Педагог із Хмельницького створив більше тисячі шедеврів із дерева (ФОТО)

Педагог із Хмельницького створив більше тисячі шедеврів із дерева (ФОТО)

Анатолій Яковлев створює із дерева справжні шедеври. Козацька зброя та шоломи, різблені шкатулки й тарелі, картини, мініатюри церков та гармати. На один виріб витрачає від 10 днів до кількох років. Але вироби не продає. 

У невеликому приміщенні школи № 27 невтомно працює майстер Анатолій  Яковлев. Сьогодні він різьбить козацьку булаву. Неквапливо вирізає на рукоятці дрібні геометричні фігури. «Голову» булави майстер лише розграфив. Коли ж закінчить роботу – не загадує. Журналісти vsim.ua поспілкувались із народним умільцем та дізнались про особливості його витворів.

Історик за фахом, різьбяр за покликання

Анатолій Яковлев із Деражнянщини жодного дня не навчався різьбі. Дитячі роки провів у батьковій кузні. Зізнається, що тоді йому дуже подобалось спостерігати за роботою коваля. Але хлопця більше цікавило дерево.

Відео дня

- Я почав вирізати з дерева, відколи зміг щось робити своїми руками, - розповідає Анатолій Адольфович. – Перші вироби різьбив на пасовиську. Часу було вдосталь. То я вирізав свищики, ручки до спінінгів. Мені цікаво було зробити щось самому і бачити результат.

Згодом юний майстер своїми руками готував подарунки для батьків та друзів. Так захоплення переросло в щоденну працю. Але дипломованим фахівцем пан Анатолій так і не став. Закінчивши школу, пішов до армії. Після того вступив на історичний факультет Кам'янець-Подільського педінституту.

- Мені подобалась історія, - каже Анатолій Яковлев. – Тоді вважав, що це дуже цікава наука. Вона постійно змінюється.

Стати вчителем історії чоловіку теж не судилось. Натомість у 1976 році пішов викладати працю. А ще директор попросив вести малювання та креслення. Бо нікому було. У ЗОШ №22 вчителював 23 роки. Досі із теплотою в голосі згадує ті роки. Потім народного умільця запросили викладати деревообробку в національному університеті. Протягом 16 років працював старшим викладачем у ХНУ. Цього року 69-річний Анатолій Адольфович перевівся на посаду майстра виробничої справи.

Своїх виробів не рахував

Чого тільки не побачиш серед виробів Анатолія Яковлева. Шкатулки, пляшки, годинники, картини, тарелі із державною символікою, шоломи, мініатюри церков та козацька зброя. Все із липи. Адже кращого дерева для різьблення умілець не знайшов.
- Дерево – це теплий матеріал, - переконує Анатолій Адольфович. – Із ним легко працювати. Візерунки вигадую сам. Найбільше подобаються геометричні форми. Буває всю ніч не сплю - обдумую узори. Особливо я тішуся, коли закінчу роботу. Бачу результат. 

Скільки робіт створив за життя не уявляє навіть сам майстер. Адже ніколи їх не рахував. На виготовлення кожного із них витратив дні, а то й роки. Так, невелику шкатулку розмірами 10х5 см майстер виготовляє впродовж десяти днів. А гармату «Дар’я» довжиною 2,20 м та шириною 1 м створював протягом чотирьох років.

- Я пишаюся усіма своїми виробами, - щиро зізнається майстер. – Гармату виготовив спеціально до 300-річчя Бородінської битви, у якій взяли участь 100 тисяч українців. Назвав її на честь онучки. Ще одну подібну гармату подарував ректору університету. Вона прикрашає його кабінет.

Його витвори є у багатьох містах України та приватних колекціях Турції, Росії, Бельгії, Польщі, Чехії і Латвії. Майстер оцінює власні вироби, але не продає.

- Речі, які зробив, я лише дарую, - запевняє Анатолій Адольфович. – Якось на виставці мене запитали скільки коштує шкатулка. Я відповів, що її вартість 1000 гривень. Але річ не продаю. А «покупець» почав допитуватись чи вона має позолоту. Але ж я вклав час і працю.

Світлина із архіву Анатолія ЯковлеваЗі своїми витворами митець відвідав не одну виставку в різних містах України. Побував навіть у Верховній Раді. Часто виставляє доробки під час місцевих свят. У невеликій папці він зберігає 44 грамоти за власні заслуги. Анатолій Яковлев є членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України. 

Козацька булава складається із двох частин, які скріплюються клеємМайстер розповідає, що таріль розколовся на дві частини. Однак, він його реставрувавАнатолій Яковлев створив із дерева кілька картин. Всі на історичну тематикуУ арсеналі майстра до 300 різних інструментів.  А обробляє дерево він на звичайних шкільних станкахАвтор зізнається, що дуже важко надати дереву такої рівної формиГармати "Дар'я" складається із кількох частинСпереду гармати - триголовий Горинич, позаду - голова лева, по боках - зображення баранаДуло гармати також знімаєтьсяШолом київського князя. Виріб подаровано. Фото із особистої колекції Анатолія Яковлева.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Мастер Автополив

    Умница человек! Побольше бы таких!
  • Анатолій Долинський

    Такі да! Знаю Яковлева багато років. Майстер неймовірний
  • Діана Граділь

    Майстер з великої букви. Молодець!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up