Яким має бути харчування влітку: поради МОЗ

Яким має бути харчування влітку: поради МОЗ
  • Влітку харчування людини значно відрізняється від раціону в інші пори року.
  • Однією з причин є спека.
  • Як правильно харчуватись, коли надворі “пекло”, читайте далі.

Спекотні літні дні часто-густо не сприяють хорошому апетиту. Лікарі пояснюють це тим, що температура повітря піднімається вище, через що й витратність енергії у багатьох  падає. Відповідно люди стають менш рухливими та активними. Та попри це насичувати організм необхідними компонентами все ж потрібно. Саме тому пропонуємо скористатись кількома порадами, що пропонують на сайті МОЗ.

Відмовляємось від гарячих страв

Гаряча їжа -  це додаткове теплове навантаження, яке зовсім не потрібне у спеку.  Саме тому варто вживати традиційні супи й борщі, температура яких є трохи нижчою за температуру вашого тіла.

Кажемо “ні” каві та солодким напоям

Кава, алкоголь, солодкі напої - не найкращий вибір у спеку. До того ж великі дози їх прийому  можуть призвести до зневоднення. Саме тому слід пити воду впродовж всього дня. Лікарі також радять додавати у стакан води щіпку солі. Вона компенсує те, що виходить з організму разом із потом. 

Уникаємо холодного

Чим холодніший продукт у спеку ми вживаємо, тим більше теплої крові приходить до органів травлення, щоб їх нагріти для обробки травними соками. Ось чому морозиво і крижані напої краще споживати, тоді, коли тіло вже відійшло від спеки. Це зменшить ризик перегрівання.

Готуємо овочеві салати

Влітку краще відмовитись від жирної їжі та перейти на легкий раціон. Хорошим варіантом тут послугують овочеві салати, складовими яких нині “кишать” ринки і магазини. 

Також, як зазначає виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, влітку саме овочі та фрукти вкрай необхідні організму.  До речі, вітаміни, що містять деякі з них, відкладаються “прозапас” на 3-5 місяців.

  • Деякі вітаміни ми можемо запасати на майбутнє. Наприклад, провітамін А можна запасти на 3-5 місяців. Він є в оранжевих та червоних овочах, таких як морква та помідори - каже Уляна Супрун. 

Втім норма вживання фруктів і овочів у кожної людини своя. І навіть цими корисними продуктами зловживати не варто. Щоб собі не нашкодити Уляна Супрун радить за собою слідкувати: після прийому їжі варто ви маєте відчувати насичення, а не важкість. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:33 “Нас били так, що деякі втрачали свідомість”: захисник Азовсталі розповів як пережив російський полон play_circle_filled 12:26 Скільки хмельничан одружилися та народилися за 9 місяців війни 11:24 Біля Теофіполя легковик застряг в снігу: в салоні була мала дитина 10:30 Кабмін пропонує звільнити від ДПА випускників 2023 року Від читача 20:47 Уряд змінив порядок формування та виконання місцевих бюджетів в умовах воєнного стану 09:26 Як вимикатимуть світло 27 листопада на Хмельниччині 22:57 На Хмельниччину прибув перший евакуаційний потяг з Херсону (ФОТО) 21:37 Кохання сильніше за темряву: одружився військовий з Хмельниччини 20:03 У Хмельницькому оприлюднили карту водорозбірних колонок 19:17 Фільми про Голодомор: дивитися, щоб пам’ятати 19:11 Зеленський нагородив селищного голову з Хмельниччини орденом 18:53 Рибам – робота, Близнюкам - стрес: гороскоп на тиждень 28 листопада – 4 грудня 18:01 “Розкопав могилку і ховав там зерно, бо забирали всьо”: історії очевидців голодомору на Хмельниччині play_circle_filled 16:12 До Хмельницького приїде відомий харківський художник 15:02 На пожежі у Кам’янець-Подільському районі знайшли тіло жінки photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up