу

Головний засіб запобігання вошивості – дотримання індивідуальної гігієни: постійне миття тіла, зміна натільної і постільної білизни; прасування одягу гарячою праскою, особливо швів, де воші традиційно відкладають яйця. Не варто позичати свій гребінець.

Вошей відлякує аромат чайного дерева і лаванди, тому, щоб вони не причепилися, слід наносити крапельку води в потиличну частину і за вуха.

Щоб не трапилося повторного зараження педикульозом, лікарі радять речі, які використовувалися в сім'ї (в основному це чисті рушники, головні убори, постільна білизна, одяг, що має капюшони і коміри), кип'ятити і зовсім не користуватися ними протягом двох тижнів. У відсутності «власника» комаха зможе прожити максимум 7 днів, вихід паразита з яйця трапляється впродовж тижня, внаслідок цього строк, що дорівнює 14 дням, вважається ознакою бажаного відмови від раніше зараженої речі тоді, коли гнида була вбита. Іншими словами, протягом строку комаха помре у відсутності їжі.

У плані особистої гігієни дітям слід розповісти про педикульоз в доступній, адаптованій для них формі. Пояснити, що це таке ж захворювання, як і інші, які передаються від людини до людини, і що з ним також потрібно боротися, тому що воно не пройде само собою.

Слід звернути увагу дитини на те, що воші не виносять чистоти, акуратно підстриженого і причесаного волосся. У дитячому колективі потрібно заохочувати дітей до акуратності і дотриманні правил особистої гігієни.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:40 Великий футбол повернувся у Хмельницький: як перемагало Поділля photo_camera 16:13 Храм у Деражнянській громаді офіційно перейшов до ПЦУ 15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up