Дискомфорт та важкість у животі: як перевірити стан внутрішніх органів після свят (Новини компаній)

Дискомфорт та важкість у животі: як перевірити стан внутрішніх органів після свят (Новини компаній)

Минають зимові свята і багатьох українців турбують наслідки кількаденних застіль – здуття живота, печія, гострий біль у підребер'ї, різке поколювання в попереку. Святковий настрій змінює тривога – а чи все гаразд зі мною? Що зробити і як перевірити свій організм?

Тільки тепер усвідомлюємо, що майже не контролювали, скільки й чого споживали під час святкової трапези. Незліченна кількість жирної, калорійної, багатої на білки їжі, щедро заправленої майонезами й спеціями, випічка, солодощі, а ще й алкогольні напої  – усе це в надмірних кількостях не пройшло безслідно для нашого організму та самопочуття.

Тим часом долати небезпечні наслідки незбалансованого харчування доводиться ниркам й печінці. Саме цим органам доводиться фільтрувати й знешкоджувати шкідливі речовини й токсини, що потрапили до нашого організму з їжею. До зневоднення та порушення роботи внутрішніх органів призводить і недостатній питний режим. Вода відіграє дуже важливу роль у процесі розчинення солей в організмі, «транспортуванні» необхідних речовин до клітин та тканин, терморегуляції, виводить продукти життєдіяльності і бере участь у всіх основних життєво важливих процесах організму.

Одним з найважливіших людських органів є печінка, яка є найбільшою в організмі. Печінка бере участь в обміні жовчних кислот та утворенні жовчі, у процесах травлення, кровотворення, білковому, вуглеводному, жировому, мінеральному обмінах, обміні вітамінів, виконує захисну, знешкоджувальну, ферментативну та видільну функцію. Приблизно у 50% випадків немає жодних ознак, що функції печінки порушені. Або симптоми настільки легкі і неспецифічні, що людина і не підозрює про збій роботи саме цього органу. Сигналом проблем з печінкою може стати гіркота в роті, слабкість, зниження апетиту, погана переносимість жирної їжі, світлі випорожнення та темний колір сечі. Однак діагностувати хворобу печінки самостійно неможливо, визначити проблеми може тільки фахівець.

Надзвичайно ефективним аналізом є печінкові проби, які дозволяють дізнатися про те чи нормально працює ваша печінка. Зокрема, лабораторний аналіз дозволяє визначити, чи не підвищений рівень ферментів аланінамінотрансферази (АЛТ) та аспартатамінотрансферази (АСТ), які свідчать про пошкодження клітин печінки, у тому числі і про наслідки зловживання алкоголем. Рівень загального білірубіну, який є продуктом розпаду гемоглобіну та пігментом жовчі, відображає стан печінки і жовчовивідних шляхів, гемоліз (руйнування) еритроцитів. Фракції білірубіну дають змогу зрозуміти причину жовтяниці. Загальний білок є показником білкового обміну, відображає стан багатьох внутрішніх органів, наявність запалення, порушення харчування. Тимолова проба – це біохімічний тест, за допомогою якого можна оцінити здатність печінки синтезувати білки. Лужна фосфатаза (ЛФ) та гамма-глутаматтрансфераза (ГГТ) – ферменти, які відображають порушення відтоку жовчі по жовчовивідних шляхах, ураження підшлункової залози.

Фільтром організму називають нирки. Головним ворогом нирок є алкоголь, який руйнує ниркові клітини, а у критичних випадках провокує ниркову недостатність. Ниркам може зашкодити надлишок солі, оцту, гострих страв, надмірне споживання білкової їжі, що в сукупності з іншими надмірностями, може негативно позначитися на роботі всього організму, у тому числі вплинути на роботу серцево-судинної системи, спровокувати набряки, призвести до накопичення шлаків і токсинів, утворення каменів. Зашкодити ниркам можуть і продукти парникового походження, кава або газовані напої.

Біохімічний аналіз крові дозволить виявити проблеми з нирками. Зокрема, визначити рівень сечовини, сечової кислоти, креатиніну. Креатинін - кінцевий продукт обміну креатину, який знаходить в м’язах. Відображає функціональний стан нирок. Сечовина – кінцевий продукт обміну білків, який синтезується в печінці. Дозволяє оцінити функцію нирок та печінки. Низький рівень може свідчити про порушення функцій печінки, а високий – про проблему з нирками. Сечова кислота - це кінцевий продукт розпаду нуклеїнових кислот та пуринів в організмі.

Ліпідограма - це комплексне дослідження для оцінки стану жирового обміну. Так як для оцінки порушень жирового обміну самого лише загального холестерину не достатньо, потрібно проводити визначення рівня ліпопротеїдів високої щільності, ліпопротеїдів низької щільності та тригліцеридів.

Рівень глюкози в крові допоможе зрозуміти чи немає порушень вуглеводного обміну. Ну і загальний аналіз крові покаже загальний стан організму, анемію або запальний процес.

Робити всі ці аналізи у лабораторії окремо – доволі затратний процес. Зекономити можуть спеціально розроблені пакетні пропозиції. До прикладу, мережа медичних лабораторій «Ескулаб» пропонує пакет «Після свят». Така пропозиція дозволить зробити одразу спеціалізованих 5 досліджень, зокрема, загальний аналіз крові (ЗАК автоматизований), на глюкозу, ліпідограму (холестерин загальний, тригліцериди, ліпопротеїди високої щільності, ліпопротеїди низької щільності, коефіцієнт атерогенності (к.а.), β-ліпопротеїди), печінкові проби (АЛТ, АСТ, ГГТ, тимолова проба, білірубін загальний, білірубін прямий, білірубін непрямий, ЛФ, білок загальний), ниркові проби (сечовина, сечова кислота, креатинін).

Скористатися пропозицією можна, замовивши дослідження на сайті лабораторії, або у будь-якому відділенні лабораторії. «Ескулаб» в Хмельницькому знаходиться за адресами:

  • вул. Кам’янецька, 103;
  • вул. Красовського, 26 (ОКЛ);
  • вул. Подільська, 38;
  • вул. Січових Стрільців, 2/3.

Також відділення «Ескулаб» працюють в Кам’янці-Подільському за адресами: вул. Пушкінська, 35а та проспект Грушевського, 27/24.

 

keyboard_arrow_up