Леся Жабокрак працює в ресторанному бізнесі 10 років. Рік у рік дівчина не зупиняється й вивчає все у своїй сфері від “А” до “Я”. Ще однією успішною ланкою у її кар’єрі стали курси сомельє. Після їх закінчення обрати якісний напій для Лесі не є проблемою. Скажімо, вино, що пити не варто, дівчина вираховує на “раз, два”. Так, своїми професійними секретами Леся поділилася із журналістами vsim.ua.
Довгоочікувана зустріч із подругою чи вечеря в стилі “romantic” зі своєю другою половинкою? В обох випадках не обійтися без пляшки вина - напою, що не стане серед вас третім зайвим. Та іноді підготовка до таких посиденьок перетворюється у справжні “муки вибору”. Адже серед сотні пропозицій в магазині обрати те єдине стає вкрай важко. А безліч варіантів пляшок та різноманіття цін заводять в цілковитий ступор. Як обрати якісне вино, якщо під боком немає сомельє? Отримуйте відповідь, гортаючи далі.
Вино - це алкогольний напій, отриманий шляхом тонкого або часткового бродіння. Як стверджують лікарі, вино покращує не лише настрій, а й самопочуття. Напій багатий антиоксидантами, які омолоджують організм і знижують ризик різних хвороб. Корисні речовини попадають у вино з шкірочки на кісточках винограду, а також із дубових бочок - каже Леся.
Сомельє розповіла про фактори, які впливають на якість та ціну вина. Ними є сорт винограду, природне середовище, в якому він вирощувався, догляд за ним й методи виробництва напою.
Та щоб тямити у виборі вина, не обов’язково детально вивчати його склад або досліджувати місця вирощування винограду. Обрати якісний напій можна за допомогою власного зору, нюху та смаку.
Так, вберегти себе від купівлі “шмурдяка” можна в самому магазині. Для цього необхідно взяти пляшку, що вас зацікавила і детально її вивчити. Відсутність акцизної марки, помилки на етикетці, й картонна упаковка - все це ознаки неякісного продукту. Відноситься сюди й ціна за напій. Якщо вона підозріло низька, краще не “купуватися”. Адже це показник поганого вина. Крім того, варто звертати увагу на вигляд самої пляшки. Бо і вона містить деякий натяк на якість.
Я не рекомендую обирати вино в дивних пляшках, це не більш як маркетинговий хід, щоб привернути вашу увагу. Також звертайте увагу на термін придатності, бо в неякісних вин він майже нескінченний. Сліди клею і косо приклеєна етикетка - це все характерно для підробок. Для хорошого вина це неприпустимо - пояснює Леся.
Після покупки перевірити вино можна і вдома. Якщо ви не встигли його відкоркувати й випити - зверніть увагу на осад в пляшці. Для цього різко переверніть її догори ногами. Велика кількість каламутної речовини підтверджує - вино не якісне. Сомельє пояснила це тим, що сучасні технології виготовлення вина не допускають появи осаду.
“Зробити висновок про вино можна і по корку” - каже Леся. Адже часто під час відкорковування пляшки, він кришиться. Низькопробний корок - ознака дешевого вина.
Вмощуйтеся зручніше, бо далі - найприємніший момент для всіх пооціновувачів вина. Йдеться про дегустацію. Сомельє радить налити напій у келих, заповнивши його третину. Далі варто покрутити і вдихнути аромат.
Вдихніть аромат вина. Слабкий і неприємний - вірна ознака поганої якості. Зробіть маленький ковток. Звичайно, вам навряд чи вдасться визначити на якому березі ріс виноград, який подарував це вино, але виявити низькосортне вино - вийде. Хороший напій стане справжньою насолодою для рецепторів, жодної кислоти чи присмаку трав ви не відчуєте - розповідає сомельє.
Наголошує сомельє і на тому, що якісні вина - якісні й зовні. Тож при виборі напою, обов’язково варто звертати увагу на етикетку. Аби вино стало відмінним доповнення до вашого вечора, ознайомтеся з країною виробником, назвою заводу, розливом, складом і датою виготовлення.
Хоч вино і виробляють в багатьох країнах світу, сомельє радить вживати напій таких виробників: Франція, Італія і Нова Зеландія. Щодо складу якісного вина, Леся зауважує: “Має бути виноград і тільки виноград”. А от термін придатності закритої пляшки хорошого напою має налічувати декілька років.
Термін придатності якісного вина в закритій пляшці - від року і більше. Все залежить від процесу виробництва, від корка та від того, як зберігають напій. Якщо пляшка вже відкоркована - вживати потрібно тут і зараз - пояснює сомельє.
Друзі, а за якими ознаками ви обираєте вино? Діліться власними способами в коментарях.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.
Deoniss Ponomaroff
Сергей Хмельницкий
Мастер Недолив
Вимагаю від редакції терміново закрити цей шидевор авторизацією.
Якщо ні, то завтра ж всі беремо парасолі, гарний настрій і гайда стрибати на майдані!
Yuri Efanoff
Eugen Bay reply Yuri Efanoff