День самоврядування в ЗОСШ №12 з оптикою «Прозорість» (Новини компаній)

День самоврядування в ЗОСШ №12 з оптикою «Прозорість» (Новини компаній)

7.12.18 в день самоврядування в ЗОСШ №12 оптика «Прозорість» провела урок основи здоров’я в 5-А класі. Адже зір один з найважливіших органів чуттів. За допомогою очей людина розрізняє колір, розміри, форму предметів, відстань до них. Крізь очі надходить біля 90% інформації навколишнього світу.

Учні ознайомились з різноманітними забарвленнями очей, саме пігмент меланін, що знаходиться в райдужці зумовлює забарвлення ока від блакитного до темно – коричневого. Карий колір вважається найбільш поширеним забарвленням очей у світі.

Жовті – ще їх називають бурштиновими-очі мають золотавий, жовто-коричневий або мідний відтінок. Очі жовтого кольору називають ще «очима вовка», оскільки таке забарвлення поширене серед тварин.

Лише в 1-2 % людей на планеті людей зелені очі. У чистому вигляді чисте забарвлення досить рідкісний колір. Частіше зустрічається в Ісландії і Голландії, найчастіше цей колір притаманний жінкам.

Коли пігменту зовсім немає, райдужка виглядає червоною – таких людей називають альбіносами. Зустрічаються люди у яких одне око блакитне друге каре – гетерохромія.

Близько 10 000 років тому у всіх людей були карі очі, поки у людини, що жила біля Чорного моря не з’явилася мутація, яка призвела до появи блакитних очей. Тому вважається, що у людей з блакитними очима один предок.

Також діти на слайдах презентації побачили,що люди і тварини бачать по різному.

Кішки розрізняють досить багато кольорів. В основному світ у котів розфарбований у відтінки блакитного, сірого і зеленого, погано бачать коти фіолетовий і жовтий, а інші кольори для цих тварин недоступні. Кішки бачать об’єкти дещо розмитими.

До недавнього часу існувала думка, що акули погано бачать. Однак досліди вчених спростували це твердження. Акули бачать навколишній світ в слабо пофарбованому сірому або зеленому кольорі, а об’єкти чіткими.

Спеціальні органи змії призначені для сприйняття джерел тепла, допомагають відшукати здобич у темряві і захиститися від великих хижаків. Ця здатність бачити джерела тепла не зустрічаються у інших видів тварин.

Собаки не відрізняють червоний колір від зеленого, а обидва цих кольори – від жовтого і помаранчевого. Дивлячись на світлофор, чотириногий друг не розрізняє, яке там горить світло. Собака орієнтується на те, як змінюється яскравість очок світлофора, і на дії оточуючих її людей.

Бджоли на відміну від людей бачать ультрафіолетове світло. Це дозволяє їм легко знаходити пилок на квітах. У бджілв очах є волоски, вони допомагають визначити напрямок вітру і швидкість польоту.

Горобці , яких ми зустрічаємо всюди, дивляться на світ крізь рожеві окуляри.

Орел здатний побачити здобич з відстані кількох км, якщо ж птах при цьому буде допомагати собі рухом голови, то ця відстань може подвоїтися. Орел може з великою ретельністю про сканувати територію площею 13 км.

У нічний час доби Сови бачать в 3 рази краще, ніж люди.

На уроці діти познайомилися з різноманітними цікавими оптичними ілюзіями. З учнями були проведені практичні заняття: пошук сліпої зони, визначення ведучого ока, дослід «дирка» в долоні. Також перевірили гостроту зору, кольоровідчуття. Учні мали змогу ознайомитися з оптичними лінзами ( збиральними +, розсіювальними -, хамелеонами, сонцезахисними) діти отримали буклети з рекомендаціями стосовно харчування, зорового навантаження а також буклети з різноманітними зоровими вправами.

Лікар офтальмолог Равчук Ірина Миколаївна.

 

 

на правах реклами

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up