Газові прилади потребують особливої уваги взимку (новини компанії)

Газові прилади потребують особливої уваги взимку (новини компанії)

В опалювальний період основним фактором ризику отруєння чадним газом є використання газових плит для обігріву приміщень. При цьому, грубо порушуючи правила безпеки,  споживачі для економії тепла ще й щільно закривають вікна і перекривають доступ повітря. Тому основною причиною отруєнь продуктами горіння є порушення споживачами правил безпеки при користуванні газом у побуті. Зокрема, взимку частими порушеннями є використання газових приладів не за призначенням і несправні вентиляційні канали або зруйновані димоходи в будинках.

Про тонкощі використання газових приладів взимку розповів головний інженер Хмельницького віділення ПАТ "Хмельницькгаз" Юрій Коломієць

- Як споживачеві захистити себе і свою сім'ю від отруєння чадним газом?

Перед тим, як включати газовий прилад, необхідно обов'язково перевіряти наявність тяги в димових та вентиляційних каналах. Для цього потрібно покласти легку смужку паперу до отвору димового або вентиляційного каналу. Якщо смужка залишиться нерухомою або відхилилася в сторону приміщення - тяга відсутня. Це свідчить про засмічену або несправну димо-вентиляційну систему.  В такому випадку слід припинити користування газовими приладами і звернутися до спеціалізованої організації, яка перевіряє справність і прочищає димові та вентиляційні канали.

Тому радимо постійно нагадувати  правила безпечного користування блакитним паливом своїм старшим родичам, а також навчати  дітей.

- Що ускладнює виведення шкідливих продуктів горіння з приміщення взимку?

По-перше, погодні умови. Низька температура повітря, сильні пориви вітру і різкі коливаннями атмосферного тиску викликають обмерзання оголовків труб димоходів в будинках. Тому продукти згоряння не виходять назовні, а накопичуються в приміщенні, що  загрожує отруєнням чадним газом. По-друге, ігнорування власниками будинків Правил безпеки систем газопостачання України. Вони зобов'язані взимку щомісяця оглядати оголовки димоходів для запобігання їх обмерзання і закупорки. А щорічно перевіряти справність димових і вентиляційних каналів і при необхідності їх прочищати.

Тож потрібно знати, що ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СПРАВНІСТЬ ДИМОХОДІВ ТА ДИМОВЕНТИЛЯЦІЙНИХ КАНАЛІВ НЕСУТЬ САМІ СПОЖИВАЧІ. В свою чергу, ПАТ «Хмельницькгаз» припиняє  газопостачання споживачам, у яких виявлено самовільне втручання в роботу димо-вентиляційної системи та відсутність тяги у помешканнях при роботі газового обладнання. Адже, згідно статистики, саме порушення тяги становлять найбільшу небезпеку та є причинами нещасних випадків при користуванні газом в побуті.

- Тому повчально буде роздрукувати і почепити на видному місці в будинку найважливіші та  прості правила:

  • використовувати газові прилади тільки при наявності тяги в димових та вентиляційних каналах, постійно стежити за їх прочищенням.
  • своєчасно регулювати газові пальники. Полум'я повинно бути синього або фіолетового кольору. Жовте полум'я - це ознака неповного згоряння газу, тому необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.
  • включати газові прилади лише при відкритій кватирці або відкритому на провітрювання вікні.
  • користуватися газовими приладами тільки зі справною автоматикою безпеки.
  • не встановлювати та не використовувати електровитяжку в приміщеннях, де працює газовий прилад з відводом продуктів згорання у димохід - це небезпечно. Адже при одночасній роботі витяжки та димохідного газового приладу (котла, колонки) -  виникає загроза зворотної тяги. Внаслідок чого, шкідливі продукти згорання накопичуються у приміщенні та можуть призвести до смертельного отруєння.
  • не встановлювати і не замінювати газові прилади самостійно, а викликати фахівця газового господарства, зробивши заявку за тел. 104 або (0382) 742 104, (0382) 01 14 104

Увага! Перевірку, ремонт димоходів та вентиляційних каналів проводять лише спеціалізовані компанії, які мають відповідний дозвіл управління Держпраці у Хмельницькій області  на проведення даного виду робіт.  

 

на правах реклами

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up